Video

Nog meer straffe mensen voor de camera

Seizoen twee van Zwijgen is geen Optie

Nog meer straffe mensen voor de camera

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ (ZIGO) interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Ze portretteren hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Na het eerste seizoen, met onder meer interviews met Murielle Scherre, Tobias Leenaert en Paula Marckx volgt vanaf 7 september seizoen twee. Anthony: “Het eerste seizoen was vooral therapie om cynisme af te leren. In seizoen twee willen we met nieuwe gasten en formats opnieuw verontwaardiging en hoop teweeg te brengen.”

Op een klein jaar tijd werden Tom en Anthony beiden vader. Ze keken rond en zagen dat de wereld zoals die is op cruciale vlakken verschilt van de wereld die ze voor hun dochters dromen. Dus gingen ze op zoek naar mensen die begrijpen wat de grote problemen zijn maar zich daar niet door laten verlammen. In het slechtste geval om hun laatste hoop te documenteren. In het beste geval om een hoopvolle, betrokken en mondige grondstroom in Vlaanderen zichtbaar en groter te maken.

“De gasten uit het eerste seizoen van ZIGO hielpen ons te ontdekken dat het echt wel zin heeft om te proberen de wereld te veranderen. De interviews maakten veel los, we stonden telkens weer verbaasd van de hoeveelheid reacties die we kregen. Dat geeft ons energie om door te gaan. Met seizoen twee willen we nog meer zalige gasten brengen, die hopelijk opnieuw verontwaardiging en hoop kunnen losmaken. Daarnaast willen we andere formats uitproberen en hebben we onszelf tot doel gesteld om ZIGO binnen een jaar financieel duurzaam te maken,” vertelt Anthony.

We kunnen onder meer uitkijken naar interviews met:

  • Psychologe Marjan Gryson die als medeoprichter van vzw Touché pionierde met programma’s om agressie om te zetten in positieve energie, zowel binnen als buiten gevangenissen.
  • Klimaatexpert Serge De Gheldere die met de Klimaatzaak vecht voor een leefbare toekomst
  • Interviewwonder Walter Zinzen
  • Jonas Geirnaert, comedy- en televisiemaker, striptekenaar en bezieler van Kabouter Wesley

De afgelopen zes maanden publiceerde ZIGO 24 interviews met mensen die zich bewust niet neutraal opstellen, maar die hun visie op de maatschappij uitdragen met daden. Om te tonen dat een betrokken leven een beter leven is. Bekijk hier de interviews en podcasts terug die we op Charlie brachten.

Kijken

Murielle Scherre: Niet queen of porn Murielle, wel de moeder die zichzelf al 14 jaar een minimumloon uitkeert omdat ze weigert haar principes los te laten.

Steven Desair: Steven Desair begint zijn carrière als golden boy bij een mediabedrijf. Hij stopte met zijn baan en vandaag recupereert hij met ‘Eatmosphere’ voedsel voor wie in armoede leeft.

Saskia Van Nieuwenhove: Deze onderzoeksjournaliste is dé stem van de jeugdzorg in Vlaanderen. Op Facebook deelt ze regelmatig schrijnende verhalen van mensen in de jeugdzorg, dingen die je volgens haar anders “enkel aan den toog zou horen”. Daarnaast deelt ze haar reportages elke week in Dag Allemaal. Ze ijvert elk wakker uur voor een menselijker zorgsysteem.

Anniek Gavriilakis: Directeur van Bond Zonder Naam, die de meest kwetsbare mensen in de samenleving vooruit weer te helpen. Met amper overheidssteun, maar gefinancierd door giften en verkoop en dankzij de inzet van meer dan 1000 vrijwilligers

Arnoud Raskin: de oprichter van Mobile School. Tijdens zijn studie Productontwikkeling kwam Arnoud toevallig terecht in een lezing over straatkinderen. Hij werd zo aangegrepen door het beklemmende verhaal dat hij daar en dan besloot er iets aan te doen.

Hans Claus: de meest bijzondere gevangenisdirecteur van Vlaanderen. Met zijn vzw De Huizen promoot hij een alternatief voor onze huidige gevangenissen én voert het ook uit.  Eenzame opsluiting en het contact met andere mensen verbieden heeft een contraproductief effect en leidt net tot meer criminaliteit, is zijn filosofie.

Tobias Leenaert: veganist in hart en nieren, die heel goed begrijpt dat veel mensen vegetarisme en veganisme een goed idee vinden maar het zelf nooit zouden kunnen. Daarom kwam hij met een plan. Een plan dat de wereld van vegetarisme en veganisme voorgoed veranderde.

Tom Cochez: mede-oprichter van Apache. Apache groeide van blog uit tot een volwaardige nieuwssite met een focus op onderzoeksjournalistiek. Een plek waar journalisten eerlijk en ongeremd, niet gehinderd door commerciële belangen, kunnen schrijven.

Wouter Torfs: CEO van Schoenen Torfs. Sinds hij aan het hoofd staat van de winkelketen, zijn ze gegroeid van 26 naar 75 winkels en hebben ze hun omzet verdertienvoudigd. Zes keer werd hij verkozen tot beste werkgever. Hij schreef twee boeken om uit te leggen hoe hij die titel heeft veroverd. De filosofie van Torfs draait om menselijkheid, eerlijkheid, veerkracht.

Paula Marckx: de 91-jarige schrijfster en mensenrechtenactiviste die de eerste vrouwelijke piloot in Deurne was, de vrouw die de Belgische staat op de knieën kreeg en de vrouw die ervoor zorgde dat alleenstaande moeders hun eigen kind niet meer hoeven erkennen bij de staat.

Jozefien Daelemans: onze eigen hoofdredactrice die in de bestaande bladen haar gading niet vond en drie jaar geleden besloot om dus het magazine op te richten dat je nu leest:  een plek waar lezers zich kunnen herkennen in de mensen die getoond werden én terug kunnen praten.

Pascal Vandenhende: eigenaar van boekhandel Theoria, een boekenwinkel met een brede waaier aan gekende en minder gekende titels. Tot op vandaag begrijpen zijn ouders niet wat iemand van een zekere baan bij de bank drijft naar een onzeker leven als boekhandelaar.

Piet Colruyt: sociaal ondernemer die investeert in andere sociaal ondernemers. Piet gelooft sterk in de samenwerking tussen non-profit en for-profit organisaties. Hij vindt dat het mogelijk is om de armen te helpen en tegelijkertijd bedrijven rendabel te houden.

Ignace Schops: een man met passie voor natuur. Hijis deskundige op gebied van herpetologie, biodiversiteit en landschapszorg. Daarnaast is hij oprichter van het Nationaal park Hoge Kempen en natuur- en milieubeschermer. Zijn doel? Het vertalen van natuurbehoud in een taal die mensen begrijpen.

Dirk Bryssinck: psycholoog met het hart op de juiste plaats. Dirk kon het niet meer aanzien dat mensen met psychische problemen die ook drugs namen bij de verkeerde hulpverlening terecht kwamen. Zes jaar geleden richtte hij Villa Voortman op, een laagdrempelig ontmoetingshuis voor mensen met een dubbeldiagnose.

Jonathan Holslag: gerenomeerd onderzoeker die te veel functies heeft om op te sommen, maar ze allemaal met evenveel passie vervult. Het belang van sociale mobiliteit komt overal terug in het werk van Jonathan. Hij roept dan ook iedereen op tot meer actief burgerschap.

Alexia Leysen: theatermaakster en initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees.  Ondertussen doen meer dan 100.000 mensen mee aan de jaarlijkse vastenperiode zonder vlees en vis en is het tweede kookboek al uitgebracht met alle favoriete vegetarische recepten van de bekende deelnemers.

Helena Gheeraert: onderneemster die haar carrière bij Proximus opgaf om groenten van een vroegtijdige dood te redden. Een derde van het voedsel en 45% van de groenten en fruit wordt verspild. Helena kon dit niet meer aanzien en dus richtte ze Wonky op. Wonky gebruikt voedseloverschotten van Belgische bedrijven en verwerkt ze in gezonde dips.

Caro Lemaire: oprichtster van Background Educations. Caro wilde werken en leren tegelijk, maar vond niet de geschikte avondschool. Dus begon ze die zelf.

Michael Van Peel: stand-up comedian die meer dan grappig us. Hij “schopt geen heilige huisjes, maar heelder bebouwde kommen omver”. Zijn grootste droom: goede satire maken voor de Vlaamse tv, die zelfs beter is dan wat er op de Amerikaanse tv komt.

Maaike Eggermont: oprichtster van de Gentse Sudbury-school. Maaike Eggermont gelooft dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Ze begon in 2005 een school die deze aangeboren nieuwsgierigheid en de eigen interesses van kinderen als uitgangspunt neemt.

Luisteren

Podcast ZIGO Live op het stadsfestival in Brugge met twee vrouwen die twee belangrijke zaken gemeen hebben: een hekel aan verspilling en het moederschap dat ervoor zorgde dat ze iets aan de wereld wilden veranderen. Sophie Devolder begon Happy Kiddo, een kledingbibliotheek voor kinderen jonger dan drie met enkel eerlijk geproduceerde kledij. Sarah De Wulf runt samen met haar zus Again Again, een bedrijf dat speelgoedabonnementen verkoopt.

Voor de tweede keer live op het stadsfestival in Brugge met An Pauwels van Curieus en Wietse Van Ransbeeck van CitizenLab, die beiden op hun eigen manier pleiten voor meer burgerparticipatie.

Doen: Burn-Out Bingo

Een op acht werknemers denkt binnen een jaar op te branden. De helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in vijf jaar verdubbeld. Burn- en bore-out, de kans is groot dat je er (indirect) mee te maken krijgt. Tom en Anthony van ZIGO besloten daarom de strijd aan te binden met werk waar je ziek van wordt. Met het meest inspirerende materiaal dat ze verzamelden in seizoen 1 maakten ze het videoboard Burn-out Bingo: een tool waarin de interviewees je helpen ontdekken hoe je zelf de wereld van morgen een beetje beter kunt maken dan vandaag. Laat jouw diepste onzekerheden tegenspreken door mensen die weten wat het is om de sprong naar een betekenisvolle job te nemen. Inclusief opofferingen.

En nu: op naar seizoen twee! Anthony: “Onze hoop? Meer mensen die het gesprek aangaan tijdens politieke discussies op familiefeesten, hun meningen verspreiden via sociale media of hun 80.000 werkende uren besteden aan een job die strookt met hun visie op de wereld. We gaan verder met het brengen van verhalen van mensen voor wie zwijgen geen optie is. Het is de onverwachts grote groep medestanders die we de laatste zes maanden leerden kennen, die ons doet geloven dat het kan. En dat het nodig is.”

Je kunt seizoen twee van ZIGO volgen via Charlie en de kanalen van ZIGO.
Je kan je hier inschrijven voor hun nieuwsbrief

Schrijf je reactie

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen