Video

Ignace Schops wil de stem van de kikkers zijn

Straffe mensen voor de camera: Ignace Schops

Ignace Schops wil de stem van de kikkers zijn

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Vandaag Ignace Schops, een man met passie voor natuur.


Ignace is deskundige op gebied van herpetologie, biodiversiteit en landschapszorg. Daarnaast is hij oprichter van het Nationaal park Hoge Kempen en natuur- en milieubeschermer. Zijn passie voor de natuur is de rode draad in alles wat hij doet. Zijn doel? Het vertalen van natuurbehoud in een taal die mensen begrijpen.
Natuurbehoud gaat nog al te vaak over geld. Zo heeft hij om het nationaal park op te richten meer dan tien jaar gelobbyd. Veel politieke partijen gaven Ignace het voordeel van de twijfel, maar konden niks voor hem doen omdat het kostenplaatje te hoog was. Met passie als zijn drijfveer, bleef hij teruggaan om de tegenargumenten te vertalen naar argumenten in zijn voordeel. Uiteindelijk won zijn doorzettingsvermogen. Nu levert het nationaal park zo’n 191 miljoen euro per jaar op waarvan zo’n 13 miljoen euro aan belastingsbijdrage.

Volgens Ignace beseffen we niet hoe ver we af staan van de natuur, terwijl we eigenlijk zo dichtbij kunnen zijn.

Tijdens excursies en wandelingen vraagt hij aan de kinderen om met hun blote voeten door de modder te lopen. De ouders moeten na afloop de voetstappen van hun kind proberen te identificeren. Onmogelijk zo blijkt, terwijl het bij dieren iets vanzelfsprekend is. Volgens Ignace beseffen we niet hoe ver we af staan van de natuur, terwijl we eigenlijk zo dichtbij kunnen zijn. “Mijn doel is om natuur in de harten van de mensen te brengen.”

Samen met 30.000 Belgen klaagt hij nu de overheid aan via de Klimaatzaak. Hij vindt dat de overheid meer kan doen om de natuur te redden. Het is een rechtszaak uit liefde voor de planeet en eentje die hij liefst van al wil verliezen. Zolang het nodig is, zal hij de stem van de boomkikker overbrengen. “Laat mij de stem van de kikkers zijn en vertellen hoeveel ze opbrengen.”

Kortom, Ignace Schops bouwt bruggen tussen mensen die allemaal hetzelfde willen: een wereld die er morgen beter uitziet dan vandaag.

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij elk nieuw interview.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

 

Schrijf je reactie

  Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

  Lees verder in Wereld

  Zonder jou geen Charlie!

  Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

  Ik word lid!

  50
  Vrienden van Charlie

  Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

  Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
  Adres Redactie

  Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
  Statiestraat 139
  2600 Antwerpen