Burn-out Bingo

Burn-out bingo: de zin van zinvol werk

Moet je van je passie je werk maken?

Burn-out bingo: de zin van zinvol werk

Een paar cijfers uit recent onderzoek: een op acht werknemers denkt binnen een jaar op te branden. De helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in vijf jaar verdubbeld. Burn- en bore-out, de kans is groot dat je er (indirect) mee te maken krijgt. Met Burn-out Bingo binden we de strijd aan met het stemmetje dat je tegenhoudt om de sprong naar een betekenisvolle job te wagen. Daarnaast posten we elke week een artikel dat meer inzicht geeft in wat dat stemmetje nu eigenlijk zegt. Deze week: de zin van zinvol werk.

Iedereen kent deze dooddoener: sommige dingen blijven beter een hobby. Als je van je passie je werk maakt, riskeer je dat je het enthousiasme verliest voor wat je zo graag doet. Want ook passies kunnen een saaie dayjob worden als je niet uitkijkt. Doe verstandig, schrijf je in voor een studie met baangarantie, vind dan een ‘normale’ job en wat je het liefst doet, dat houd je maar voor de weekends en avonden. Simpel. Toch?

“Een studierichting beginnen die je niet graag doet, enkel voor de jobzekerheid, verlaagt sowieso je slaagkansen.”

Niet elke hobby of passie kan worden omgezet in harde cash waarmee je je huur of hypotheek, of zelfs maar een pak wasmiddel kunt betalen. Zoveel is waar. Het advies ‘kies een studie met baangarantie’ komt dan meestal ook van praktisch ingestelde, goedbedoelende ouders en andere familieleden. Maar het schoolverlatersrapport van de VDAB zegt iets anders: “Een goede studiekeuze maken begint bij informatie, maar laat zeker ook je hart meespreken.” Of zoals Mark Magzine het formuleert: “werkzekerheid of geen werkzekerheid … een studierichting beginnen die je niet graag doet, enkel voor de jobzekerheid, verlaagt sowieso je slaagkansen. Een carrière slaagt vaak maar als je ook écht liefde hebt voor je vak(gebied).”

80.000 uren aan het werk

Eén leven staat namelijk voor 80.000 werkende uren. 80.000, let that sink in for a moment. Als je stilstaat bij het aantal uren van je leven dat je werkend doorbrengt, weet je dat zekerheid en geld belangrijk zijn, maar niet alles. Het verband tussen het aantal werknemers dat een deel van hun leven doorbrengt in een job die hen geen voldoening geeft en het stijgende aantal bore- en burn-outs, wordt steeds duidelijker.

“Zo’n 60 procent is ‘niet-geëngageerd’, de rest van de ondervraagden is gewoonweg ongelukkig.”

Hoeveel werknemers een job hebben waar zij zelf het nut niet van inzien (de zogenaamde bullshit jobs) is moeilijk te zeggen. Een onderzoek onder 12.000 Amerikaanse kenniswerkers wees uit dat de helft van alle ondervraagden geen zingeving ontleent aan zijn of haar werk. De helft van de ondervraagden herkent zich bovendien niet in de missie van het bedrijf dan hen werk geeft. Volgens een studie van Gallup in 142 landen, is slechts 13 procent van alle werknemers wereldwijd ‘geëngageerd’ (zij antwoorden positief op de stelling ‘De missie of het doel van mijn bedrijf geeft me het gevoel dat mijn baan belangrijk is’). Zo’n 60 procent bestempelt zichzelf als ‘niet-geëngageerd’, en de rest van de ondervraagden is gewoonweg ongelukkig met zijn of haar werk.

Liever een matig betaalde baan

Psycholoog Dirk Bryssinck bevestigt de link tussen burn-out en werk dat zinloos of niet gewaardeerd lijkt. Hij dreigde zelf in een burn-out te hervallen en koos er toen ironisch genoeg voor om dan maar voor met de zware gevallen in de psychiatrie te gaan werken en ‘Villa Voortman’ te starten. Bryssinck: “Een burn-out komt niet door de zwaarte van het werk, of door het aantal uren dat je werkt. Het komt door het feit dat je geen erkenning krijgt voor je werk. In Villa Voortman (een laagdrempelig ontmoetingshuis voor mensen met psychische moeilijkheden die dat combineren met middelenmisbruik, nvdr.) geven we mensen een kans die nergens anders naartoe kunnen, dat geeft pas veel voldoening.”

“Millennials zoeken nadrukkelijk een baan die voldoening geeft, ook als ze daarvoor financieel moeten inleveren.”

Millennials lijken de boodschap van Bryssinck instinctief te begrijpen. Zij weten dat ze niet tot hun pensioenleeftijd (die bovendien voortdurend opgerekt wordt, en voor hen een pak hoger zal liggen dan voor hun ouders) een bullshit job kunnen doen. Zij zoeken nadrukkelijk naar een baan die hen voldoening geeft, ook als ze daarvoor financieel moeten inleveren. Uit een onderzoek van het Nederlandse uitzendkantoor Young Capital in samenwerking met de Universiteit Utrecht blijkt dat zeven van de tien Europese jongeren liever voor een matig betaalde baan kiezen waar ze plezier in hebben, dan voor een saaie baan met een topsalaris.

Is leuk werk teveel gevraagd?

Het is gemakkelijk om deze millennials vanwege hun eisen weg te zetten als verwend, maar misschien kijken we beter eens goed naar de cijfers: de helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Robby Vanuxem, Managing Director van Hays Belgium roept in een opiniestuk in Knack Trends dan ook op om te stoppen millennials op de werkvloer als lui, jobhoppers, onzeker of arrogant weg te zetten. Hij meent dat millennials bedrijfsleiders en HR-managers met hun eisen juist dwingen om af te stappen van business as usual, en op zoek te gaan naar een werkcultuur die tot minder bore- en burn-outs leidt. Vanuxem: “Hun onbevangenheid en houding tegenover flexibiliteit kunnen een niet te onderschatten wapen zijn in de strijd tegen burn-outs. Vaak zit millennials hetzelfde dwars wat de generaties voor hen dwarszit, alleen: zij durven het ook te zéggen. Anderen lijden in stilte, hoofd gebogen.”

Misschien zijn die millennials die op zoek zijn naar leuk werk dus zo gek nog niet. In plaats van mensen te ontraden om van hun passie hun werk te maken, kunnen we ook uitzoeken hoeveel mensen er eigenlijk passie voelen voor hun baan – en hoe we ervoor kunnen zorgen voor dat hun aantal toeneemt. Want millennials weten: minder bullshit, minder burn-out.

Twijfel jij of je van je passie je werk kunt maken? Speel de Burn-out Bingo
De komende 6 weken zullen we elke week een artikel publiceren dat meer inzicht geeft in de stemmetjes in je hoofd die je weerhouden van zinvol werk. Speel ook Burn-out Bingo: een videoboard waarin inspirerende mensen je helpen ontdekken hoe je zelf de wereld van morgen een beetje beter kunt maken dan vandaag. Volg ons via Facebook en Twitter of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be
De Burn-out Bingo reeks kwam tot stand met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen