Eindelijk verlost van keuzestress

Wat als iemand anders al jouw beslissingen nam?

Voor ons najaarsnummer buigen we ons een hele maand over het thema Overdaad. Hoeveel is te veel? Maken veel spullen je gelukkig? En wat kan je doen tegen keuzestress? Foto’s: Sarah Van Looy, Video: Soe Nsuki & Sarah Van Looy
Keuzes, keuzes, keuzes: elke dag maken we er naar schatting zo’n 35.000, waaronder alleen al 226 keuzes over eten. Misschien niet verwonderlijk dat 60 procent van de Vlaamse jongeren zegt last te hebben van keuzestress. Komt keuzewijsheid met de jaren? Wij namen de proef op de som: in dit experiment liet redactrice en zelfverklaard keuzestress­patiënt Emilie (29) voor een dag al haar keuzes maken door Ilse (49). “Zalig, eindelijk rust.”

Volgens socioloog Barry Schwartz, bekend van het boek en de TEDtalk The Paradox of Choice, is keuzestress een vorm van stress die ontstaat wanneer je wordt overspoeld met informatie die je moet overwegen om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Onze individualistische samenleving biedt ons meer keuzevrijheid dan ooit, en dankzij het internet hebben we de mogelijkheid om ons eindeloos te informeren. Dat zou ons geluksniveau moeten maximaliseren, toch? Toch niet. Al die vrijheid en opties brengen een verpletterende verantwoordelijkheid met zich mee: slechte keuzes zijn onze eigen dikke schuld.

“Te veel opties zijn geen garantie dat we een betere keuze maken.”

Schwartz: “We geloven dat meer keuzemogelijkheden leiden tot meer vrijheid en dus meer geluk, maar in de praktijk valt dat tegen. Te veel opties leiden ons niet alleen af van de essentie van onze keuze, ze zijn bovendien geen garantie dat we een betere keuze maken. Sterker nog, we kunnen helemaal niet goed omgaan met te veel verschillende mogelijkheden. De kans is bijvoorbeeld groter dat je de beste fles wijn kiest uit vijf opties dan uit dertig.”

Emilie checkt de Tindermatch die Ilse voor haar gekozen heeft

Emilie: “Wanneer ik ’s morgens opsta, ligt de wereld voor mij open: ik kan in een yogaretraite gaan zitten in Nepal, straatmuzikant worden, voor een productiehuis gaan werken, ik kan foto’s maken, een idee pitchen bij Charlie, de hele dag in mijn bed liggen stinken, of een opleiding tot heftruckchauffeur volgen. De mogelijkheden zijn eindeloos. En ik word er gek van.”

Gedurende een dag besliste daadkrachtige Ilse alles voor ­twijfelaar Emilie. Van kleine beslissingen zoals het uitkiezen van een outfit, boodschappen doen, of een koffie bestellen, tot carrièreadvies en een Tinderdate uitkiezen.

Wordt keuzes maken makkelijker als je meer levenservaring hebt? Is het een oplossing om iemand anders jouw keuzes te laten maken? Krijgt die personal decision maker dan ook last van keuzestress-by-proxy? En hoe lang duurt het voor je je keuzevrijheid mist?

Je leest het allemaal in ons nieuwe bookzine!

Koop het in presale!

Naast keuzestress lees je in ons nieuwe nummer ook over digitale detox, overproductie in de mode-industrie en het teveel aan meningen. Als je abonnee bent, kan je het vanaf 20 oktober in je brievenbus verwachten. Nog geen lid? Dat is snel opgelost! Jouw abonnement zorgt ervoor dat we nog veel magazines kunnen maken. Je kan het nummer ook online bestellen. Vanaf 20 oktober is het ook te koop in deze kranten- en boekenwinkels.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen