Opinie

Hoe zit dat nu met die netneutraliteit? 

Hoe ons internet in de slow lane dreigt terecht te komen

Hoe zit dat nu met die netneutraliteit? 

De nerds zijn kwaad. En jullie zouden dat ook moeten zijn. Gisteren keurde het Europees Parlement namelijk een wet goed die ervoor zou moeten zorgen dat ons internet neutraal blijft. Dat zou goed nieuws zijn, als die wet ook goed in elkaar zou zitten. En daar wringt het schoentje.

Er zitten namelijk fameuze gaten in de zogenaamde Telecoms Single Market wet. Die gaten werden al fel bekritiseerd door mensen die weten hoe het internet werkt. Maar ondanks luid protest van voorvechters van een vrij internet en ondanks een open brief van een groep bezorgde internetbedrijven waaronder Etsy, Kickstarter, Netflix, Reddit, Soundcloud, Tumblr, Vimeo én van Tim Berners-Lee, één van de uitvinders van the Worldwide Web himself, werd de wet integraal goedgekeurd en werden de gaten niet gedicht.

Dat, vrienden van het internet, is niet goed. Ik vond twee kwade nerds die jullie graag uitleggen waarom.

“Eén van de gaten in die wet zouden ‘Fast Lanes’ kunnen toelaten”, zegt kwade nerd nummer één Kurt Beheydt. “Kort uitgelegd is dat een soort Speedy Pass voor internetverkeer: bedrijven die moeten betalen om snel geladen te worden. Dat geeft internetproviders onbetamelijk veel macht. Als Telenet bijvoorbeeld niet zo blij is met de populariteit van Netflix, zouden ze Netflix in een Slow Lane kunnen zetten. Dat maakt het streamen van jullie favoriete serie quasi onmogelijk, dus zouden ze Netflix zo goed als verplichten om bij te betalen voor de Fast Lane. Netflix zou dan die extra kosten uiteraard doorrekenen aan haar klanten, aan jullie dus. Dat zijn extra centjes voor Telenet, recht uit jullie portemonnee.

Nog een voorbeeld: als Proximus het beu is dat er zoveel gebeld wordt met Skype of Whatsapp, zou ze die ook in de Slow Lane kunnen parkeren, met dezelfde gevolgen. Als je min of meer comfortabel wil telefoneren, zal je terug gebruik moeten maken van betalende GSM-nummers.

Netneutraliteit is het principe dat alle verkeer en data op het internet als gelijk moet worden behandeld.

Netneutraliteit zou geen obscuur begrip mogen zijn. Het belangt ons allemaal aan. Het is het principe dat alle verkeer en data op het internet als gelijk moet worden behandeld. Het is de basis van het vrije internet en zorgt ervoor dat een Facebookbericht met dezelfde snelheid aankomt bij mijn lief als een e-mail van Barack Obama bij één of andere Russische diplomaat.”

Het is een beetje vreemd dat de kranten vandaag uitpakken met het ‘goede nieuws’ dat roamingkosten vanaf juni 2017 definitief worden afgeschaft. “Dat is niet helemaal waar”, zegt kwade nerd nummer twee Jeroen Baert. “Roamingkosten worden afgeschaft, maar providers houden via de zogenaamde Fair Use limiet een stok achter de deur. De invulling van die limiet kan door de providers zelf worden gegeven. Als die limiet niet al te hoog ligt, ga je dus alsnog roamingkosten moeten betalen.

Nog een reden tot ongerustheid is de zogenaamde Zero Rating. Dit principe houdt in dat providers bepaald dataverkeer gratis mogen aanbieden. Dat klinkt heel tof, maar eigenlijk is het een manier om bepaalde websites een onkies voordeel te geven ten opzichte van andere. Stel dat Telenet of Proximus geen datakosten meer aanrekenen voor pakweg HLN.be, dan gaan mensen uiteraard meer daarheen surfen dan naar charliemag.be.”

Slecht nieuws dus voor luizen in de pels van de traditionele media.

“Alsof dat nog niet genoeg is, moeten we ons ook nog zorgen maken over de zogenaamde Traffic Control. Dit zou providers in staat stellen om bepaald dataverkeer te vertragen wanneer zij dat nodig achten. Onder het mom van ‘verzadiging’ zou Proximus bijvoorbeeld in primetime het verkeer naar Netflix of Youtube kunnen vertragen, om zo op slinkse wijze voorrang te geven aan Proximus TV”.

Hoe is deze wet, die eigenlijk netneutraliteit zou moeten waarborgen maar met al haar gebreken net het tegendeel lijkt te doen, ondanks alle waarschuwingen en protest in godsnaam goedgekeurd? We kunnen ons voorstellen dat de telecoms het nodige lobbywerk hebben gedaan om de gaten in deze wet open te houden.

Hoe is deze wet ondanks alle waarschuwingen en protest in godsnaam goedgekeurd?

Daarbij lijken onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement niet bijzonder geïnteresseerd in de bezwaren van de netneutraliteit-voorvechters. Slechts 50 van de 751 Europarlementariërs waren aanwezig bij het debat dat de stemming voorafging. Dat getuigt niet echt van beroepsernst.

Bent u al een beetje kwaad? Hou u dan vooral niet in. Er is gelukkig nog een beetje tijd om aan damage control te doen. De Telecoms Single Market wet is goedgekeurd, maar er kunnen nog amendementen aan worden toegevoegd. Bovendien is er ook nog ruimte voor individuele lidstaten om bepaalde gaten te dichten. Laat ons dan ook snel – nu het nog kan – tweeten en mailen naar Europarlementariërs Kathleen van BremptGuy Verhofstadt, Anneleen Van Bossuyt en naar minister van Telecom Alexander Decroo, #netneutraliteit nog aan toe! Zij zeggen deze wet een goede zaak te vinden, maar misschien hebben ze de mogelijke gevolgen van Fast Lanes, Zero Rating en Traffic Control niet helemaal goed begrepen. Hierop hebben wij kwade nerds maar één antwoord: ‘It is no longer OK to not know how the internet works’.

Beeld: Istock

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen