Event

Ontmoet ons tijdens het Festival van de Gelijkheid

Wanneer vind je welke Charlies?

Ontmoet ons tijdens het Festival van de Gelijkheid

Tijdens het Festival van de Gelijkheid, dat plaatsvindt op 13, 14 en 15 december in de Vooruit in Gent, worden er weer enorm veel belangrijke thema’s behandeld. En het belooft als vanouds weer een feestje te worden! Charlie is erbij, hieronder lees je waar je ons kunt ontmoeten.

Elke dag: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

Mode Doctor Aurélie Van de Peer, LGBT+ activist Inke Gieghase, communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans, Tech-redacteur Thomas Smolders en seksuoloog Wim Slabbinck tijdens Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

Charlie voorziet op drie festivaldagen een sessie ‘Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd’. Een aantal experts die weten wat wij niet weten, leggen dagelijks van 16.00 uur tot 17.30 uur een ‘moeilijk ding’ uit. Bijvoorbeeld: hoe werkt de Dublinverordening? Waar staan de letters in LGBT+ voor? Hoe werkt AI? En waarom heeft Tinder er baat bij om jou niet meteen aan je beste match te koppelen?
Kort gezegd: 6 topics, 6 experts, 6 kleine maar verzadigende porties brainfood.

De Charlies Wim Slabbink, Thomas Smolders, Aurelie van de Peer, Elisabeth Timmermans en Inke Gieghase zullen verspreid over deze dagen deelnemen aan de drie verschillende sessies. Charlie-journaliste Selma Franssen is alle dagen nieuwsgierige gastvrouw van dienst. Schrijf je in voor Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd op donderdag, vrijdag of zaterdag.

Charlies op donderdag

Charlie redacteurs Aurélie Van de Peer, Wim Slabbinc, Anouk Torbeyns, Evelien Chiau en Selma Franssen kan je horen en zien op donderdag

Modejournalist Aurélie Van de Peer bijt op donderdag de kop af tijdens het Body Positivity-panelgesprek dat zij zal leiden. Er wordt besproken in hoeverre het traditionele magere witte schoonheidsideaal nog doorweegt sinds de body positivity beweging aan kracht, zichtbaarheid en invloed won. Wanneer mensen kunnen tonen hoe ze zijn zonder dat ze daarbij beantwoorden aan onhaalbare idealen, betekent dat enorm veel voor anderen. Het gesprek gaat door in de Foyer van 16.00 uur tot 17.30 uur.

Seksuoloog Wim Slabbink gaat diezelfde avond samen met meerdere seks-experts het gesprek aan het over wat we zouden kunnen verstaan onder vrouwvriendelijke porno. In het panelgesprek ‘Hoe warm word jij van porna?‘ worden hete hangijzers voorgelegd en besproken in de Foyer van de Vooruit van 21.00 uur tot 22.30

Anouk Torbeyns, auteur bij Charlie Magazine en Stampmedia, is te gast bij het panel Stigmatisering en Identiteit. Is stigmatisering van alle tijden? Onze samenleving staat nog steeds voor gigantische uitdagingen. Allen welkom van 21:00 uur tot 22:30 in de Theaterzaal.

Evelien Chiau is freelance (copy)writer en (eind)redacteur, projectmedewerker bij RoSa vzw en schrijft ook voor Charlie. Op vrijdag geeft zij een workshop rond gender genaamd ‘Gender voor dummies‘. In deze interactieve workshop leer je met een open blik naar de wereld kijken, ongehinderd door gendervooroordelen. Van 18:30 uur tot 20:00 uur in de Gele Kamer.

Charlies op vrijdag

Klinisch psycholoog en journalist Leslie Hodge praat op vrijdag 14 december over eenzaamheid. Bijna de helft van alle Belgen voelt zich af en toe tot altijd eenzaam. En dat zijn niet eens grotendeels ouderen. Meer hierover in het panelgesprek ‘Samen tegen eenzaamheid‘ dat plaatsvindt van 16.00 uur tot 17.30 uur in de Theaterzaal. Of lees alvast het interview met Johanna Spaey en Dirk De Wachter.

Selma Franssen modereert van 13:30 tot 15:00 uur een debat over het glazen plafond in de letteren. Corina Koolen geeft een korte lezing over haar onderzoek. Daarna gaat zij in gesprek met auteur Rachida Lamrabet, Roderik Six (auteur en literair journalist) en uitgever Annette Portegies (Querido) over de vraag hoe we het glazen plafond in de letteren kunnen doorbreken. In deze interviews kan je alvast lezen hoe auteur Gaea Schoeters en Yannick Geens van het Vlaams Fonds voor de Letteren erover denken. In samenwerking met deBuren.

Redactrice Yasmina El Messaoudi  zal van 18:30 uur tot 20:00 uur met een panel van deskundigen in gesprek gaan over de gevangenis van de toekomst.

Charlies op zaterdag

Charlie redacteurs Jozefien Daelemans, Evelien Chiau, Soe Nsuki, Lara Taveirne en Yasmina El Messaoudi kan je horen en zien op zaterdag

Hoe kunnen we fake food news bestrijden? Is de industrie machtiger dan de politiek? Hoe is (verborgen) suiker zo dominant geworden in onze eetgewoonten en cultuur? En heeft iemand al ergens die actieve bifidus gevonden? Over deze vragen gaat redactrice Yasmina El Messaoudi  in gesprek van 13:30 uur tot 15:00 uur onder de noemer Weet wat je eet.

Hoofdredacteur Jozefien Daelemans en stand-up comedian Soe Nsuki nemen op zaterdag deel aan het panelgesprek ‘Zijn er grenzen aan humor?’ waarbij onder andere de vraag gesteld wordt hoe ver we er met bepaalde grappen kunnen gaan. Humor kan relativerend werken maar kan ook ervaren worden als belediging. Waar eindigt de grap en waar begint de belediging? Mag je alles zeggen onder het mom van humor? Meer van dat van 16.00 uur tot 17.30 uur in de Theaterzaal van de Vooruit.

Jozefien is ook al eerder die dag te horen in ‘Man zijn in tijden na #metoo‘. De #MeToo-beweging maakte seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik eindelijk een beetje meer bespreekbaar. Van 13.30 uur tot 15.00 uur kan je in de Foyer luisteren naar het gesprek over hoe we online activisme om kunnen zetten in een daadwerkelijke en breed gedragen gedragsverandering.

Redactrice Evelien Chiau zal een breed panelgesprek begeleiden over #theytoo, vergeten groepen in het Metoo verhaal, van 18:30 uur tot 20:00 uur in de prachtige publieksruimte van Amsab.

Schrijfster Lara Taveirne zal die dag ook haar boek Kerkhofblommenstraat met haar lezers bespreken. Een uur lang zal ze, onder het genot van thee en koekjes, de dialoog aangaan begeleid door boekenliefhebber Anneleen Van Offel. Samen met de gasten zullen ze de motivatie van personages aftasten, de titel verklaren, symbolische verwijzingen doorgronden, laagje voor laagje de betekenissen van het boek pellen… en bij de kern nog meer vragen vinden dan antwoorden. Het boekenclubfestijn is al compleet volzet en gaat door van 18.00 tot 19.00 in de Tussenloge van de Vooruit.

Topmoderatrice en redactrice Yasmina El Messaoudi  zal het panel van Jongeren en engagement in goede banen leiden van 18:30 uur tot 20:30 uur in de Dansstudio.

Het volledige programma vind je hier. Het s niet enkel te doen in de Gentse Vooruit. Ook in Sphinx Cinema, Triodos Bank, Amsab, Handelsbeurs, De Krook, Museum Dr. Guislain, Paard van Troje én in de publieke ruimte staat een boeiend programma voor je klaar! Opgelet: Inschrijven voor de panelgesprekken, Festivalbabbels, documentaires en boekenclubs is noodzakelijk. Inschrijven kan via de website. Meer informatie: www.festivalgelijkheid.be

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen