Charlie is op zoek naar hoop

All I want for Christmas is een positief jaaroverzicht

Nu Sinterklaas zijn biezen gepakt heeft, is de eindejaarsperiode officieel losgebarsten. Daar horen natuurlijk de eindejaarslijstjes en jaaroverzichten bij. Maar laat ons eerlijk wezen, als we de belangrijkste gebeurtenissen van 2016 oplijsten blijft er te midden van alle aanslagen, Brexit, natuurrampen en de opmars van rechtse populisten… weinig over van de feestvreugde.

Daarom wil Charlie, in navolging van vorig jaar, het jaar opnieuw positief afsluiten. Eind 2015 somden enkele redactrices op wat hen hoopvol stemde. Dit jaar willen we van jullie, onze lezers, horen wat jullie lichtpuntjes in de duisternis zijn. Natuurlijk weten we wel dat feel good geen oplossing is op zich, en dat ellende soms ook groei met zich meebrengt. Maar een beetje feel good zorgt wel voor een hoognodig rustpunt om weer nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

Door welke gebeurtenissen zien jullie de toekomst minder somber tegemoet? Van welke tendensen (maatschappelijk, ecologisch, technologisch) verwacht je in 2017 veel? Denk daarbij ruimer dan je persoonlijke leefwereld, hoe inspirerend die nieuwe ontmoeting/reis/geboorte in 2016 ook was.

Focus even op het goede in de wereld rondom je en laat van je horen in de reacties hieronder. Maak deel uit van Charlie’s opbouwend jaaroverzicht en zorg mee voor een positieve noot om 2016 uit te zwaaien. In afwachting van jullie hoopvolle inzendingen luisteren we op de redactie non-stop naar Mariah Careys All I Want for Christmas Is You (you-ou-ou baby!).

8 reacties
 • Deze vind ik een heel mooie project: http://www.empowermentplan.org/the-coat
  Die maken jassen voor daklozen. Die jassen kunnen als slaapzak gebruikt worden.
  Die worden gemaakt door dakloze mensen.
  EN het is een VZW. MOOi toch?
  Hier vind je een video daarover: http://mashable.com/2016/11/29/coat-designed-to-help-the-homeless/#MPJKP63gC8qA

 • Elke Decruynaere says:

  Ik mocht van dichtbij meemaken hoe het hele Eandis dossier (verkoop distributie aan Chinezen) kantelde en vond dat eigenlijk wel hoopgevend. Net nog op een vergadering: “Dit is geen veranderend tijdperk, het tijdperk zelf is veranderd.” Wel, laat dit niet het tijdperk van Trump en Co worden maar een waarin achterkamertjespolitiek het onderspit delft en waar zorg, onderwijs en welzijn de aandacht krijgen die ze verdienen. Hoopvol vind ik ook hoe een steen verlegd werd bij TTIP, smaakt naar meer.

 • Ruth says:

  Ik wil de medewerkers van vzw De Rand feliciteren met hun koerswijziging. Radicaal te kiezen voor de burgers die het in de rand rond Brussel moeilijk hebben. Niet meer zo die focus op de taalproblematiek en de hele BHV-heisa maar op de échte problemen. Dat ze het gedurfd hebben het communautaire te overstijgen. Meer van dat graag.

 • Meer dan ooit zag ik dit jaar de nadruk op, de vraag naar en het aanbod van diversiteit versterken, in magazines, op reclameborden, in debatten. We hebben daar nog een heuse weg af te leggen, maar de intentie is er, wat mij op zich al hoopvol stemt voor 2017.

  Ik zag dit jaar ook heel wat mensen de moed verliezen door wat 2016 hen in het gezicht had gesmeten. Ik zag hen daarna ook talrijker op straat komen, luider roepen, opstaan voor waar ze in geloofden. Als we die tendens gaande kunnen houden, wordt die “dat 2017 minder kut mag worden” die we elkaar nét voor de jaarwissel zullen toewensen, misschien ook gewoon de realiteit.

 • Hoewel er nog een lange lange weg te gaan is, is het einde van het all-male/all-white panel tijdperk in Vlaanderen is in 2016 echt ingegaan. Het viel me op dat ik nog nooit zoveel debatten zag met een divers panel en publiek, én dat het protest luider dan ooit weerklonk als dit niet het geval was. Daar werd ik blij van!

 • Ik werd blij toen een online community waar ik graag rondneus direct na de Amerikaanse presidentsverkiezingen een fundraiser organiseerde voor een hele lijst aan organisaties die het moeilijk gaan hebben met Trump als president. Denk aan organisaties die zich inzetten voor het milieu, toegang tot abortus, de rechten van mensen met een migratie-achtergrond… Het doel was 15.000 dollar op te halen. Er werd 30.000 dollar opgehaald, and counting. Soms heb je het gevoel dat je in je eentje weinig verschil maakt door je geld en tijd te schenken aan initiatieven die je belangrijk vindt. Een druppel op een gloeiende plaat. Maar zo ziet het eruit als je de efforts van een heleboel mensen bij elkaar optelt, en dat geeft hoop: http://www.getbullish.com/2016/11/announcing-bullish-community-all-out-no-bullshit-liberal-af-fundraiser-15k-goal/

 • Nele cassiers says:

  Hi charlie

  Ik vind het prachtig dat er steeds meer burgerinitiatieven opgericht worden die doorgaans belang hechten aan milieu, gezonde voeding, sociale cohesie en solidariteit. Het volk schiet in actie! nu nog de overheid ook, om ervoor te zorgen dat de informatie over bijv voeding en de eventuele gebruikte chemicalieen transparanter worden.
  De groep bewuste mensen groeit gestaag maar zeker <3
  Groetjes
  Nele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

 • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
 • Charlie goodies
 • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!