Video

“We willen niet constant roepen hoe duurzaam we zijn. We willen gewoon een tof festival zijn”

Straffe mensen voor de camera: Jeroen Vereecke

“We willen niet constant roepen hoe duurzaam we zijn. We willen gewoon een tof festival zijn”

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: Jeroen Vereecke, organisator van Boomtown, het groenste Vlaamse stadsfestival.


Iedere zomer tijdens de Gentse Feesten strijkt Boomtown in de Gentse binnenstad neer. Boomtown, dat betekent vijf dagen lang een tegendraadse line-up, met openluchtconcerten op de Kouter en af en toe ook optredens in de Handelsbeurs of de Opera. Sinds enkele jaren staat Boomtown ook synoniem voor ‘ecologisch verantwoord festival’. De organisatie, onder leiding van Jeroen Vereecke, kiest sinds 2013 radicaal voor een zo groen mogelijke aanpak.

“Boomtown is een festival, maar het niet het type festival waarbij je pinten staat te drinken en er in de verte ook wat muziek speelt. Het is eerder andersom: je komt voor de muziek en zal misschien ook nog iets drinken. Economisch gezien is dat niet altijd ideaal, maar eigenlijk doen wij puur economisch gezien wel meer domme dingen. Maar die dingen zorgen wel voor ons mooi verhaal.” Opvallend aan Jeroen is dat hij de zaken sowieso niet enkel zakelijk wil bekijken. De duurzaamheid die een rode draad werd doorheen het festival creëert een meerwaarde waar niet iedereen meteen aan zou denken.

“In de ideale wereld is een stadsfestival evengoed iets van de buren als van de organisatoren.”

“Door bijvoorbeeld herbruikbare bekers te verkiezen boven wegwerpbekers ben je niet alleen groen bezig. Je boekt ook sociaal winst: de buren hebben veel minder last van achtergebleven afval. Dat maakt dat ze je festival goedgezind zijn. Ik vind het heel belangrijk dat de omwonenden een goede relatie met ons hebben. In de ideale wereld is een stadsfestival evengoed iets van de buren als van de organisatoren.”

De eerste editie van Boomtown op de Oude Beestenmarkt in 2002 was meteen een enorm succes. ‘t Hof van Commerce trok massaal veel volk aan, en de jonge organisatie moest snel op zoek naar de juiste formule om het plezant en veilig te houden.”De stad heeft ons daar geweldig goed bij geholpen. Ik zou vaak willen dat het festival het hele jaar door kon lopen en niet enkel tijdens de Gentse Feesten. Want tijdens de Feesten kan er zoveel. Ondanks de reglementering wordt dan telkens die klik gemaakt om realistisch en pragmatisch te zijn. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn.”

Naast Boomtown organiseren is Jeroen ook een stem in menig mobiliteitsdebat. Bij de inspraakprocessen die voorafgaan aan veranderingen in ruimtelijke ordening en mobiliteit heeft hij zelf enkele bedenkingen. “Al te vaak wordt er gestart met de vraag ‘wat zou je graag willen in je straat’. Maar dat is de foute vraag om te stellen. In bijna elk mobiliteitsdebat in gemeenten eindigt de discussie over die vraag gelijkaardig. Iedereen zou een paaltje of een afsluiting aan het begin van de straat waar hij zelf woont willen zetten, enkel te bedienen door inwoners van die straat. Je moet starten met de vraag ‘waar willen we allemaal samen naartoe, en wat vind je belangrijk’.”

“We moeten toewerken naar een systeem waar politiek en burgers veel vaker samenwerken en samen nadenken.”

Inspraak en medezeggenschap hoeven voor Jeroen niet enkel om de zes jaar stemmen betekenen. De mogelijkheden om als burger te participeren aan het beleid zijn vandaag de dag oneindig veel uitgebreider dan vroeger. “In plaats van tegen de mensen te zeggen ‘je mag om de zoveel jaar stemmen op ons grote verhaal’, moeten we toewerken naar een systeem waar politiek en burgers veel vaker samenwerken en samen nadenken”.

Dat Jeroen deze uitgebreide babbel überhaupt wilde hebben is best bijzonder. Hij is veel meer een doener dan een prater. Zo probeert hij ook het groene gedachtengoed van Boomtown te verspreiden: door het gewoon te doén.

“We moeten niet een soort ‘ecovillage’ worden, waar we constant lopen schreeuwen hoe goed we bezig zijn. Als we constant zouden communiceren over hoe duurzaam we de dingen aanpakken, dan gaat dat irriteren. We willen gewoon een tof festival zijn, en als mensen dan merken ‘aha hier ligt het niet vol rommel en plastic bekers’, dan is dat mooi meegenomen en zet dat hopelijk wat mensen aan het denken. Niemand is perfect, en we moeten het doen met de realiteit die we hebben, maar je kan wel veel kleine dingen doén. Heel veel dingen zijn een keuze”.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen