Waarom wij wel en zij niet?

Zwijgen is geen Optie maakt documentaire 'Road of change'

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Deze keer een bijzondere aflevering: ze volgen in de documentaire ‘Road of change’ veertien jonge studenten die de grenzen van Europa opzoeken om met eigen ogen te zien wat vluchtelingen echt doormaken.

Krokusvakantie. De meeste jongeren genieten van de schoolvrije dagen en amuseren zich met vrienden of luieren lekker thuis. Maar deze veertien studenten kiezen ervoor om langs de randen van Europa te reizen om meer te leren over het leven als vluchteling. Het is een engagement dat niet iedereen zou aangaan. Deze jongeren weten wat vele politici niet beseffen: het is belangrijk om een situatie echt te kennen.

Naast de heftige getuigenissen van de vluchtelingen, raakt vooral ook de drang naar verandering van de jongeren. Want hoe en wat, dat weten ze nog niet, maar ze willen de wereld veranderen. Stuk voor stuk zijn ze gedreven om goed te doen. “Wij willen de boodschap van mensen die niet gehoord worden verder vertellen.”

“Wij willen de boodschap van mensen die niet gehoord worden verder vertellen.”

Wanneer de jongeren een plek bezoeken waar veel vluchtelingen in barre omstandigheden verblijven, voelen ze zich ongemakkelijk. “Ik voelde me een toerist en dat is helemaal niet de bedoeling van het project, juist het tegenovergestelde.” Al snel raken ze aan de praat met de mensen die er leven en beseffen ze dat hun aanwezigheid gewaardeerd wordt.

Iedereen, zowel de studenten als de vluchtelingen, wordt geraakt door elkaars verhalen. “Ik was dankbaar dat de vluchtelingen openstonden voor ons,” vertelt studente Graciëlle. “Ik ben blij dat we hen een beetje het gevoel hebben kunnen geven dat er mensen zijn die wel degelijk hun verhaal willen horen en er iets aan willen veranderen. Een jongen die hier al acht maanden is, zei me dat wij de eersten zijn die blijven luisteren en niet gewoon foto’s maken en vertrekken.”

De groep leert de dromen van de vluchtelingen kennen en bewondert hun positieve houding, al beseffen ze dat deze mensen zwaar lijden. Graciëlle: “Ik vroeg, wat is uw droom? En hij zei dat hij gewoon een simpel leven wil, wil werken, een huis, misschien trouwen, kinderen. Ze willen simpele dingen, maar ze willen wel deel uitmaken van de maatschappij.”

“Ze willen simpele dingen, maar ze willen wel deel uitmaken van de maatschappij.”

De drang naar rechtvaardigheid van de groep jongeren groeit alleen maar en ze stellen vragen die gesteld moeten worden. Het is inspirerend om hun engagement en dromen te zien en hopelijk wakkert hun passie ook die van anderen aan. Studente Annebeau: “Die jongeren willen ook gewoon de wereld ontdekken en slimmer worden en nieuwe dingen zien. Maar dat gaat niet. Wat maakt dat wij dat wel mogen? En zij niet?”

Want tenslotte… “We leven in een democratie. Als het volk zegt dat het niet goed is, dan moet de politiek ook verandering brengen,” zegt Annebeau. En dat is wat deze jongeren ons meegeven. Als je iets wilt, dan is het niet onmogelijk.

Bekijk de video om deze jongeren te volgen op hun rondreis langs de Europese grenzen.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen