Reportage

Vluchtelingen en designers werken samen aan mooie producten

Vluchtelingen en designers werken samen aan mooie producten

Het Genkse Studio Refugee brengt vluchtelingen en designers samen om producten te ontwerpen. Met het ontwerpen van portemonnees, T-shirts en zelfs vogelhuisjes kunnen vluchtelingen hun verhaal kwijt. Ze worden aangemoedigd om hun creativiteit, ondernemerschap en talenten aan te boren. “Wij willen tewerkstelling creëren voor vluchtelingen en hen een manier geven om een toekomst op te bouwen in België” zegt oprichtster en productontwikkelaar Sarah Rombouts (25).

projectrefugee7

Hoe kwam je op het idee om vluchtelingen en designers te laten samenwerken?
“Ik heb productontwikkeling gestudeerd en tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar migratie en hoe design hier een rol bij zou kunnen spelen. Vluchtelingen hebben veel moeite om te integreren in de maatschappij. Ze beheersen de taal niet goed genoeg, zitten met trauma’s en geraken daardoor moeilijk aan werk. Ik ging op zoek naar een manier waarop ze gemakkelijker een ingang zouden vinden in de maatschappij.”

Wanneer ben je voor het eerst in contact gekomen met vluchtelingen?
“Tijdens mijn masterproef heb ik een groepje vluchtelingen in Antwerpen gevolgd om te zien hoe hun dagelijks leven eruit ziet. Ik ben meegegaan naar de plekken waar ze eten kregen, zich gratis konden wassen, papieren konden regelen… Het heeft mijn ogen geopend voor de situatie waarin zij zich in België bevinden.”

projectrefugee10projectrefugee

Wat wil je bereiken met dit project?
“Ik wil eerst en vooral een tewerkstelling creëren voor de vluchtelingen die meedoen. Voltijds werk aanbieden is momenteel nog niet mogelijk, maar ze kunnen wel hun vaardigheden gebruiken om hier producten te ontwikkelen. Wij beschikken hier over een naaiatelier waar de naaisters de producten tot leven kunnen laten komen. Hun creaties worden online verkocht. Zo houden ze er ook financieel iets aan over. We bieden daarnaast gratis workshops aan waarbij de deelnemers leren om producten te maken. Niet iedereen die hier binnenstapt spreekt Engels, daarom worden de workshops vaak gegeven door een vluchteling zelf, die anderen zijn vaardigheden aanleert. We zitten pas een week in ons pand en zijn dus pas net begonnen. We hebben tot nu toe met twintig vluchtelingen samengewerkt en we hopen nog veel mensen te kunnen bereiken.”

Kan iedereen hier zomaar binnenstappen?
“Iedereen kan op elk moment een cursus komen volgen. Welke cursussen we geven, hangt af van de vluchtelingen die er op dat moment zijn en de skills die zij hebben. Daarnaast kunnen mensen telkens aan het begin van een nieuw designproces instappen om een product te leren maken.”

projectrefugee5projectrefugee6

Hoe zie jij de toekomst van Studio Refugee?
“Een grotere bron van inkomsten zou goed van pas komen, dan zouden we veel meer kunnen realiseren. Het zou natuurlijk ook heel fijn zijn om uit te kunnen breiden naar andere steden, om zo verschillende ambachten te creëren. Wij zijn de eerste in België met dit concept en er is nog heel wat werk aan de winkel.”

projectrefugee8
Ahmed Beirekdar (45) komt uit Syrië en woont al 9 maanden in België. In Syrië was hij leraar Engels, in België werkt hij bij Studio Refugee.

“We proberen hier positieve dingen te doen door designers en vluchtelingen aan elkaar te koppelen. We maken prachtige dingen. Door elementen uit onze cultuur te gebruiken in de producten, maken we iets wat uniek is en waar onze verhalen in terugkomen.

We zijn op zoek naar meer deelnemers, want we hebben mensen nodig die specifieke ambachten beheersen. Taal is vaak een probleem: niet alle vluchtelingen spreken Engels. Ik probeer daarin een verschil te maken door vluchtelingen die Arabisch spreken te benaderen en hen in hun moedertaal uit te leggen hoe ze kunnen meedoen aan het project.

Zonder zulke initiatieven komen mensen in een uitzichtloze situatie terecht. We hebben elkaar nodig en moeten samen werken aan oplossingen.

Ik zou willen dat er meer van zulke initiatieven waren in België, want er zijn hier veel vluchtelingen. Er zijn plekken in Europa die opbloeiden omdat vluchtelingen er kwamen werken. Dat proberen we hier ook te bewerkstelligen: we geven mensen de mogelijkheid om een positieve bijdrage te leveren. Zonder zulke initiatieven komen mensen in een uitzichtloze situatie terecht. We hebben elkaar nodig en moeten samen werken aan oplossingen, zoals Studio Refugee doet.

Ik weet niet hoe mijn eigen toekomst eruit zal zien. Voorlopig wil ik bij Studio Refugee blijven meehelpen. Ik wil ook graag Engelse en Arabische les geven. Misschien begin ik wel een eigen bedrijfje. De tijd zal het uitwijzen.”

projectrefugee2

De producten van Studio Refugee zijn handgemaakt van duurzaam materiaal. Alle producten zijn beschikbaar op de kickstarter page van Studio Refugee

Wil je meer te weten komen over Studio Refugee, of heb je zelf nog ideeën/voorstellen? Je kunt contact opnemen met het project via info@studiorefugee.be. Of volg hen via Instagram

Schrijf je reactie

Martyna is een studente journalistiek, nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit. Ze is geobsedeerd door sushi, katten en houdt geen dag vol zonder social media. Ze zwemt tegen de stroom in en doet wat ze niet laten kan. Jong, luchthartig en eigenwijs.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen