Video

Waarom wij wel en zij niet?

Zwijgen is geen Optie maakt documentaire 'Road of change'

Waarom wij wel en zij niet?

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Deze keer een bijzondere aflevering: ze volgen in de documentaire ‘Road of change’ veertien jonge studenten die de grenzen van Europa opzoeken om met eigen ogen te zien wat vluchtelingen echt doormaken.

Krokusvakantie. De meeste jongeren genieten van de schoolvrije dagen en amuseren zich met vrienden of luieren lekker thuis. Maar deze veertien studenten kiezen ervoor om langs de randen van Europa te reizen om meer te leren over het leven als vluchteling. Het is een engagement dat niet iedereen zou aangaan. Deze jongeren weten wat vele politici niet beseffen: het is belangrijk om een situatie echt te kennen.

Naast de heftige getuigenissen van de vluchtelingen, raakt vooral ook de drang naar verandering van de jongeren. Want hoe en wat, dat weten ze nog niet, maar ze willen de wereld veranderen. Stuk voor stuk zijn ze gedreven om goed te doen. “Wij willen de boodschap van mensen die niet gehoord worden verder vertellen.”

“Wij willen de boodschap van mensen die niet gehoord worden verder vertellen.”

Wanneer de jongeren een plek bezoeken waar veel vluchtelingen in barre omstandigheden verblijven, voelen ze zich ongemakkelijk. “Ik voelde me een toerist en dat is helemaal niet de bedoeling van het project, juist het tegenovergestelde.” Al snel raken ze aan de praat met de mensen die er leven en beseffen ze dat hun aanwezigheid gewaardeerd wordt.

Iedereen, zowel de studenten als de vluchtelingen, wordt geraakt door elkaars verhalen. “Ik was dankbaar dat de vluchtelingen openstonden voor ons,” vertelt studente Graciëlle. “Ik ben blij dat we hen een beetje het gevoel hebben kunnen geven dat er mensen zijn die wel degelijk hun verhaal willen horen en er iets aan willen veranderen. Een jongen die hier al acht maanden is, zei me dat wij de eersten zijn die blijven luisteren en niet gewoon foto’s maken en vertrekken.”

De groep leert de dromen van de vluchtelingen kennen en bewondert hun positieve houding, al beseffen ze dat deze mensen zwaar lijden. Graciëlle: “Ik vroeg, wat is uw droom? En hij zei dat hij gewoon een simpel leven wil, wil werken, een huis, misschien trouwen, kinderen. Ze willen simpele dingen, maar ze willen wel deel uitmaken van de maatschappij.”

“Ze willen simpele dingen, maar ze willen wel deel uitmaken van de maatschappij.”

De drang naar rechtvaardigheid van de groep jongeren groeit alleen maar en ze stellen vragen die gesteld moeten worden. Het is inspirerend om hun engagement en dromen te zien en hopelijk wakkert hun passie ook die van anderen aan. Studente Annebeau: “Die jongeren willen ook gewoon de wereld ontdekken en slimmer worden en nieuwe dingen zien. Maar dat gaat niet. Wat maakt dat wij dat wel mogen? En zij niet?”

Want tenslotte… “We leven in een democratie. Als het volk zegt dat het niet goed is, dan moet de politiek ook verandering brengen,” zegt Annebeau. En dat is wat deze jongeren ons meegeven. Als je iets wilt, dan is het niet onmogelijk.

Bekijk de video om deze jongeren te volgen op hun rondreis langs de Europese grenzen.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview.

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen