Sla die rollenpatronen aan diggelen!

Volgens het rapport van de Europese Gender Equality Index (GEI) dat deze week werd voorgesteld, zit het verre van snor met de gelijkheid in ons land. Wanneer je het 188 bladzijde tellende document doorneemt is het pijnlijk duidelijk dat er nog heel wat ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen in België en de rest van Europa – en ik ben vrij zeker, de rest van de wereld – op zowat alle vlakken (vrijetijdsbesteding, verloning, functies, politiek, etc.).

Afgaand op de cijfers kan je concluderen dat het sinds begin Y2K aan het beteren is maar het gaat traag. Te traag. Neem nu iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben: huishouden & koken. In 2010 deed 77% van de vrouwen 1 uur (of meer) per dag huishoudwerk tegenover 23% van de mannen. Weet dat het hier gaat om vrouwen en mannen die allebei werken.

Als ik naar mijn eigen thuissituatie kijk is dat een cijfer dat ik niet begrijp. Ik zou het van mijn partner simpelweg niet aanvaarden dat ik zoveel meer zou moeten doen in het huishouden dan zij en vice versa.

Huishoudwerk doen kan een zekere voldoening geven maar laat ons eerlijk zijn: weinig mensen doen dat voor hun plezier. ‘Schat, seks vanavond?’ ‘Nee, ik wil liever afwassen.’ Said no one ever! Maar waarom is het dan zo moeilijk om die kloof te dichten?

“Te vaak zie ik hoe mensen vastgeroest zitten in een klassiek rollenpatroon.”

Vanuit mijn persoonlijke situatie vind ik zo’n percentages dus hallucinant. Kijk ik echter verder dan wat er zich binnen mijn eigen vier muren afspeelt dan begrijp ik al beter van waar die cijfers komen. Te vaak zie ik hoe mensen vastgeroest zitten in een klassiek rollenpatroon. En dan heb ik het niet over een oudere generatie maar over mijn eigen generatie. Kortom: antieke rollenpatronen zijn nog steeds diepgeworteld en alive and kicking in onze maatschappij.

Een voorbeeld: de weekends lopen weer vol met allerhande activiteiten die worden georganiseerd op de school van mijn kinderen. Ouders worden gevraagd om een handje toe te steken. Moet er gebakken, afgewassen of opgediend worden… enter de moeders. Moet er gesleurd worden met tafels, putten gegraven of getimmerd… enter de vaders.

Dit soort situaties (en er zijn er legio) tonen aan dat mannen en vrouwen continu in rollen worden gedwongen die niet meer van deze tijd zijn. En ja, soms wordt er ook bewust voor gekozen, iets wat ik moet respecteren, ook al begrijp ik het niet helemaal.

“Hoe kan een maatschappij grote stappen nemen inzake gelijkheid als in veel van onze huishoudens de tijd blijft stilstaan?”

De vraag blijft dan natuurlijk: hoe kan een maatschappij grote stappen nemen inzake gelijkheid als in veel van onze huishoudens de tijd blijft stilstaan? Voor elk gezin dat ik ken waar gestreefd wordt naar gelijkheid ken ik er twee waar dat niet aan de orde is.

Zit je lekker genesteld in zo’n rollenpatroon en heb je liever dat je partner ver wegblijft van al het huishoudwerk? Prima. Maar merk je dat je meer werkstress hebt thuis dan op je eigenlijke werk door die onoverzichtelijke berg karweitjes? Dan is de tijd daar om de boel eerlijker en gelijkwaardiger te gaan verdelen. Gedaan met 77/23. Hallo 50/50!

Ik ben benieuwd naar het volgende rapport van de EIGE (European Institute of Gender Equality). Ik hoop alleszins op een significant inhaalmanoeuvre op alle vlakken.

Foto: Sarah Van Looy
Lees ook: Nieuwe man, herrijs!

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen