Opinie

Waarom onze redactie de Klimaatzaak steunt

Waarom onze redactie de Klimaatzaak steunt

Omdat het super simpel is. Twee clicks. En omdat het heel hard nodig is, nu de oranje wereldleider besloten heeft een hypotheek op de toekomst van de planeet te nemen.

We zouden nog honderd artikels kunnen schrijven over de staat van het klimaat, maar zoals boegbeeld van de Klimaatzaak Francesca Vanthielen al eens zei in een interview met Charlie Magazine: “Er wordt al heel lang aan de alarmbel getrokken door heel veel mensen, maar er gebeurt te weinig.” Om te zorgen dat er toch eens schot in de zaak komt met het klimaat, startte vzw Klimaatzaak een rechtszaak om de overheid op haar verantwoordelijkheden te wijzen. Onze redacteurs werden mede-eisers in de zaak.

Nederland ging ons land al voor. Daar werd een rechtszaak als hefboom gebruikt om de politiek tot klimaatactie te dwingen. Met succes: op twee partijen na omarmde het parlement de doelstellingen.

Volgens advocaat Roger Cox, betrokken bij de Klimaatzaak in Nederland, zijn juridische stappen een effectief middel om politici in beweging te brengen. Meestal focussen politici op snelle resultaten waarmee gescoord kan worden bij de volgende verkiezingen. Met klimaat is het moeilijk scoren, want het is een mondiaal probleem dat enkel opgelost kan worden als er internationaal samengewerkt wordt (hallo Donald Trump!). En bovenal is het een zaak van de lange termijn. Dat klimaatactie werkgelegenheid kan opleveren, is bovendien een ingewikkelder verhaal dan de fossiele industrie vrolijk door te laten doen.

“De rechter in Nederland oordeelde dat de staat bekend is met het gevaar en de bevolking moet beschermen.”

Cox legt uit: “Door een rechtszaak te starten, waarna een rechter politici verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen, bewijzen we hen dus eigenlijk een dienst. Nu moeten ze wel.” Er lopen meerdere van zulke rechtszaken, ook in de VS. Dat rechters in Nederland in het voordeel van de eisers beslisten, heeft ermee te maken dat er een mondiale consensus onder wetenschappers bestaat dat we de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius moeten houden. Anders komen de ecosystemen waar mensen van afhankelijk zijn in gevaar, en daarmee ook ons voortbestaan. Cox: “Aan de hand van die gegevens wordt er teruggerekend hoeveel inspanning elk land moet doen om de uitstoot van Co2 terug te dringen. De rechter in Nederland oordeelde dat de staat bekend is met het gevaar en het nodige moet doen om de bevolking te beschermen.”

De klimaatzaak zou de grootste rechtszaak ooit worden in België, met nu al meer dan 31.000 mede-eisers. Omdat de overheid er een taalkwestie van maakt moet er eerst een uitspraak komen van het Hof van Cassatie, maar naar verwachting kan er in 2018 echt geprocedeerd worden. Dat klinkt vervelend, want er is geen tijd te verliezen. Toch zit de organisatie niet bij de pakken neer. Meer tijd betekent dat meer eisers zich kunnen aansluiten en dat is een belangrijk signaal naar de politiek.

“Eigenlijk zijn we nu bezig een voorschot te nemen op de toekomst.”

En dat is nodig. Want hoewel we steeds meer lezen over klimaatverandering en het lijkt alsof iedereen weet wat er gedaan moet worden, is er een groot gat tussen weten en doen. Zelfs als alle landen zich aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs houden, zijn we er nog niet.

Er is meer inspanning nodig om de opwarming onder de twee graden te houden. Cox: “Als we zo doorgaan is het in 2030 verkeken, dan zitten we over die twee graden. Beloften doen is een ding, die omzetten in effectief beleid duurt vervolgens jaren. Op dit moment doet België te weinig om de doelstellingen van Parijs te halen, terwijl die eigenlijk al niet ambitieus genoeg zijn. Het begint langzaamaan onmogelijk te worden de opwarming onder de twee graden te houden. Eigenlijk zijn we nu bezig een voorschot te nemen op de toekomst. Klimaatactie is meer dan ooit nodig.”

Wat kun jij doen? Heel veel. Steun acties groot en klein. Eet minder vlees. Ga naar de stembus. Zet je handtekening onder die klimaatactie. Wij deden het al, en wel hierom:

Carmen: “Omdat leven valt of staat met klimaat.”

Selma: “De tijd om te doen alsof klimaatverandering ver van ons bed is, is voorbij. En dit is echt het simpelste wat je kunt doen. No excuses.”

Hilary: “Omdat we maar een aarde hebben. Nu hopen dat niet al te laat is.”

Louise: “Omdat wij die politici duidelijk eens het goede voorbeeld moeten geven.”

Jozefien: “Omdat ik iets wilde DOEN in plaats van enkel boos zijn op Joke Schauvliege. Burgers zijn samen sterker dan ze denken.”

Zita: “Omdat politici te veel gevangen zitten in kortetermijndenken en scoren voor de volgende verkiezingen. Omdat politici vooral de brede massa tevreden willen stellen, en daarom niet de beste keuzes maken voor de mensen en de wereld. Daarom is het belangrijk dat we hier zelf voor strijden. Want zeg nu zelf, wat kan er belangrijker zijn dan dat er morgen nog een mooie wereld (of gewoon een leefbare wereld) bestaat?”

Dalilla: “Omdat het misschien nog niet te laat is, als we NU actie ondernemen.”

Evelien: “Simpel: omdat de klimaatzaak een zaak is van iedereen op deze planeet en het stilaan tijd wordt dat we daar massaal onze verantwoordelijkheid voor opnemen.”

Sarah: “Omdat ik vaak het gevoel heb dat ik maar weinig impact heb als individu. Door me aan te sluiten bij de klimaatzaak behoor ik tot een grote groep mensen die samen het verschil kunnen maken.”

Margit: “Omdat het nodig is. Omdat ik echt heel heel heel heel boos ben op al die politici die het thema klimaat maar onder de mat blijven vegen.”

Katleen: “Omdat we niet zonder de natuur kunnen. Wij hebben die nodig en zeker onze kinderen, kleinkinderen en alle andere mensen die na ons komen. Laten we niet egoïstisch zijn en laten we ook aan de anderen denken die na ons komen.”

Waar wacht je nog op? www.klimaatzaak.eu

Deze post is niet gesponsord. We verdienen hier niets aan en tegelijkertijd heel veel: als de klimaatzaak wint, wint iedereen.

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen