Actua

Dit kan jij doen in tijden van Trump

Dit kan jij doen in tijden van Trump

In zijn eerste week als president van Amerika, tekende Trump aan de lopende band presidentiële besluiten. Vooral een manier om zijn spierballen te tonen aan vriend en vijand, want niet alle decreten zijn zomaar uit te voeren. Sommigen gaan regelrecht in tegen de grondwet, maar bovenal veroorzaken ze chaos en ongerustheid, bij burgers wereldwijd, maar ook binnen zijn eigen partij.

Afgelopen week ondertekende hij bijvoorbeeld het decreet om de aanleg van de omstreden oliepijpleidingen in het noorden van de VS te hervatten. Ook draaide hij de geldkraan dicht voor organisaties die abortus in het buitenland bespreekbaar maken of uitvoeren, en zette hij zijn handtekening onder het decreet dat de bouw van de befaamde muur op de grens van Mexico moet mogelijk maken. Vrijdag kwam hij op de proppen met zijn strenge migratiemaatregels, voor zeven landen uit het Midden-Oosten en Afrika, die in de media al snel werd omgedoopt tot de ‘muslimban’. Als gevolg van de chaos die zijn besluit in gang zette, werden onschuldige burgers die een Green Card of visum hadden urenlang vastgehouden, zoals dit jongetje van vijf jaar oud.

Elke dag komt er meer en meer protest tegen Trumps vrouwonvriendelijk en xenofoob, maar vooral authoritair beleid. Van de vrouwenmars na zijn inauguratie tot de betogingen in luchthavens tegen de muslimban, die as we speak gaande zijn. Ook CEO’s van bedrijven laten van zich horen en schieten in actie. Het verzet komt van vele kanten. Niet zonder gevolgen: in acht dagen tijd is Trumps approval rating onder de 50 procent gezakt. Zelfs mensen die op Trump gestemd hebben tonen op sociale media hun berouw.

Protest tegen de muslimban op JFK. Via Twitter

People are not having it

Op verschillende luchthavens in Amerika zijn er dit weekend protesten gehouden. Advocaten van het ‘International Refugee Assistance Project’ hielpen vluchtelingen die de VS niet meer binnen mogen. Na het besluit van president Trump verstuurde de organisatie een e-mail met de vraag wie vrijwillig naar de luchthaven wilde komen om deze mensen te helpen. Gestrande reizigers kregen er juridische hulp van het grote aantal vrijwilligers dat kwam opdagen.

Ook de CEO van Airbnb, Brian Chesky, toonde zijn afkeur voor de nieuwste migratiemaatregels. Via Twitter kondigde hij aan dat Airbnb gratis kamers aanbiedt aan vluchtelingen die naar de VS willen komen. Het inreisverbod gaat volledig in tegen de visie van de verhuurdienst. Die is volgens Chesky het samenbrengen van mensen en ‘hen tonen dat iedereen overal thuis kan zijn’.

Starbucks zegt dan weer vluchtelingen te willen aanwerven die voor het Amerikaanse leger gewerkt hebben. Topman Howard Schultz spreekt over 10.000 jobs in de komende vijf jaar. Schultz kant zich volledig tegen Trumps maatregelen en zegt nog meer actie te gaan ondernemen.

Amerikaanse burgers, CEO’S en overheidsmedewerkers komen in verzet tegen de plannen van president Trump.

Ook marktgiganten zoals Google, Facebook en Apple bekritiseerden het inreisverbod al, onder meer omdat het hun eigen werknemers raakt.

Tijdens de SAG (Screen Actors Guild) Awards haalden heel wat acteurs zwaar uit naar het beleid van de kersverse president. Gastheer Ashton Kutcher zette vanaf het begin van de prijsuitreiking de toon. Hij verwelkomde de kijkers, maar ook “iedereen op de luchthavens die thuishoort in mijn Amerika. Jullie maken deel uit van wie we zijn. We houden van jullie en heten jullie welkom.”

Ook de Britten laten van zich horen. Al meer dan een miljoen mensen ondertekenden de petitie die het staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië wilt blokkeren. “Hij mag best komen als staatshoofd van de VS, maar hij zou niet uitgenodigd mogen worden voor een officieel staatsbezoek”, klinkt het.

En dan zijn er nog de dissidente overheidsmedewerkers, zoals de Twitteraccounts van de ‘Alt-National Park Service‘ die in hun vrije tijd nieuwe social media kanalen begonnen voor de Nationale Parken, nadat ze op de officiële kanalen niet meer over klimaatverandering mochten tweeten. 

Wat kan je zelf doen, buiten je Twitter vol spammen? 

Soms wordt de hoeveelheid slecht nieuws je plots te veel. Wanneer je je Facebook- of Twitterfeed ’s ochtends opent, zie je het ene onheilsbericht na het andere en zakt de moed je in de schoenen. Het overzicht dat je dacht te hebben, verandert naar een warboel van meningen en feiten. Je drijft van de ene golf van verontwaardiging naar de andere en raakt jezelf kwijt. Zorg dus zelf voor verheldering en creëer je eigen positieve verzet.

Alles begint bij goede informatie. Probeer je volledig, maar ook goed te informeren. Ondersteun onafhankelijke media en onderzoeksjournalistiek. Volg mensen met dossierkennis en zonder verborgen agenda. Journaliste Amy Siskind maakt elke week een overzicht op Medium van de gebeurtenissen in de VS en linkt daarbij naar betrouwbare bronnen.

Pas ook altijd op voor fake nieuws, dat gebruikt wordt als stemmingmakerij, zowel door conservatieven als social justice warriors. Check je bronnen, neem niet zomaar alles wat je leest voor waar aan. Denk na voor je iets deelt of gelooft. Op deze site vind je goeie tips over hoe je fake nieuws herkent en hier vind je een overzicht van betrouwbare Amerikaanse media. Op de truth-o-meter van Politifact kan je uitspraken van politici ook checken op hun betrouwbaarheid. Meer weten over de rol van de media? Op De Correspondent vind je een goed artikel over de verantwoordelijkheid van media en hoe zij hun lezers beter zouden kunnen informeren.

Wanneer je meer kennis en standpunten opneemt, sta je sneller open om je mening eventueel bij te schaven.

Vergeet ook niet in gesprek te gaan met de mensen om je heen. Voer zinvolle discussies met elkaar, deel je mening en luister naar die van de andere. Wanneer je meer kennis en standpunten opneemt, sta je sneller open om je mening eventueel bij te schaven. Laat je niet gaan in Facebook-uitbarstingen. Sommige gesprekken voer je effectiever offline.

Minstens even belangrijk is op wie je stemt, hier bij ons. Denk daar goed over na. Lees je voordien in in de buitenlandse standpunten van de verschillende partijen. Vraag je eigen politici altijd om verantwoording. Zij vertegenwoordigen jou.

Wil je op straat komen, sluit je dan aan bij een lokale protestactie. In mei is er een anti-Trump mars in Brussel wanneer hij de hoofdstad bezoekt, in maart een vrouwenmars in Amsterdam en volgende week kun je bij de Amerikaanse ambassade in Brussel laten horen hoe je denkt over de muslimban.

Draag je steentje bij. Dat kan door geld te geven. Bijvoorbeeld aan She Decides. Op zijn eerste werkdag stelde Trump de ‘Global Gag Rule’ opnieuw in werking. Dat betekent dat ngo’s – die voorheen samen 600 miljoen dollar kregen – geen subsidies krijgen als ze vrouwen in het buitenland helpen om abortus te plegen. Via She Decides kunnen burgers, bedrijven en overheden geld geven om deze organisaties te helpen. Het Nederlandse kabinet deed al een gift van 10 miljoen dollar, maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Je kunt ook je tijd doneren. Zet je in voor goede doelen of vrijwilligersorganisaties in je eigen buurt. “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has,” zei Margaret Mead al. Het zijn gewone mensen die de samenleving sterker en hechter maken. De Chiroleidster die tijdens haar vrije weekend een bosspel organiseert voor 50 kinderen, de mensen die kleding inzamelen voor daklozen of vluchtelingen, of burgers die steeds meer samenkomen om burgerraden te organiseren en zo ideeën uit te wisselen. Je lost er de wereldproblemen niet direct mee op, maar maakt wel een verschil voor een groep mensen. En soms is dat het enige wat je kan doen.

Laat je dus niet ontmoedigen door de overdosis negatieve krantenkoppen. In de woorden van Patti Smith: people have the power.

Nog tips? Vul gerust ons lijstje aan.

Foto boven: Lenore Edman via Flickr commons

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen