Column

Boetebeurs

Boetebeurs

Ah, het is weer Boekenbeurs. Dé hoogmis voor de ware bibliofiel. Niet zozeer vanwege het aanbod aan boeken, maar wel om dat de Boekenbeurs het startschot geeft voor het jaarlijkse rondje “Wat schrijvers moeten doen” en je daarbij zo lekker je hart op kan halen.

Het eerste brokje advies kwam met het geluid van naderend onweer uit de pen van Joost Vandecasteele gerold. Dat wij schrijvers losers zijn en vooral veel te braaf. Dat wij dringend eens bozer en onbeleefder moeten worden. “Een goed idee, van die irritante baardaap”, tweette ik, maar ik kreeg geen antwoord. Grappig zijn en gevoel voor humor hebben, vermoedelijk betreft het evolutionair gezien twee geheel van elkaar onafhankelijke genencombinaties.

Karel Joos voegde daar meteen een tweede les aan toe. Neem een voorbeeld aan HBO, dat was zijn stelling. Laat al die stilistische drukdoenerij maar achterwege, beste schrijvers, en maak vooral werk van sterke personages en een krachtige plot. Zoals in die dvd-reeksen waar de jonkies zo van houden tegenwoordig. Doe iets snels en flitsends!

Al dat advies klinkt als een stel leerkrachten die in een of ander stoffige leraarskamer klagen over hoe het aanzien van hun job teloor is gegaan.

Weet je hoe al dat advies klinkt? Al dat ‘de schrijver moet dit’ en ‘de schrijver moet dat’? Het klinkt als een stel leerkrachten die in een of ander stoffige leraarskamer klagen over hoe het aanzien van hun job teloor is gegaan. Over hoe zij niet meer worden gerespecteerd ondanks hun toch zo belangrijke functie voor de maatschappij. Waarna er ongetwijfeld verhalen volgen over hoe kleuterjuffen in een of ander Scandinavisch land masterdiploma’s hebben en dik hun boterham verdienen.

Wat moet de schrijver? De schrijver moet niks. Dat is net het mooie eraan. Het auteurschap is zowat het enige beroep ter wereld waarin je werkelijk niks moet. In dat opzicht is de schrijver het omgekeerde van de politicus. Die laatste verdient sloten geld en wordt 24 uur op 24 geleefd door zijn agenda, populariteitspolls en de waan van de dag. Wij schrijvers daarentegen vinden aan het eind van de dag enkel een aalmoes en wat knopen in onze bedelbekers, maar zijn volledig vrij in wat we doen. Volledig vrij!

De schrijver moet niks. Dat is net het mooie eraan. Het auteurschap is zowat het enige beroep ter wereld waarin je werkelijk niks moet.

Wil je een pretentieloze maar bloedspannende thriller schrijven, dan kan dat. Liever een familiekroniek die zich in de Andes afspeelt of een diepgravende karakterstudie van een stel lesbische krakers? Geen probleem. Een boek waarin niets gebeurt, een boek over Alles, een boek waarin de tijd een vortex vormt en het begin het einde is en omgekeerd, ook dat kan allemaal. Je hoeft uiteindelijk zelfs niet eens zoveel boeken te schrijven, als je dat niet wil. Dan doe je toch gewoon columnpjes.

Of, wacht, misschien is er toch nog één ding dat moet. Een keer per jaar moet je gaan signeren op de boekenbeurs. Je doet dat graag want het blinkt je ego op, of je doet het niet graag en geniet er dan van om te zeggen dat je het niet graag doet “maar, tja, het hoort erbij”.

En dan zit je daar, aan je standje, angstvallig te kijken naar hoe er zich bij die kerel naast je toch al iets dat op een rij begint te lijken heeft gevormd. Terwijl jij slechts vier mensen hebt gezien in het voorbije uur, waarvan er twee eigenlijk familie van je waren en één de weg vroeg naar het toilet. Maar dat geeft allemaal niet. Je beschouwt het als een soort boetedoening, een te betalen prijs. Want de rest van het jaar ben je zo vrij als een vogel. De rest van het jaar moet je helemaal niks.

Philippe signeert vandaag van 17u tot 19u op de Boekenbeurs
Foto’s: Jozefien Daelemans

Schrijf je reactie

Philippe Diepvents schrijft boeken (bij Manteau) en speelt daarnaast al eens voor directeur van een studiedienst. Dingen die hem doen fronsen zijn legio in de wereld. Dingen die hem doen lachen gelukkig ook. Al bij al balanceert dat uit tot een vredig voortkabbelend leven.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen