Lijstje

10 cadeaus met een verhaal

10 cadeaus met een verhaal

Elk jaar rond deze periode is het weer van dat: de cadeaulijstjes. Pagina’s vol prachtige producten gerangschikt op kleur, prijs of thema. Omdat Charlie geen zin heeft in het zoveelste hippe keukenaccessoire of bonnen voor weekendjes die je toch nooit ingepland krijgt, maken wij voor jou een heel andere lijst. Cadeau’s met een verhaal. Dan heb je op z’n minst al iets leuks te vertellen aan de kerstdis. En wie weet wordt het dit jaar dan écht gezellig rond de kerstboom!

 

1. Voor de hobbykok of starfucker

Thomas2

Enkele jaren geleden vertrok mediaman Thomas Siffer naar Zuid-Italië voor een sabbatical. Hij werd er zo verliefd op de natuur en de mensen dat hij besloot te blijven. Met zijn vriend Vincenzo produceert hij nu ambachtelijke, ongefilterde en zuiver biologische extra vergine olijfolie, onder het label Thomas & Vincenzo. Het verhaal van zijn moeizame en wonderbaarlijke oogst leest als een thriller! 1 liter kost €17 en bestellen doe je hier. Niet alleen haal je zo het beste van Italië in huis, het extra genot zit in het besef dat de ex-hoofdredacteur van Story dagen en nachten heeft gezwoegd voor elke druppel olie die jij over je tong laat glijden.

 

2. Voor de geek of de poëet

Rewind
Bij Rewind komt ecologie en esthetiek samen: ecodesign met de nadruk op hergebruik. Ze werken samen met een zestigtal ontwerpers over heel de wereld, maar voor dit product gingen ze te rade bij hun eigen klanten. Rewind vroeg aan zijn klanten om een typisch Antwaarps vijfletterwoord te verzinnen. De winnende woorden werden uitgewerkt in letters van oude toetsenborden, die ze vonden in de enorme berg electronica-afval. Nu doen ze dienst als magneetjes om op je ijskast te plakken en je huisgenoot goed gezind te maken. Lekker makkelijk online te bestellen.

 

3. Voor de zatte nonkel

Bier

De vier zusjes Dillewyns groeiden op tussen de lege bierflesjes. Nee, hun vader was geen alcoholicus maar brouwde in zijn vrije tijd zijn eigen biertjes als hobby. De kinderen hielpen bij het bottelen, labelen en flessen wassen. Nu zijn de zussen volwassen en hebben ze de hobby van hun vader omgezet in een eigen brouwerij en bier: Vicaris. Al hun bieren zijn natuurlijk gebrouwen, ongefilterd, niet gecentrifugeerd noch gepasteuriseerd. De smaak is zo rijk dat een gewone Jupiler zal smaken naar kattenpis (of Heineken). Hun Winterbier wordt extra gekruid met anijs en zoethout. Verkrijgbaar op deze verkooppunten of even bestellen via Colruyt, een strik errond en klaar! Scheelt jou een rit naar de speciaalzaak.

4. Voor de kersverse baby

Simonne

Atelier Simonne is een groep enthousiaste oma’s die baby’s gelukkig willen maken met hun breitalent. Ze breien kleurrijke mutsjes en sjaaltjes en delen hun breikennis en technieken met jonge vrouwen. De opbrengst van de verkoop van het breigoed gaat naar De Pamperbank, een initiatief dat luiers inzamelt voor baby’s uit gezinnen met een bijzonder laag inkomen. Koop je een mutsje of een sjaaltje, dan schenk je 75 luiers. De mutsen en sjaaltjes van Atelier Simonne zijn er in verschillende maten en kleuren. Aan de binnenkant vind je een wens die zij willen meegeven aan de drager. Bestel ze online of koop ze in een van hun verkooppunten.

 

5. Voor mannen met baarden

zwarte_baardzeep

Zwarte zeep? Really? Bij Damn Good Soap Company stoppen ze actieve kool in hun zepen. Het maakt niet alleen schoon maar helpt ook bij acne en andere huidaandoeningen. Multi zuiverend heet dat dan. In de meeste gewone cosmetica zit een heleboel rotzooi, allerlei toevoegingen om het langer houdbaar te maken, beter te laten schuimen, de kleur te geven, enz. Dat is allemaal veel te ingewikkeld en ook helemaal niet nodig, zeggen ze bij Damn Good Soap Company. Zij gebruiken enkel de beste natuurlijke ingrediënten. En dat is ook het enige wat in het product zit. Het kleine Nederlandse familiebedrijfje maakt al hun producten met de hand. Eerlijke producten op kleine schaal, met aandacht en plezier gemaakt. Kijk, daar worden wij nu blij van!

 

6. Voor al wie het nodig heeft.

dOOSJES

Er kan meer in een doosje dan je denkt, is het motto van Defirmadanktu. Deze creatieve studio maakt alternatieve cadeautjes met een hoek af, gedreven door de kracht van kleine attenties. En dat allemaal in piepkleine doosjes want grote verrassingen hoeven niet altijd gigantisch te zijn. Zo is er een doosje tegen het zwarte gat met een beetje wit in, een doosje voor de besluitelozen met een knoop in om door te hakken, en een doosje met een miniflesje peptalkpoeder. Random oplossingen voor alledaagse problemen en beslommeringen des levens dus. En wie het kleine niet eert…

7. Voor de bomma

BoxGranny
Toen productontwikkelaar Karolien een paar jaar geleden een oud foto-album doorbladerde, kon ze niet genoeg krijgen van de verhalen van haar grootmoeder. Stiekem nam ze alles op om later te delen met haar familie. Toen ze dit vertelde aan haar vriendin Sarah werd deze op slag jaloers. ‘Had ik mijn oma nog maar wat vragen kunnen stellen toen ze nog leefde.’ Samen bedachten ze een oplossing om verhalen van mensen waarvan je houdt, te kunnen bewaren en doorgeven. Zo ontstond Hello My Dear, een online platform waarop je met de hele familie foto’s kunt delen en onderschriftjes kan maken. De verhalen blijven online staan, maar kunnen ook geprint worden in een mooi boek. Wil je zelf iemand zo’n gepersonaliseerd verhaal cadeau doen, dan bestaan er leuke geschenkdoosjes. Voor de verjaardag van je allerliefste oma of opa of het eerste jaar van de spruit van die kersverse mama. Koester die momenten voor ze voorbij vliegen.

 

8. Voor de Bourgondiër of de francofiel

Swaane2

Trouwe Charlielezers kennen het verhaal van Swaane die haar horecazaken in Antwerpen verkocht en met haar hele gezin in een kleine caravan door Frankrijk trok. Nu heeft ze er een vaste stek gevonden in de Ardèche en is er een charmante biscuiterie aan het uitbouwen: Les Rabarines. Je vindt er de heerlijkste handgemaakte koekjes in allerlei tot de verbeelding sprekende smaken zoals Vanille Croquant, Cranberry-Orange of Avoine Epeautre. Momenteel is Swaane druk bezig met het bakken van 100.000 koekjes voor de kerstmarkt in Antwerpen. Ze ruikt naar koekjes, droomt van koekjes en ademt koekjes. Kom de vrucht van haar zoete arbeid dus zeker bewonderen en sla een buit in voor jezelf of een Bourgondisch familielid. Op haar stand vind je ook producten van vrienden uit de streek met een zelfde charmant verhaal: bio aperitiefwijnen in originele smaakjes of paté’s van een vriendin die ooit bio-ingenieur was en nu een varken- en geitenboerderij begonnen is. Smullen zonder schuldgevoel!

 

9. Voor de ploetermoeder of bumpervader

Swoop

Toen ontwerpster Sarah Kirk het beu was om elke avond op de Legoblokjes van haar zoon te stappen, haalde haar moeder een oude tas boven die de oma van Sarah dertig jaar geleden zelf had gemaakt. Het was een eenvoudige lap stof, die je dicht kon binden met enkele touwtjes, een mengeling tussen een speelmat en een opbergtas. Vrienden van Sarah waren meteen enthousiast, eindelijk een oplossing voor al die rommel! Sarah restylede de tas en Swoop Bags was een feit. De tas is geniaal in zijn eenvoud. Je kiepert de bak Lego-blokjes (of ander speelgoed) in de zak, vouwt hem open wanneer je kinderen ermee willen spelen, en trekt hem toe en bergt hem op als het bedtijd is. De tassen uit duurzaam katoen bestaan in 2 formaten, en worden volledig lokaal gemaakt. Je kan ze rechtstreeks bestellen in de webshop van Swoop Bags. Doe hem cadeau aan die ploeterouders en ze zullen uit dankbaarheid de komende jaren extra hun best doen om voor jou het perfecte cadeau te vinden.

 

10. Voor de boekenwurm of kunstenaar

Boeken
Rotterdammer Kjell Betlem was altijd al gefascineerd door de textuur en de geur van de kaften van afgeschreven boeken in de bibliotheek. Omdat hij zelf overal een schetsboekje bijhield, besloot hij de kaft van een bestaand boek te gebruiken om zijn eigen schetsboek te maken. Al snel maakte hij een tweede boekje voor een vriend, één voor zijn moeder en nog één voor zijn tante… Nu heeft hij zijn eigen bedrijfje, About Blanks. Ieder schetboekje is uniek en handgemaakt. En in de trein kan je net doen alsof je enorm geïnteresseerd bent in tien jaar Engels op het staatsexamen of het leven van Erasmus.

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen