Hoe denken mannen over seksisme?

Redactrice Maxine vroeg 4 mannen naar hun mening over seksisme, gelijkheid en feminisme

Seksisme, het is een hot topic. De laatste maanden dook het thema regelmatig op in de media, onder andere in het kader van de vluchtelingenproblematiek. Maar hoe zit het met de Belgische man? Is die seksistisch? En wat is zijn visie op het onderwerp? Naar aanleiding van het boek #Seksisme. Nee wij overdrijven niet, vroeg Charlie zich af wat de mening van het andere geslacht is over deze kwestie.
Seksisme zit soms overduidelijk maar nog vaker onzichtbaar ingebakken in de samenleving. In het boek #Seksisme leggen tien vrouwen, waaronder enkele Charlie-redactrices, de patronen ervan bloot. De verschillende hoofdstukken gaan onder andere over onhaalbare ideaalbeelden, de hardnekkigheid van traditionele rollenpatronen of het bijna onverwoestbare victim blaming. Wij schotelden het boek aan vier mannen van verschillende leeftijden voor en polsten naar een reactie: Xander is 20, student sociologie en is single. Briek is 32, werkt in de muzieksector en heeft een vriendin. Philip is 48, gescheiden en is manager, hij heeft een dochter. Mark is 55, werkt als arbeider en is hertrouwd. Hij heeft geen kinderen. 

Uit het hoofdstuk Een taal apart: “We namen dan een vent mee naar huis die we die avond leerden kennen, of met wie we al een paar keer hadden lopen flirten en met wie we dan uiteindelijk de hele avond hadden staan zoenen. Op zich is het ook vrij eenduidig wat er staat te gebeuren wanneer je na zo’n avond in het ochtendlicht samen naar huis zwalpt: elke man en elke vrouw verwacht op dit punt gewoon seks. Maar er kan véél gebeuren tussen de deur van het feest en de deur van de slaapkamer. Meer dan eens overkwam het ons dat we plots helemaal geen zin meer hadden in seks met de man die we net nog zo toegewijd stonden op te geilen.”

“Toch hebben ontelbaar veel vrouwen dagelijks tegen hun zin seks met hun partner. Omdat hij anders slechtgehumeurd rondloopt. Omdat ze bang zijn dat hij zal vreemdgaan. Omdat ze geloven dat het bij hun huishoudelijke taken hoort. Is zijn ‘goesting’ belangrijker dan onze ‘goesting? Welke redenering ligt aan de basis van dit soort ongezonde seksuele contacten, die vrouwen overal ter wereld de illusie geven dat seks iets is wat ze verschuldigd zijn, iets wat opgeëist kan worden? “ 

Werd je verrast door wat er werd verteld in de tekst?

Philip: “Ik was zeker en vast verrast. Omdat ik er anders over denk. Ik denk niet dat mannen het bedoelen zoals de schrijfster het aanvoelt.”

Briek: “Nee, niet echt. Het liefdesspel en alles wat daarbij komt kijken is nu eenmaal een heel verwarrend en overweldigend kluwen. Zowel voor man als voor vrouw. Zeker in een maatschappij die meer en meer oversekst lijkt te worden, en waarin een vervaging optreedt van de traditionele verwachtingen omtrent hoe mannen en vrouwen dienen te zijn.”

Xander: “Ik was verrast, want het lijkt mij nogal vreemd dat de auteur flirt met mannen, met hen naar huis gaat en dan niet met hen naar bed wil. Het is haar recht om seks te weigeren, en mannen zouden dat ALTIJD moeten respecteren, maar ze zou zichzelf moeten afvragen of ze seks wil, voor ze met hem naar huis gaat.”

Maar wat als de man in kwestie niet goed kust, vervelend begint te doen, of de vrouw gewoon geen zin meer heeft? Zijn vrouwen dan altijd seks verschuldigd als ze een man hebben opgewonden?

Het is moeilijk te geloven dat mannen echt zo weinig respectvol omgaan met vrouwen, en dat ze als speeltjes worden beschouwd die verwachtingen moeten inlossen.

Xander: “Ik vind dat mijn woorden verkeerd geïnterpreteerd worden. Ik heb net gezegd dat mannen ALTIJD de keuze van de vrouw moeten respecteren als ze geen zin meer heeft. Ik vraag enkel begrip van de vrouwen dat een man dan op het moment zelf teleurgesteld is. En dat het ook evengoed mogelijk is dat de man geen zin meer heeft en in dat geval de vrouw ook teleurgesteld is. Dat is een normale reactie. Maar dat een man het niet leuk vindt, daarmee bedoel ik helemaal niet dat vrouwen dan toch moeten instemmen met seks.”

Kan je je voorstellen hoe het zou zijn als jij een vrouw was en je te maken kreeg met wat wordt beschreven?

Mark: “Ik denk dat ik erop zou reageren zoals veel vrouwen dat doen. Ik kan mij dat goed voorstellen.”

Briek: “Afgaande op wat vriendinnen me soms vertellen, een beetje. Het is wel moeilijk te geloven dat mannen echt zo weinig respectvol omgaan met vrouwen, en dat die als speeltjes worden beschouwd die verwachtingen moeten inlossen. Het zou niet mogen zijn dat vrouwen zich verplicht voelen om een man z’n gang te laten gaan eens het spel in gang is gezet. Maar ik vind ook wel dat vrouwen hun flirtgedrag mogen aanpassen aan wat ze zelf willen bereiken in bepaalde situaties. Venten zitten nu eenmaal iets simpeler in elkaar op dat vlak. Als een mooie vrouw tegen een vent z’n kruis zit te schuren, moet ze zich er wel bewust van zijn dat die kerel goesting zal krijgen. En dat die goesting in de meeste gevallen al snel het verstand overheerst.”

seksisme1

Denk je dat je je zelf al eens schuldig hebt gemaakt aan seksisme?

Mark: “Dat denk ik wel. Het is er dikwijls uit voor je er erg in hebt. Achteraf denk ik dan, misschien was ik te extreem, en sta ik niet 100% achter de opmerking die ik heb gemaakt.”

Philip: “Ik kan mij voorstellen dat dat al zo is overgekomen, ja.”

Briek: “Ja, natuurlijk. In de vorm van vrouwonvriendelijke grapjes in gemengd gezelschap bijvoorbeeld. Ik kan me wel voorstellen dat niet elke vrouw in het gezelschap er altijd even mee gediend was. Waarvoor mijn excuses.”

Is seksisme volgens jullie iets dat ook mannen kan overkomen?

Mark: “Daar ben ik quasi zeker van. Het gebeurt met mannen, net zoals bij vrouwen.”

Briek: “Natuurlijk. Ook vrouwen denken al snel dat alle venten hetzelfde zijn. We worden te snel bestempeld als allemaal jagers en macho’s die alleen hun lid achternalopen. Nu, zo zijn er wel veel venten, maar er zijn ook mannen die hun vriendin of vrouw liefdevol en met respect behandelen.”

We worden te snel bestempeld als allemaal jagers en macho’s die alleen hun lid achternalopen.

Xander: “Ik denk dat structureel seksisme, zoals het plaatsvindt in het werkleven, zeldzaam is bij mannen. Aan de andere kant wordt er ook in de media geschreven hoe mannen eruit moeten zien en hoe ze zich moeten gedragen, dat is geen geheim. Deze stereotypes leggen druk op mannen en creëren verwachtingen van hoe ze moeten zijn. Een vrouw vroeg mij bijvoorbeeld onlangs of ik een beamer wou installeren, waarvoor een gat moest geboord worden. Ze was er zeker van dat ik dat zou kunnen, aangezien ik een jonge, gezonde man ben. Maar als ik haar zou vragen of ze een diner wil koken, met de uitleg dat ze een vrouw is en daarom goed moet kunnen koken, dan wordt dat door iedereen – mezelf incluis – als seksistisch beschouwd.”

Hoe voelt het voor jullie om deze hoofdstukken te lezen?

Briek: “Confronterend. Vooral dan het hoofdstuk over het flirtgedrag. Ikzelf ben heel lang ieder weekend op de lappen geweest na een relatie van zes jaar. Natuurlijk ga je dan op café of in een discotheek wat flirten en aandacht zoeken. Maar ik heb me nooit opgedrongen aan iemand. Ik vind het oké om als man te moeten toegeven dat veel kerels echt wel klojo’s zijn op dat vlak, maar soms laten vrouwen zich ook niet van hun beste kant zien. We zoeken allemaal affectie, maar de manier waarop is vaak ondoordacht en egoïstisch.”

Xander: “De hoofdstukken roepen bij mij geen sterke reacties op, want er was niet veel nieuwe informatie. Toen ik het hoofdstuk over flirten las, had ik het gevoel dat ik vaak krijg wanneer ik een artikel van een feministe lees: het is een ideologie voor vrouwen en mannen maken meestal geen deel uit van de discussie. En als dat wel het geval is, dat worden ze in een zeer stereotiep hokje geplaatst. Iets waar feministen juist tegen zouden moeten strijden.”

Vinden jullie dat vrouwen soms overdrijven of ongelijk hebben wanneer ze het hebben over seksisme?

Mark: “Misschien dat vrouwen soms te extreem reageren, op het moment zelf. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze geserveerd wordt.”

Philip: “Het probleem is, waar ligt de grens? Ik denk dat iedereen daar anders mee omgaat. Soms is een grapje en zeker een compliment niet negatief of denigrerend bedoeld. Op den duur mag je dan helemaal niks meer zeggen.”

Briek: “Ja. Zoals ik al eerder zei, je moet geen drama gaan verkopen als je het zelf wat gezocht hebt. Je kunt moeilijk een vent staan opvrijen en dan verwachten dat ie altijd de baas blijft over z’n goesting als de goesting bij de vrouw opeens weg is. Wees daar dan gewoon eerlijk over. En durf de hand in eigen boezem te steken. Iedereen maakt al eens fouten.”

Volgens de Afrikaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie is een feminist “a person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes”.Welke gevoelens of synoniemen roept het woord feminist bij jullie op?

Mark: “Het heeft nogal een negatieve weerklank. Het doet mij denken aan de dolle Mina’s. Vrouwen zouden sowieso gelijke rechten moeten hebben, zonder strijd. Feminisme klinkt een beetje extreem.”

Philip: “Ik denk aan mondige, assertieve vrouwen. Agressief tegenover mannen, een klein beetje anti-mannen. Soms ook een beetje onrealistisch, ze willen dingen veranderen die niet echt nodig zijn. Voor mij zijn het vrouwen die in alles hetzelfde willen zijn als mannen.”

Briek: “Ik vind het een beetje een achterhaalde term, waaraan de connotatie ‘bh-verbrandende mannenhaatster’ nog al te vaak vast hangt. Het is goed dat er zowel door mannen als vrouwen wordt opgekomen voor gelijkheid tussen de geslachten. Maar dat komt in de eerste plaats voort uit een bewustzijn over ieders menselijkheid, of het zou toch zo moeten zijn. Met termen zoals feminist blijf je gewoon de verschillen tussen man en vrouw benadrukken, terwijl we moeten zoeken naar wat ons verbindt.”

Volgens mij is het belangrijk dat de seksen elkaar meer respecteren en daarom gelijkheid samen bespreken in plaats van tegen elkaar te zijn.

Xander: “Feminisme is geëvolueerd van strijden voor vrouwenrechten naar strijden voor gendergelijkheid. Toch wordt het enkel door vrouwen besproken. Het feit dat de maatschappij ook verwachtingen oplegt aan mannen die ze niet kunnen waarmaken, daar schenkt men geen aandacht aan. Volgens mij is het belangrijk dat de seksen elkaar meer respecteren en daarom gelijkheid samen bespreken in plaats van tegen elkaar te zijn.”

seksisme3

Hoe zien jullie seksisme in onze maatschappij evolueren?

Mark: “Ik denk dat vooroordelen tegenover vrouwen nog wel een tijdje zullen meegaan.”

Philip: “Mannen zijn niet in se seksistisch, ze weten niet waar de grenzen liggen omdat hen dat niet is gezegd. Het normbesef ligt bij de opvoeding. Ouders hebben een belangrijke rol in het verhaal. Ik hoop dat nieuwe generaties er beter mee zullen kunnen omgaan, maar ik denk niet dat het ooit volledig zal verdwijnen.”

Briek: “Het is een fenomeen dat volgens mij zal blijven bestaan, zolang er wordt gefocust op de verschillen tussen man en vrouw. En dat zie ik niet meteen veranderen.”

Uit het hoofdstuk Ooooh, cheesecake!: “De eisen die de samenleving stelt aan vrouwen zijn zo uiteenlopend dat ze haast (of helemaal) onhaalbaar zijn. Een goede vrouw moet Wonder Woman zijn: ze heeft haar lijn onder controle, draagt hoge hakken, blijft altijd even paraat, ook als ze haar maandstonden heeft. Ze heeft altijd zin in seks, heeft een vlekkeloze huid, fris geföhnde haren, maar bovenal is ze jong, ontspannen en vrolijk. Niets is haar te veel want ze zit goed in haar vel.”

Wat vinden jullie van de stelling in het boek dat vrouwen Wonder Woman moeten zijn? Leggen vrouwen het zichzelf op om perfect te zijn?

Mark: “Dat is onmogelijk. Ik verwacht dat ook niet. De media, de Flair, de stationsromannetjes, daar wordt alles geïdealiseerd. Maar het echte leven is anders.”

Philip: “Ze laten zich dat aanpraten. Dat is niet realistisch. De maatschappij verwacht dit niet. Vrouwen leggen het zichzelf op. Ze willen zich te veel bewijzen.”

Ik verwacht niet dat vrouwen perfect zijn. De media, de Flair, de stationsromannetjes, daar wordt alles geïdealiseerd. Maar het echte leven is anders.

Briek: “De meeste vrouwen zijn tegenwoordig enorm veeleisend ten opzichte van zichzelf en anderen. Een carrière, een relatie, kinderen, reizen, hobby’s… het moet en het zal allemaal gebeuren. Misschien wil deze generatie vrouwen laten zien dat ze allemaal Wonder Woman zijn, en meer dan ooit bewijzen dat de vrouw aan de haard niet meer van deze tijd is. Maar venten zijn eigenlijk zo veeleisend niet. Een respect- en liefdevolle vent wil eigenlijk gewoon dat z’n madam content is.”

Dit interview toont slechts een zeer kleine greep uit de reacties van enkele mannen. Het is dus zeker niet de bedoeling om te generaliseren, eerder om een gesprek op gang te brengen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het merendeel van de mannen het oprecht goed bedoelt, en geen kwaad in de zin heeft. Toch blijkt vaak dat seksisme in onze samenleving ingebakken zit, al is dit niet altijd duidelijk voor iedereen. Daarnaast is het ook belangrijk dat seksisme tegenover mannen wordt aangekaart, iets wat zelden ter sprake komt, maar wel degelijk plaatsvindt. Het lijkt mij ontzettend belangrijk dat zowel vrouwen als mannen in de discussie betrokken worden en we samen voor een mentaliteitswijziging zorgen, zodat toekomstige generaties in een maatschappij kunnen leven zonder stereotiep hokjesdenken en waar openheid, respect en gelijkwaardigheid de norm zijn.

Hoe denken jullie over seksisme? Ben jij het als man eens met de opmerkingen hierboven of bekijk jij het anders? Deel je bedenkingen in de reactie hieronder.

Illustraties: Istock
seksismeHet boek #Seksisme. Nee, wij overdrijven niet van Catherine Ongenae is uitgegeven bij uitgeverij Polis

 

4 reacties
 • marianne Van Aecken says:

  Ik denk dat Ella dit ironisch/sarcastisch bedoeld heeft….

  Langs de andere kant, als het je echt menens is om mannen te betrekken in het debat over seksisme, moet je ook naar hen luisteren, en rekening houdenn met wat ze zeggen, vind ik !

  Het is bijvoorbeeld zo, dat ‘mannelojk’ gedrag veel sneller gecriminailiseerd wordt, dan ‘vrouwelojk’ gedrag. Vrouwen die mannen aan het lijntje houden, dat is evenmin ok en dat is ook een vorm van (seksueel) psychologisch geweld, en een vorm van seksistisch gedrag.

  • Annalena says:

   Het is maar te zien wat geïnterpreteerd wordt als ‘aan het lijntje houden’. Als ik dans met iemand omdat ik graag dans, en die jongen/man wordt dan kwaad als hij zijn tong niet in mijn mond mag steken, ja, sorry, dan vind ik niet dat dat ‘psychologisch geweld’ is (van mijn kant dan).

   Als ik denk ‘AMAI lekker dier, waar woont ge?’ maar dat lekker dier daarna iets doet/zegt wat ik niet aantrekkelijk vind en ik dus alleen naar huis ga, zie ik dat niét als psychologisch geweld. Of ik ga WEL met hem naar huis en ineens hangt daar een hele grote Vlaams Belang poster met allemaal hartjes rond. Dan heb ik geen zin meer ik seks en ga ik naar huis.

   Dat zijn voorbeelden van ‘aan het lijntje houden’ die ik uit het artikel haal…

   Ik vraag mij echt af wat gij ziet als ‘aan het lijntje houden’ en ‘psychologisch geweld’. Daar zit volgens mij toch wel een klein universum van verschil tussen.

 • Annalena says:

  Echt Elia? Het helemaal eens zijn? Ik lees dit:
  “Zoals ik al eerder zei, je moet geen drama gaan verkopen als je het zelf wat gezocht hebt. Je kunt moeilijk een vent staan opvrijen en dan verwachten dat ie altijd de baas blijft over z’n goesting als de goesting bij de vrouw opeens weg is.” En ik vind dat echt BIJZONDER pijnlijk.

  Neen, dit artikel maakt me niet vrolijk.

 • Elia says:

  Zie, mannen en vrouwen kunnen het helemaal eens zijn. Fijn, deze jongens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

 • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
 • Charlie goodies
 • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!