Column

Het ándere interview in ‘De Afspraak’

Het ándere interview in ‘De Afspraak’

Dat onze nieuwsmakers soms vreemde prioriteiten leggen, wisten we al langer. Deze week zagen we daar een mooi voorbeeld van in de mediarel rond het interview met ex- Syriestrijder Younnes in ‘De Afspraak’. Nochtans heeft Bart Schols deze week een ander interview gedaan dat minstens even onthutsend was. Omdat het vandaag Wereldvoedseldag is, komen we er even op terug.

De ene mail na de andere valt in mijn mailbox. ‘Breaking news: crisis op VRT na ‘vertrouwensbreuk’ met hoofdredacteur’. ‘Sven Gatz: “Interview ‘De afspraak’ zal leiden tot verscherpte beheersovereenkomst”’. Enzovoort.

Ik vraag me af of er eigenlijk ook eergisteren nog iemand gekeken heeft naar De Afspraak. Bart Schols had een gesprek met de Argentijnse schrijver en journalist Martin Caparrós, die een boek heeft geschreven over honger. Ja, het lijkt saai vergeleken bij de mediarel rond Younnes.

De man las voor uit zijn boek: “Ik praatte met een vrouw uit Bangladesh. Ze vertelde me dat ze soms ’s avonds water opzet en er een steen in legt. Of een dode tak. Dat potje begint dan te pruttelen. ‘Kinderen’, zegt ze dan. ‘Het gaat nog erg lang duren voor dit klaar is. Het is beter dat jullie wat gaan rusten, dan merk je niet dat je nog moet wachten met eten.’ ‘Vaak heb ik geluk’, zei de vrouw. ‘Vaak vallen ze toch in slaap, met hun hongerige maag.’ Ik durfde niet te vragen wat ze zegt als ze wakker worden. Of nee, ik wilde het gewoon niet weten.”

Of de schrijver wist hoe het komt dat we onze ogen maar blijven sluiten, vroeg Bart Schols nog. ‘Nee’, zei de schrijver.

Ik denk dat ik het wel weet. Het komt omdat de nieuwsmakers geen dode tak te eten krijgen.

Schrijf je reactie

Ilse Ceulemans is auteur van het boek ‘Het Ministerie van Werkplezier’. Daarnaast is ze freelance journaliste en eindredacteur voor Charlie en Weekend Knack. Ze probeert ver weg te blijven van managers en spinnen. Daar heeft ze het zo druk mee dat ze verder niet echt veel uitvoert.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen