Reportage

Van Londen naar Mongolië om mannen te spreken die voor vrouwen opkomen

Van Londen naar Mongolië om mannen te spreken die voor vrouwen opkomen

Sinds kort staat er een glazen pot op de toonbank in de koffiebar waar de barista m’n favoriete koffie maakt van zodra ik door de deur wandel. “Steun Yasmin!”, staat er op de bokaal waar voor zo’n honderd euro aan kleingeld steekt.

“Ik was al lang gefascineerd door de Pamir Highway, de op één na hoogste snelweg ter wereld,” vertelt Yasmin (30) wanneer ik ernaar vraag. “Toen ik er meer informatie over opzocht, stuitte ik op The Mongol Rally, een wedstrijd die sinds 2004 georganiseerd wordt. Het leek me nog veel interessanter om daaraan deel te nemen dan enkel die ene snelweg te rijden, want tijdens The Mongol Rally reis je door zo veel andere landen.”

De regels van The Mongol Rally zijn eenvoudig: je rijdt met een team in een kleine wagen van Londen naar Mongolië via de weg die je zelf uitkiest en moet en passant minstens 1000 pond voor het goede doel inzamelen.

Mannen die voor vrouwen opkomen

Een reis die Yasmin met enkele andere vrouwen onderneemt, maar in tegenstelling tot de meeste andere teams gaan ze niet voor de overwinning. “Er zijn zotten die hem ooit in vijf dagen gereden hebben, maar voor ons is de race op zich minder relevant. Wij laten ons leiden door de verhalen die we willen brengen, en als we er daarom wat langer over doen is dat maar zo,” zegt Yasmin.

“Feminisme wordt nog te vaak als iets negatief gezien, of iets dat uitsluitend door vrouwen kan gedragen worden.”

Tijdens het plannen van de trip was bij Yasmin en haar vriendinnen namelijk een idee ontstaan. “Wat als we in de landen die we doorkruisen de verhalen brengen van mannen die voor vrouwen opkomen? In de meeste landen tussen Turkije en Mongolië is dat absoluut geen evidentie,” vertelt Carole, in het dagelijks leven loopbaanbegeleider. Beide vrouwen delen ook een andere passie: sterke verhalen vertellen. Yasmin studeerde fotografie en Carole internationale onderzoeksjournalistiek, wat van pas zal komen tijdens hun trip.

De weg van Londen naar Mongolië die Yasmin en haar team zullen afleggen

Nu al verrast door de verhalen

“Feminisme wordt nog te vaak als iets negatief gezien, of iets dat uitsluitend door vrouwen kan gedragen worden. Terwijl wij net geloven dat we samen iets mooi kunnen maken. Van dat haantjesgedrag – zowel onder mannen als vrouwen – zijn we geen fan. Net zoals we niet akkoord gaan met vrouwelijke feministen die anti-mannen zijn.”

“Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van de KMO’s in Kazachstan door vrouwen geleid wordt?”

Daarom gingen ze op zoek naar inspirerende verhalen uit het buitenland, die ze kunnen optekenen wanneer ze op tocht zijn. Hun reis zal hen onder andere naar Turkije, Georgië, Iran, Kirgizië, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Mongolië en Rusland brengen. Sinds januari staan ze in nauw contact met NGO’s en bedrijven die interessant zijn of hen kunnen helpen om mannen en verhalen te vinden in deze landen. Een taxibedrijf in Iran waar vrouwen welkom zijn, bijvoorbeeld, of een advocaat die zich inzet voor vrouwenrechten.

Al tijdens hun zoektocht staan ze versteld van de verhalen die ze horen. “Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van de KMO’s in Kazachstan door vrouwen geleid wordt?” zegt Carole. Een van de belangrijkste initiatieven waar ze zich door laten inspireren is de HeForShe-beweging van de Verenigde Naties, die mannen en organisaties die zich voor vrouwen inzetten in kaart brengen.

Via www.broadrally.com

Op les bij de garagist

Niet alleen in het administratieve werk kruipt veel tijd, ook in de voorbereiding van de lange reis op zich. Wie een race van 15.000 kilometer wil rijden doet dat niet zomaar, en al zeker niet als in het reglement staat dat je auto maximum 1000 cc mag hebben. “Wij zijn van plan om de rit in een Opel Corsa te rijden die we cadeau kregen van een garage uit Ledeberg die ons sponsort. Het is een voordeel om met een oudere wagen te rijden, want die steken vaak simpeler in elkaar dan nieuwe modellen.”

Om zelf te leren hoe ze hun auto moeten herstellen geeft de garagist hen les. Daarnaast krijgen ze ook fysieke tips van een personal coach. “Zeven weken lang stilzitten in een auto is sowieso niet gezond. Daarom hebben we nu al afgesproken dat we elk dagelijks vijf kilometer achter de auto gaan lopen”, zegt Yasmin.

“We weten dat er sowieso momenten gaan komen waarop we wat tijd voor onszelf nodig zullen hebben.”

Maar niet alleen fysiek belooft de tocht lastig te worden, ook mentaal kan het zwaar zijn om zo lang op elkaars lip te zitten. Carole & Chloë, een andere vriendin die bij het project betrokken is, kunnen helaas niet mee. Daarom rijdt Yasmin de rally met cameravrouw Manon en met Evelyne, die in de horeca werkt en een achtergrond in sociaal-cultureel werk heeft. “Tot voor kort kende we elkaar eigenlijk alleen via-via, maar het klikt zeer goed. We weten dat er sowieso momenten gaan komen waarop we wat tijd voor onszelf nodig zullen hebben, maar we zijn volwassen vrouwen, zolang je daar eerlijk en open over bent, komt dat wel goed.”

“Het is een voordeel om met een oudere wagen te rijden, want die steken vaak simpeler in elkaar dan nieuwe modellen.”

In aanloop naar de reis organiseert het team een crowdfunding. “Niet voor de rally op zich, maar voor het journalistiek project dat we eraan koppelen en dat ook door ‘De Nomaden’ ondersteund wordt. Daarmee betalen we onder andere de verzekeringen die we voor ons opname- en montagemateriaal moeten betalen.” Alle opbrengsten van de reis gaan naar Cool Earth – het project van The Mongol Rally zelf – en de organisatie Kiva. Die laatste ondersteunt wereldwijd ondernemende vrouwen.

 

Meer info vind je op broadrally.com
Facebook: facebook.com/broadrally
Instagram: broad2017mongolrally
Twitter: @broadrally

Schrijf je reactie

Thomas Smolders is het alter ego van Ljosmyndun - of nee, het was andersom. Hij werkt bij het creatief bureau DIFT en publiceerde daarnaast in verschillende kranten en magazines.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen