Boekenclub

De zonovergoten boekentips van Charlie

De zonovergoten boekentips van Charlie

In Charlie’s boekenclub gaat redactrice en litlover Selma op zoek naar auteurs en boeken die je moet kennen. Dit keer roept ze de hulp in van enkele Charlies die hun favoriete boek voor de zomer uit de doeken doen.

Hoofdredactrice Jozefien Daelemans – We are all completely besides ourselves (Karen Joy Fowler)

“In ‘We are all completely beside ourselves’ vertelt studente Rosemary, de dochter van een professor psychologie, het verhaal van haar gebroken gezin. Rosemary groeide op in de jaren zeventig in Indiana met haar broer Lowell en zus Fern, met wie ze een bijzondere relatie heeft. Op vijfjarige leeftijd wordt Rosemary voor een week naar haar grootouders gestuurd. Wanneer ze terugkomt, merkt ze dat haar zus verdwenen is. Vreemd genoeg wordt er amper over gesproken door haar ouders. De verdwijning van Fern laat diepe sporen na in het gezin. Rosemary’s moeder stort in, haar vader begint te drinken en haar oudere broer loopt weg van huis en sluit zich aan bij het Animal Liberation Front. Op ongeveer een kwart van het boek kom je te weten wat er met Fern aan de hand was en die revelatie komt keihard binnen. Ik weet nog dat ik het boek aan de kant legde en luidop “Dat meen je niet!” riep.

“Het verhaal van Fern en Rosemary maakte mijn reis nog onvergetelijker.”

Als je dit boek wil lezen, doe jezelf dan een plezier en lees op voorhand geen recensies of zelfs niet de achterflap, want die kan spoilers bevatten. Het boek is op z’n best wanneer je er onbevangen aan begint. Ik las het twee jaar geleden op vakantie in Madeira. Het is één van mijn meest gekoesterde vakanties, niet alleen omdat het eiland zo mooi en rustgevend is, maar ook omdat ik zo genoot van dit boek. Het verhaal van Fern en Rosemary maakte mijn reis nog onvergetelijker.”

Redactiemedewerker Renaldi Diombo – Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World (Cal Newport)

“Ik struggle al een goeie tijd met mijn sociale media gedrag en het excessief gebruik van mijn smartphone. Gelukkig vond ik enige rust toen ik besloot mijn Instagramaccount te verwijderen. Ik miste het niet per se, maar stel dat ik dan toch terug zou gaan, hoe zou ik het anders aanpakken? Toevallig sprak mijn online uncle aka Charlamagne tha God over het boek ‘Digital Minimalism’ op zijn radioshow The Breakfast Club en hoe goed het was. Everyone should read it. Dus bestelde ik een exemplaar en vloog erin.

“Disconnect from the world to reconnect within. Zweverig, maar no lies detected here.”

Auteur Cal Newport is zelf professor Computerwetenshappen aan de Georgetown University in DC. Washington. In zijn boek spreekt hij over een onderzoek die hij geleden heeft gedaan om mensen te leren detoxen. Naast de resultaten, deelt hij ook zijn filosofisch inzicht en hoe hij zelf omgaat met smartphones en digitalisme. Met enkele simpele stappen leert hij ons hoe wij onze smartphones moeten gebruiken zonder zelf gebruikt te worden. Naast sociale media en instante connectiviteit speelt het gebruiksgemak ook een rol. Er is voor alles een app, maar is dit nodig? Leer laagdrempelige, maar effectieve manieren om je smartphone meer opzij te leggen om die mentale rust terug te vinden. In plaats van enkele uren te scrollen, een hoofdstuk uit een boek te lezen, een wandeling te maken of zelfs een nieuwe hobby te zoeken. Disconnect from the world to reconnect within. Zweverig, maar no lies detected here.

Literaire journalist Katrien Elen – Archief van verloren kinderen (Valeria Luiselli)

“Sinds Vertel me het einde, volg ik de Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli. In dit essay kaartte ze de kwestie aan van de onbegeleide en minderjarige centraal-Amerikaanse immigranten in de VS. Nu is er ook een roman over het thema. Die is opnieuw geëngageerd, maar het verhaal is intiem, zonder zware politieke statements. Alsof ze die ballast er via het essay heeft uitgeschreven.

“Een persoonlijke road novel waar je ook nog iets van leert, voor mij is dat de ideale summer read!”

In ‘Archief van verloren kinderen’ gaat Luiselli’s alter ego op road trip van New York naar de grens met Mexico. Daar wil ze geluidsopnames maken om over de vluchtelingenkinderen te vertellen. Naast haar in de wagen zit haar zwijgzame man. Op de achterbank leven haar vijfjarige dochter en zijn zoon van elf in een fantasiewereld waarin zij de ‘verloren’ kinderen zijn. De alledaagse soundscape van het reizende gezin resoneert met de prangende nieuwsbulletins over Mexicaanse kinderen die de omgekeerde trip maken. Via de radio sijpelen de verhalen door van anonieme kinderen die omkomen in de woestijn, die op La Bestia springen zonder te weten of er een toekomst is aan de andere kant, of die op een retourvlucht belanden die alles wegheeft van een deportatie. Een persoonlijke road novel waar je ook nog iets van leert, voor mij is dat de ideale summer read!”

Redactrice Aurélie Van de Peer – Ontregeld (Charlotte Wood)

“Twee jonge vrouwen worden wakker in een cel. Samen met acht andere vrouwen worden ze gevangen gehouden in een omheind domein. Ze slapen in hondenhokken, dragen lompen en verrichten zware arbeid. Twee sadistische mannen en een psychisch zieke vrouw bewaken hen. Na enige tijd begrijpen de vrouwen de reden van hun gevangenschap. Ze zijn allen op een manier slachtoffer van seksueel misbruik en durfden hierover te spreken. Daarvoor moeten zij boeten.

Een rauwe roman over wat mannen met vrouwen doen. Een snoeihard verhaal over een wereld die vrouwen de mond snoert. Een nachtmerrie. Maar ook een verhaal over de kracht van vrouwelijke vriendschap. Licht verteerbaar is het niet, maar beschouw dit boek als een meditatie op de vraag waarom je de daadkrachtige en mondige vrouwen die je onzeker maken als vriendin beter te vriend houdt. In deze dystopische wereld redden ze je leven.”

Redactrice Selma Franssen – Florida (Lauren Groff)

“Tien jaar geleden kocht ik voor het eerst een boek van de Amerikaanse schrijfster Lauren Groff, haar debuut ‘The Monsters of Templeton’, dat toen net was uitgekomen. De roman balanceerde ergens tussen fantasie en realiteit, zat vol slimme en eigenzinnige vrouwen en de schrijfstijl van Groff raakte me. Nog geen perfect boek, maar wel een opvallend debuut. Sindsdien kocht ik elk boek dat Groff schreef, benieuwd naar haar ontwikkeling. Ze stelde niet teleur – de roman ‘Fates and Furies’ werd in 2015 zelfs door Barack Obama zijn favoriete boek genoemd. Haar nieuwste is de kortverhalenbundel ‘Florida’, die ik vorig jaar las toen het kwik boven de 35 graden kwam – het ideale moment om deze verhalen, die een vakantiegevoel oproepen dat soms omslaat in een plakkerige, slapeloze nacht, op je in te laten werken. Hier kun je een stukje lezen.”

Bekijk ook de strip van boekenliefhebber Nanoe: Boeken, baby, boeken!

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen