Mandaten met meerwaarde

Want gewone mensen zijn ook postjespakkers

Onze politici zijn druk bezette mensen. Vaak houden ze er naast hun fulltime job als politicus een mandaat of 30 op na in allerlei bedrijven en belangenverenigingen. Wij gooiden het in onze redactiegroep en wat bleek? Ook bij ons zitten een boel postjespakkers! Naast een drukke job hebben ze vaak allerlei bijbaantjes en zetelen ze in verschillende comités. Wij vroegen onze grootste postjespakkers om transparant te gaan.

Carmen (49): “Ik ben fulltime zelfstandige en combineer een administratieve job met mijn kunstenaarschap, zo hoef ik geen subsidies aan te vragen. Daarnaast ben ik ook mantelzorger voor mijn zus die half verlamd is. All together far more than a day job.”

Thomas (24): “Ik ben fulltime aan de slag bij creatief bureau DIFT. Daarnaast ben ik freelance journalist voor onder andere De Morgen, Knack en Charlie Magazine. Af en toe geef ik ook – vaak onbetaald – lezingen over technologie, communicatie of de Amerikaanse politiek. Daarnaast ben ik secretaris van de vzw Gent M, waarmee we evenementen organiseren en podcasts maken over de impact van technologie op de samenleving. Daar kruipt veel werk in, zonder dat ik er iets aan verdien. Ik ben ook actief bij Nerdlab – een makerspace in Gent – waar ik copywriting doe voor het STOOM-project waarin jongeren de grens tussen techniek en kunst opzoeken. Daar ben ik ongeveer twee à drie uur per week mee bezig, opnieuw onbezoldigd. Het liefst van al zou ik nog meer vrijwilligerswerk doen, maar het afgelopen halfjaar is ook veel van mijn tijd in het schrijven van m’n boek gekropen. Da’s dus voor later!

Margit (37): “Ik ben leerkracht, voorzitter van het feestcomité op mijn school, de verantwoordelijke van de ouderquiz op de school van de kinderen, en ik zit in het Creant-team (het krantje van de school van de kinderen, met twee uitgaves per jaar en een jaarboek in juni). Alles buiten mijn leerkrachtenjob is onbetaald.”

Jozefien (37): “Ik ben zaakvoerder bij Charlie Magazine, meer dan een fulltime job. Daarnaast ben ik onbezoldigd lid van Media 21, een organisatie die de belangen behartigt van online media en zetel ik in een adviesraad voor Cultuur en Media. Tot voor kort zat ik in het promotieteam van de school van mijn kinderen, waar ik onder andere de jaarlijkse schoolkalender maakte waarvan de opbrengst ging naar de renovatie van de speelplaats. De komende weken ben ik mede-organisator van de Belgische versie van de International Women’s Strike, die strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Dat is extra weekend- en avondwerk, maar ik doe het graag voor de goeie zaak.”

Selma (29): “Ik ben zelfstandige in bijberoep. Binnen dat bijberoep werk ik als chef redactie en journalist voor Charlie en doe ik schrijf- en communicatieklussen voor andere opdrachtgevers. Daarnaast heb ik twee parttime communicatiejobs in loondienst. Ik heb lang geprobeerd het zelfstandige hoofdberoep te omzeilen door mini-jobs in loondienst te combineren met freelance werk omdat zelfstandige zijn in België ontzettend zwaar is. Met als resultaat dat ik al een jaar zeven dagen per week werk. Toen ik nog in Nederland woonde, waar ik het een stuk gemakkelijker vond om zelfstandige te zijn, was ik vrijwilliger bij de buurtmoestuin, organiseerde een wedstrijd voor het duurzaamste restaurant van de stad, zette mee een Transitiestad op, organiseerde een breiclub… dat soort vrijwilligerswerk schiet er nu helaas bij in. Mijn enige onbezoldigde post is als bestuurder bij een organisatie die hackatons voor vrouwen organiseert.”

Louise (28): “Ik ben zaakvoerder bij Charlie en binnenkort meter van een niet-begeleide minderjarige vluchteling. Toen ik mij bijna twee jaar geleden voor Charlie begon in te zetten deed ik dat buiten mijn uren terwijl ik meer dan fulltime werkte voor een productiehuis. Dat combineerde ik destijds ook nog met vrijwilligerswerk voor Ringland. Liefst van al zou ik nu nog steeds tijd hebben om mee dat dak op de Ring te krijgen, maar ik probeer met Charlie mijn steentje bij te dragen op andere manieren.”

We zouden graag wat vaker het gevoel hebben dat wij niet alleen voor onze politici werken, maar zij ook voor ons.

Onze redacteurs zijn lang niet de enigen die zich na hun uren nog inzetten om iets mee op te bouwen of anderen te helpen. Elke dag zijn duizenden vrijwilligers druk bezig met soep en kleren uitdelen aan daklozen. Elk weekend zorgen honderden scouts- en chiroleiders ervoor dat onze kinderen kunnen buitenspelen en ravotten. Elke avond zitten ouders samen in ouder- en feestcomités van scholen om de schooltijd van hun kinderen beter te maken. Voor dit werk krijgen ze geen premies of vergoedingen, hoewel hun inzet een heel concrete bijdrage levert aan onze samenleving.

Dat wij burgers steeds meer voor onszelf moeten zorgen, hadden we intussen wel begrepen en dat doen we ook goed. Maar we zouden graag wat vaker het gevoel hebben dat wij niet alleen voor onze politici werken, maar zij ook voor ons. Aan ons om hen het goeie voorbeeld te geven.

 

Ben jij ook een postjespakker en werk jij na je uren nog ergens als vrijwilliger? Hoe maak jij elke dag onbezoldigd het verschil? Laat het ons hieronder weten!

Foto’s: Istock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!