Interview

“Het is tijd om het taboe rond psychedelica te doorbreken”

“Het is tijd om het taboe  rond psychedelica te doorbreken”

De psychedelische revolutie in de gezondheidszorg, zo heet de documentaire die Robin Van Nuffel en Andries De Smet willen draaien. Ze reizen de wereld rond om te laten zien dat lsd, mdma en psilocybine ook wat kunnen betekenen voor – jawel – de geestelijke gezondheidszorg.

 

Waarom willen jullie deze documentaire maken?
Robin: “Ik ben 34 en wil al jaren een documentaire maken. Eerst dachten we aan het thema werk en de quarterlifecrisis waarin twintigers kunnen belanden – ik denk dat ik er zelf misschien ook een heb gehad. In de jaren nadien heb ik een paar keer magic mushrooms had gedaan en ben ik er meer informatie over gaan opzoeken en zo ben ik uitgekomen bij allerlei studies,waaruit het therapeutische potentieel blijkt van psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg. Toen wist ik: hier wil ik iets over maken. En Andries was net klaar met zijn doctoraat rond globale rechtvaardigheid, dus dat kwam goed uit.”

Andries: “We vinden het vooral tijd om het taboe rond psychedelica te doorbreken: deze middelen kunnen wel degelijk mensen helpen. Dit is vandaag een van de belangrijkste evoluties in de gezondheidszorg. Dat is het punt dat we willen maken, vooral in België, waar er nog niet veel over bekend is.” 

De psychedelische revolutie in de gezondheidszorg: leg dat eens uit.
Robin: “In de jaren zestig was er veelbelovend onderzoek naar psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg, maar nadien is dat stilgevallen. Er heeft jaren een taboe op gelegen, maar de voorbije tien jaar vindt er opnieuw een psychedelische revolutie plaats. Mdma wordt bijvoorbeeld succesvol gebruikt voor post-traumatisch stress syndroom. Je moet weten dat de helft van de patiënten geen baat heeft bij welke behandeling ook. Maar met psychotherapie met behulp van mdma bleek twee derde van die uitbehandelde proefpersonen een jaar na de behandeling symptomenvrij: dat is spectaculair. Vandaar het woord revolutie. Psilocybine blijkt dan weer nuttig voor de bestrijding van depressies, zowel voor mensen bij wie geen enkele behandeling werkt, als om angst en depressie te behandelen bij wie terminaal ziek is. Er zijn ook al interessante studies gedaan naar de rol van psychedelica in het bestrijden van alcoholisme en andere verslavingen.

Psilocybine blijkt dan weer nuttig voor depressies, zowel voor ‘normale’ depressies als depressies waarbij geen enkele behandeling werkt, maar ook om angst te behandelen bij wie terminaal ziek is en om verslavingen te behandelen.”

“Mdma vergemakkelijkt het proces om over trauma’s te praten, maar het blijft een hulpmiddel.”

Drugs nemen om van andere middelen af te geraken? Interessant.
Andries: “Zo simpel is het natuurlijk niet. In de studies ligt de nadruk altijd op psychotherapie, maar het middel is een manier om die te vergemakkelijken. Voor wie getraumatiseerd is, is het soms te moeilijk om over het trauma te praten, terwijl dat wel nuttig zou kunnen zijn voor de therapie. Mdma vergemakkelijkt dat proces, maar het blijft een hulpmiddel. Het zal nooit zo zijn dat je naar de apotheek gaat om op eigen houtje een dosis psilocybine of mdma te kopen.”

Robin: “Ik gebruik soms de metafoor van een ondergesneeuwde berg. Soms zit je vast in een bepaalde manier van denken in je leven: je skiet al zo lang de berg af via dezelfde wegen en op den duur denk je dat er alleen die paden zijn, terwijl je evengoed een andere weg zou kunnen nemen. Daartoe zijn psychedelica in staat, om je te laten inzien dat er ook andere paden zijn.”

“Toch willen we geen goednieuwsshow brengen over drugs en we willen de risico’s zeker niet minimaliseren. Ik heb zelf negatieve ervaringen gehad met magische paddenstoelen en wil dan ook niemand aanzetten tot gebruik.”

Robin Van Nuffel (links) en Andries De Smet (rechts)

Zelfs een slechte trip zou positieve effecten kunnen hebben, leerde ik dit jaar op de Psychedelic Science Conference in Californië.

Robin: “Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik had de neiging om het leven vaak als nutteloos en betekenisloos te zien. Een van die keren dat ik een slechte trip had, ben ik tot het inzicht gekomen dat mijn leven helemaal niet zo slecht is. Ik wilde vooral dat de trip gedaan was en ik terug kon naar mijn ‘normale’ leven: ‘Haal me hieruit!’.

Andries: “Het allerbelangrijkste is dat therapeutische gebruik. Er is een hele groep kwetsbare mensen die op dit moment niet geholpen wordt en uitbehandeld is. Er wordt aan symptoombestrijding gedaan, maar fundamenteel worden veel patiënten niet beter. Waarom dan geen andere behandeling proberen als de klassieke niet helpen? Wij willen met onze documentaire laten zien hoeveel potentieel hier in zit. We zijn al gaan praten met onderzoekers tijdens de Breaking Convention in Londen, en we zullen patiënten die met succes een behandeling gevolgd hebben, aan het woord laten.”

“Er is een hele groep kwetsbare mensen die op dit moment niet geholpen wordt en uitbehandeld is.”

Daarvoor reizen jullie naar de VS?
Andries: “Ja, daar staan ze al verder en hopen ze dat de mdma-therapie tegen 2021 goedgekeurd is door de Food and Drug Administration. In ons land is alleen Kim Kuypers ermee bezig en zij werkt eigenlijk aan de Universiteit van Maastricht.”

Jullie hebben jullie eerste doel al bereikt, van jullie crowdfunding. Wat is het tweede doel?
Andries: “Ons eerste doel was 5.500 euro inzamelen, vooral om onze reiskosten te dekken. Ons tweede doel is om aan 10.600 euro te komen, zodat we de documentaire tot een hoger niveau kunnen tillen. Dat geld zou vooral gaan naar animaties, die hebben het potentieel om een complexe boodschap helder uit te leggen. Juist wat we nodig hebben.”

Robin: “Hoe beter we de documentaire kunnen afwerken, hoe groter de kans op een groter publiek bereik. Eerst waren het vooral onze familie en vrienden, natuurlijk, maar nu zijn het ook mensen die ons helemaal niet kennen. Dat is wel fijn om te zien.”

Nog veel succes gewenst!

De crowdfunding loopt tot 6 januari. Robin en Andries zijn niet de enigen die denken dat psychedelica gaan zorgen voor een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg. Eerder bezocht ik al de Psychedelic Science Conference waar onderzoekers van over heel de wereld samenkwamen. Ik sprak met Kim Kuypers, die de eerste Belgische mdma-therapeute wil worden. En ik interviewde Rachel Hope, die van haar post traumatische stress afraakte dankzij drie therapeutische behandelingen met mdma.
Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Petra Keyen says:

    Ik las dat ook pijn met psychedelische middelen kan worden verholpen, zelf heb ik al wel is met paddo’s ge-experimenteerd en ik ondek idd dat mijn licaam dan volledig ontspannen geraakt, en ook impact heeft op de komende dagen. Ik heb Reuma Artroitis en de Ziekte van Bechterew, ik weet nog amper ook wat het is “ontspannen” de kine doet amper af en ik had al verschillende behandelingen van cortisonen en reeds de eerste met Bio Genetics, Humira wat niet afdoende was de 2de werd aangevraagd een andere Etanercept…. Ik weet niet wat dat geeft maar de pijnen worden inmiddels niet beter. Ik val ook erg veel….
    Nu vraag ik mij af of er ook hiervoor onderzoek loopt en of ik eventueel daar kan aan mee werken. Ik doe alles om een wat normaal leven te leiden. Zonder al te veel pijn.

Als journalist weigert Ann-Marie Cordia al vijftien jaar lang te kiezen tussen de serieuze schrijfsels, de curieuze en de amoureuze. Ze schreef al voor Het Laatste Nieuws, NINA, Goedele en De Morgen, maar haar ziel blootleggen doet ze alleen op Charlie.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen