Longread

Lang leve de suffragettes

Waarom we dankbaar zijn voor zoveel rebellie

Een kind krijgen maar er niets over te zeggen hebben. Rechten studeren en toch niet kunnen werken als jurist. Niet eens een eigen bankrekening mogen hebben. De suffragettes vochten voor meer dan stemrecht alleen. En hoe. In de film ‘Suffragette’ kan je zien welke zware prijs vooral minder gegoede vrouwen betaalden opdat hun dochters het beter zouden hebben. Wie in de gevangenis belandde en uit protest in hongerstaking ging, werd dwangmatig gevoederd. Met een tube door haar neus. Lang leve de suffragettes.

Mothers. Daughters. Rebels, is de baseline van de nieuwe film Suffragette, een historisch drama met Carey Mulligan, Helena Bonham Carter en Meryl Streep. Wie waren die vrouwen precies en waartegen rebelleerden ze?

De loonkloof was maar een van hun zorgen. Vrouwen hadden enkel toegang tot specifieke jobs en werden ver weg gehouden van invloedrijke posten. Er waren geen vrouwelijke journalisten, politici, burgemeesters, dokters, advocaten, boekhouders of architecten. Vrouwen hadden geen rechten over hun eigen kinderen: vaders konden op eigen houtje beslissen om hun kinderen weg te sturen of af te staan voor adoptie, zonder dat de moeder daar iets tegen kon beginnen. Vrouwen hadden geen eigen bankrekening en tot 1870 konden getrouwde vrouwen geen eigendom bezitten.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Sofie Rycken studeerde Germaanse Talen en Culturele Studies. Ze werkt als redacteur bij Canvas en is freelance journaliste voor verschillende tijdschriften. U zag haar de voorbije jaren misschien op de planken als gedumpt liefje, zwangere moordenares of gefrustreerde verpleegster bij het mooiste theatergezelschap van Leuven en omstreken.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be