Video

De skatekids van Afghanistan

Hoofddoekjes in plaats van hoodies

Charlie gaat op zoek naar mensen die zich uitzonderlijk dapper, vooruitstrevend of kwetsbaar hebben getoond en nemen hen op in onze ere-galerij van Helden. Deze week: de oprichters van Skateistan, een skateschool voor kinderen in Kabul, Afghanistan.


Toen skater Oliver Percovich in 2007 door de straten van Kabul cruisede, merkte hij dat de straatkinderen daar erg enthousiasme waren over hun kunstjes. Samen met een vriend richtte hij Skateistan op, een organisatie die zich door middel van sport wilde inzetten voor het welzijn van (toen nog) een handvol kinderen. Skateistan groeide op een paar jaar tijd uit tot een internationale NGO die nu meer dan 400 kinderen per week lesgeeft en traint. Want het skateboarden is niet het uiteindelijke doel, maar een middel om de kinderen in de school te krijgen en van de straat af. Ze komen om te skateboarden en ze blijven voor de lessen. De leeftijd van de kinderen varieert van 5 tot 18 jaar. De helft van hun leerlingen zijn kinderen die op straat werken (auto’s wassen, bedelen) om hun familie mee te onderhouden. 40% van de leerlingen zijn meisjes, een doelgroep die normaal gezien moeilijker te bereiken is omdat ze vaak thuis (moeten) blijven om voor hun familie te zorgen.

Skateistan2

I always like to go high on the ramps. When I’m up there I feel free, like I’m flying. I like that feeling a lot. Hanifa, 14

Waarom nu precies skaten? Volgens de oprichters trekt het zowel jonge als oude kinderen aan. Het bouwt je zelfvertrouwen op en het vergroot je sociaal kapitaal. In het begin was de groep verdeeld in straatkinderen en kinderen van betere komaf. Na een paar maanden kusten ze elkaar op de wang bij het begroeten en nu vormen ze een hechte groep.
Naast sponsoring van de overheid ontvangt Skateistan ook veel giften van de skateboard industrie. Professioneel skater & Skateistan ambassadeur Tony Hawk is alvast fan.

“Skateistan is the epitome of what skating is all about. I honestly share in the excitement those kids feel!” – Tony Hawk

Skateistan heeft een mooie website met veel informatie en prachtige foto’s. Ze hebben ook een webshop met merchandise zoals t-shirts, skate-schoenen en stickers, waarvan de opbrengst terug naar de organisatie gaat. Skateistan is ook erg actief op social media. Wij volgen hen alvast op Instagram en worden instant happy van de foto’s van de stoere chicks met kleurrijke hoofddoekjes en kniebeschermers!

Skateistan

 

Schrijf je reactie

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen