Michael van Peel gelooft in de kracht van do it yourself

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van stand-up comedian Michael Van Peel.

Zijn moeder omschrijft hem als een lollige cynicus, gevangen in het lichaam van een chronische optimist. In 2005 maakte hij zijn comedy-debuut, aangemoedigd door comedian Nigel Williams. Maar Michael Van Peel is meer dan grappig. Hij “schopt geen heilige huisjes, maar heelder bebouwde kommen omver”. Bijvoorbeeld door op een Vespa van West-Europa naar West-Afrika te trekken en een voorstelling te maken over alles wat je op zo’n reis tegenkomt – van corruptie tot eenzaamheid.

Het stond niet altijd vast dat Michael Van Peel stand-up comedian zou worden. Hij studeerde economie. En ironisch genoeg speelde hij later heel wat geld kwijt bij BNP Paribas. Maar ook dat bleek bruikbaar voor zijn latere loopbaan. Van Peel: “Mijn studievrienden zijn bankiers en managers. Dat is mijn entourage. Daarom voel ik me ook perfect gelegitimeerd om over de bankencrisis te spreken. Ik heb de show die ik daarover maakte zelfs gegeven bij KBC, op uitnodiging van de bank zelf. Mensen kwamen dan na de show naar me toe en zeiden: ‘ik werk in private banking, en wat je zegt klopt eigenlijk wel’. En dan dacht ik: ‘shit, dat wilde ik helemaal niet horen!’ Het is een beetje als politiek: we hopen heel hard dat die mensen weten waar ze mee bezig zijn, omdat wij het niet weten. Dat er iemand aan het roer van de Titanic staat.”

“Bankieren is een beetje als politiek: we hopen heel hard dat die mensen weten waar ze mee bezig zijn, omdat wij het niet weten.”

Toch is Van Peel er niet van overtuigd dat politici zoveel macht hebben als we soms denken. Hij denkt dat ze vaak achter de maatschappelijke ontwikkelingen aanlopen in plaats van het voortouw te nemen. Burgers kunnen meer het heft in eigen handen nemen en vertrouwen in elkaar, meent hij. Door zelf initiatieven te ontwikkelen door middel van crowdfunding, bijvoorbeeld. Of door zich in te zetten voor een onvoorwaardelijk basisinkomen, zonder bang te zijn dat andere mensen dan op hun gat zullen blijven zitten. Want daar is helemaal geen bewijs voor. “Acht op de tien mensen die Win for life winnen, wat een onvoorwaardelijk basisinkomen is, blijft gewoon verder werken. Ze gaan zich bezighouden met dingen die ze graag willen doen, daarin groeien. Wat dan weer beter is voor het algemeen belang. Als alle mensen doen wat ze graag willen doen en daarin goed worden, stijgt de welvaart van de groep an sich. Dat is beter dan wanneer iedereen marketing of IT tegen zijn goesting blijft doen om een steentje bij te dragen.”

Zelf doet hij al wat hij graag doet. Met vallen opstaan. Tien jaar geleden kopte de Gazet van Antwerpen “Toch geen tv-carrière voor comedian Michael Van Peel”. Nu trekt hij volle zalen en wint de ene na de andere prijs, en kan hij ermee lachen: liever niet op tv dan slecht op tv, want dat blijft je achtervolgen, vindt hij. Zijn grootste droom: goede satire maken voor de Vlaamse tv, die zelfs beter is dan wat er op de Amerikaanse tv komt. Dat is niet gemakkelijk met de beschikbare budgetten (“Vlaanderen is maar een half land, dus veel geld is er niet”), maar Van Peel gelooft erin.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!