Reportage

Zo denken Colombianen over homoseksualiteit, vreemdgaan en dikke billen

Seks, Drugs & Reggaeton: redactrice Arkasha reist door Colombia

Zo denken Colombianen over homoseksualiteit, vreemdgaan en dikke billen

Redactrice Arkasha reist een paar maanden door Zuid-Amerika. Tijdens haar zoektocht naar de mooiste plekjes van het continent vraagt ze latino’s en latina’s langs haar neus weg of ze de drugscultuur in hun land ook zelf opsnuiven. Maar ze wil ook weten hoe het met de body image van de locals gesteld is, en met hun liefdes- en seksuele relaties. Leggen latino’s en latina’s meer gevoel in hun vrijpartijen? Zijn alle mannen bedriegers? En zijn de vrouwen zo jaloers als de mannen beweren? Kortom: wat is er waar van de clichés die wij over Zuid-Amerikanen kennen? Eén ding is zeker, in deze reeks nemen we geen blad voor de mond.

Colombiaans homokoppel Elias en Aarón over de bedriegcultuur in hun land, de seksuele voorkeur van de drugsbaronnen en het taboe op homoseksualiteit

artikel-1_aaronelias2

De Colombiaanse Elias en Aarón leerden elkaar via een app kennen. In Medellín, de stad waar ze nu een jaar samenwonen, zijn ze openlijk een homokoppel. Medellín is overigens de stad van waaruit Colombia’s bekendste drugsbaron Pablo Escobar zijn zaakjes regelde. Hoewel Escobar al 23 jaar dood is en Medellín er qua veiligheid sterk op vooruit is gegaan, is het nog steeds één van de belangrijkste drugsepicentra van Zuid-Amerika.

In Mompox, het idyllische en verafgelegen dorpje waar ik Elias en Aarón ontmoet, doet het koppel alsof ze niet meer dan vrienden zijn. Omdat de tijd hier lijkt te hebben stilgestaan en homoseksualiteit hier nog een groot taboe is. Tijdens het avondeten vraag ik hen uit over body image, seksualiteit en relaties in Colombia.

Drugshandelaars kicken op voluptueuze billen en een extreem dikke kont.

Jongens, wat vindt de gemiddelde Colombiaan volgens jullie aantrekkelijk?
Elias:
 “De doorsnee Colombiaanse man houdt van stevige benen, een slanke taille en een volle boezem. Maar ik vind andere dingen aantrekkelijk, zowel bij mannen als bij vrouwen, want ik val ook op vrouwen. Voor mij zijn de ogen, de sleutelbeenderen, en de voeten belangrijk. Daar heb ik een kleine fetisj voor.”

Aarón: “In Antioquia, de regio rond Medellín, wordt de smaak van de mannen nog steeds erg beïnvloed door die van de drugsbaronnen. Drugshandelaars kicken op voluptueuze billen en een extreem dikke kont. En borsten die geopereerd zijn. In Colombia wordt er erg veel plastische chirurgie uitgevoerd. Mensen van over de hele wereld komen naar Colombia omdat een bezoek aan de plastisch chirurg hier zo goedkoop is. En vrouwen laten hier niet enkel hun borsten opereren, maar ook bijvoorbeeld hun billen of hun neus.”

charlie_artikel_1c

Ook de standbeelden zijn goed van oren en poten voorzien in Medellín

charlie_artikel_1

Het valt me op dat de paspoppen in de kledingwinkels in Medellín veel dikkere borsten en billen hebben dan in Europa. En ik heb al meerdere Michael Jackson lookalikes zien rondlopen hier. Maar terug naar de seksualiteit. Wat vinden Colombiaanse homoseksuele mannen zoal aantrekkelijk in andere mannen?
Aarón:
 “In Medellín zijn we eigenlijk heel ijdel. Mannen die op mannen vallen houden van grote, sterke mannen. Maar ik persoonlijk houd van mannen die intelligent zijn. Als het enkel voor de seks is, dan maakt het niet uit hoe de ander denkt, maar in een relatie is intelligentie voor mij het belangrijkst. Ik vind het belangrijk om een goed gesprek te kunnen hebben over politiek of over religie.”

En wat vinden vrouwen hier aantrekkelijk in mannen, denken jullie?
Elias:
“Alle Colombiaanse vrouwen, maakt niet van welke regio ze afkomstig zijn, vinden grote mannen aantrekkelijk. En dan nog het liefst met Europese trekken, met lichte haren en lichte ogen. Ze zoeken ook vaak een man die alles voor hen betaalt. Er zijn meer en meer vrouwen die zelfstandig zijn, zeker in de grotere steden, maar over het algemeen zoeken de vrouwen mannen met geld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de machocultuur hier, want Colombia is een echt macholand.”

Heel veel vrouwen beschouwen een man vinden nog steeds als het belangrijkste wat er is.

“En eigenlijk zijn het de vrouwen zelf die de machocultuur het meest in de hand werken. Heel veel vrouwen beschouwen een man vinden nog steeds als het belangrijkste wat er is. Ze hebben een man nodig om zich compleet te voelen. Het hangt natuurlijk ook van de generatie af. Mijn moeder is redelijk conservatief en werkt niet, maar mijn zussen zijn erg zelfstandig. Mijn moeder steunt hen daar ook in, want nu heeft ze spijt dat ze nooit gewerkt heeft. Nu vraagt ze zich af waarom ze altijd financieel afhankelijk is geweest van een man. En daarom vindt ze ook dat mijn zussen moeten werken, om niet afhankelijk te zijn van iemand anders.”

Aarón: “Onze moeders denken weliswaar op die manier, maar tegelijkertijd doen ze er niks aan om hun situatie te veranderen. Ze klagen over het verleden, maar ze doen niks om het heden te veranderen.”

artikel-1_mompox

In Mompox, het afgelegen dorpje waar ik Elias en Aarón ontmoet, is homoseksualiteit nog taboe.

artikel-1_mompox2

In Europa bestaat het cliché dat de Zuid-Amerikaanse mannen wel eens een scheve schaats rijden. Klopt dat?
Aarón: “Dat hangt er vanaf hoe je ontrouw definieert. Elias en ik bijvoorbeeld, zijn vijf maanden uit elkaar geweest omdat hij in de Filipijnen was voor zijn studies en ik in Colombia bleef. We waren nog samen, maar we hadden afgesproken dat we allebei met andere mannen naar bed mochten. Het slaat nergens op dat je zo ver van elkaar verwijderd bent en seksueel trouw blijft aan de ander. Maar voor ons was dat geen ontrouw, we gaven elkaar die vrijheid.”

Elias: “Over het algemeen is er in de Colombiaanse families wel veel ontrouw. En de mannen zijn veel ontrouwer dan de vrouwen, omdat het stoer is voor een man om meerdere vrouwen te hebben. Getrouwde mannen hebben vaak nog een minnares die jonger is en geen vriend of man heeft.”

Aarón: “Hier is het normaal dat de mannen een minnares hebben, en hun vrouw weet dat ook, maar ze negeert het. De vrouwen zeggen niks en houden hun mond, zeker in gezinnen met een hogere sociale status.”

Elias: “In gezinnen met een lagere sociale status is het anders, daar zijn de vrouwen directer en maken ze er sneller ruzie over.”

artikel-1_mompox5artikel-1_aaronelias

En tot slot, hoe ervaren jullie het om homo te zijn in de context van jullie thuisland?
Elias:
 “Over het algemeen is homoseksualiteit nog een groot taboe in Colombia. Als homo kan je je eigenlijk alleen uiten in de grote steden en in de kleinere studentensteden. In de dorpen worden homoseksuelen gewoon uitgestoten of zelfs vermoord. Dat kan ook in de steden gebeuren, maar daar kan je je als homo gemakkelijker omringen met mensen die je wel accepteren zoals je bent. Mijn familie weet nog niet dat ik homo ben, maar ik denk wel dat ze iets vermoeden. Mijn ouders komen me binnenkort bezoeken in Medellín en ik wil niks moeten verbergen. Ik heb er al een beetje stress over, maar ik ga het hen vertellen.”

 

Volgende keer: Colombiaanse gids Nelson (28) praat openlijk over de beste cocaïne van de Caraïben, hoe hij aan het litteken in zijn gezicht komt en de verschillen tussen Europese vrouwen en latina’s.
De volledige reeks Seks, Drugs en Reggaeton is enkel beschikbaar voor abonnees. Word snel lid en maak ons magazine mee mogelijk!

Schrijf je reactie

  Arkasha Keysers is freelance journaliste, copywriter en vertaler. Ze houdt van film, reizen, dansen en mensen. Door haar hogere studies heeft ze veel geleerd, maar net zo veel door in een café te werken, naar Spanje te verhuizen en Zuid-Amerika te doorkruisen met de rugzak. Schrijven vindt ze een dankbaar beroep, want de slechtste ervaringen zijn vaak de beste verhalen.

  Lees verder in Wereld

  Colofon

  Adres Redactie

  Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
  Statiestraat 139
  2600 Antwerpen