Blikvoer

Queen of fucking everything

De surrealistische zelfportretten van Sylvia Konior

Queen of fucking everything

Charlie houdt van mensen met talent. Of het nu acteren, zingen, ontwerpen of fotograferen is, regelmatig gaan we op zoek naar mensen die eruit springen en ons verrassen. Zoals kunstfotografe Sylvia Konior, die met haar surrealistische zelfportretten haar franke blik op de wereld toont.

 

Via zelfportretten gaat Sylvia Konior op zoek naar haar rol als vrouw in deze wereld. Hoe ze in het plaatje past of eigenlijk helemaal niet. Ze stelt vragen over het vrouw zijn, hoe hard ze moeite moet doen om mee te zijn met een of andere trend, modeverschijnsel, absurde norm waaraan ze al of niet moet voldoen. Welke norm is dat dan? Wie heeft deze norm in het leven geroepen? En moeten we die norm dan ook nastreven ten koste van alles? Welke idioot legt er eigenlijk normen op? Of zijn diegene die deze nastreven de grotere idioten?

Sinds de dag dat Sylvia haar mantel der schaamte afgesmeten heeft, is ze bevrijd en doet ze haar goesting.

Via haar fotografie stelt Sylvia thema´s aan de kaak. Geeft ze de aanschouwer een lap rond zijn of haar oren. Een kaakslag. Ze doet je nadenken over je keuzes.

If Possible Avoid Conflict-lr

If Possible Avoid Conflict

 

Moeten… Een gevoel van constante druk…
Ze wil helemaal niets moeten. Durf eens gewoon je zin te doen, probeer het gevoel van je eigen controle terug te vinden, al is het maar voor even. Sinds de dag dat Sylvia haar mantel der schaamte afgesmeten heeft, is ze bevrijd en doet ze haar goesting.

Mensen die naar Sylvia´s werk komen kijken zullen op een achtbaan door de tentoonstelling glijden. Gedwongen om te kijken, hier en daar een kaakslag, om de hoek een portie humor en sommigen zullen vol afschuw hun ogen sluiten. Maar te laat zijn ze, gezien is gezien. En iets zullen ze er van naar huis meenemen.

Housewife_lr

Housewife

 

Zelfportret met natte voeten

door Geert Stadeus

Een zelfportret met natte voeten, dat is het. Een vrouw loopt in haar nachtgoed door de verse sneeuw. De vrouw is Sylvia Konior, anders zou het geen zelfportret zijn. Het is de vrouw als meisje. Wie verder kijkt dan de duisternis waarin de foto is gehuld, ziet een vrolijk en gelukkig kind, dat voor de school begint op blote voeten door de sneeuw rent. Wie goed luistert, hoort haar moeder “Gij zijt zot!” zeggen. Nachtelijke avonturen bij -6°, daar draait Sylvia Konior haar hand niet voor om. Ze is de koningin van de balorigheid. Verboden buiten te spelen? Niet voor haar. Zij gaat op avontuur waar en wanneer zij wil.

Climate Diva-lr

Climate Diva

 

De zelfportretten van Sylvia Konior zijn taferelen waarin zich traag een plot ontrafelt. Soms is er een snelle lach, instant humor, lolligheid troef. Maar het echte verhaal vraagt tijd en aandacht van wie kijkt. En het is net als wanneer iemand valt op straat: iedereen kijkt. Sylvia mag dan het model zijn in deze portretten, het onderwerp is de vrouw als medemens. Met een grote herkenbaarheid, en gestut door meesterlijke humor schetst ze surreële situaties waarin een mens vertwijfeld haar weg zoekt. Voortgestuwd door vragen over haar gezinsleven, haar lichaam en haar plaats in de wereld. En dat niemand het waagt om met een antwoord af te komen.

Reality Check-lr

Reality Check

 

Super Glue-lr

Super Glue

 

Ongemakkelijk kijken wordt het, als oververmoeidheid en depressie en gevoelens van onmacht op de voorgrond treden. Een muur van Post-it’s wordt de grootste takenlijst van de hele wereld, een moedeloze vrouw leunt er ineengezegen tegenaan. Sterke beelden zondermeer.

Sinds de dag dat Sylvia haar mantel der schaamte afgesmeten heeft, is ze bevrijd en doet ze haar goesting.

Gekleed in wasstrips toont ze welk een kwelling ontharen is. En bruinen in de zon, wat een gedoe. Naakt onder een doorzichtige sluier tussen gesluierd loof out de fotografe zich als een alien, de vreemde eend in de bijt die nog geen dag in haar leven zoals de anderen is geweest. En blij toe. Ze meent het nochtans goed, dat leert het zelfportret als madonna ons. Ze probeert voor iedereen goed te doen. De vertrouwde bloem in haar kapsel vergroot ze elders met veel plezier uit. Een bloemetjesjurk, een muts van bloemen én bloemetjes op het behang: de kijker moet er wel vrolijk van worden.

Brigitte-lr

Brigitte

 

Wat niet hoort is wat haar uitdaagt, wat niet mag doet ze het eerst. Picknicken doet ze in de sneeuw, een ochtendwandeling maakt ze door de duinen, in een peignoir. De zotte huisvrouw die zich door niemand laat opsluiten. “Niemand gaat in haar bloot gat in een pompoenveld liggen,” zegt ze. Dus zien we het hare. “Doe uw kleren aan,” zei haar moeder vroeger. Toen al.

Kijk maar eens goed naar de zelfportretten van Sylvia Konior. Misschien staat u er zelf wel op.

Pink Madonna2-lr

Pink Madonna

Annuciation-lr

Annuciation

 

Kiss Tha Sky-lr

Kiss Tha Sky

 

Solid Grace-lr

Solid Grace

 

 

Deer Woman-lr

Deer Woman

 

 

Relax-lr

Relax

 

 

Meer info: www.konior.be

Schrijf je reactie

3 reacties
 • Lili says:

  Confronterend werk. Ik zat meteen met mijn mond open terwijl ik de beelden hun werk liet doen in mijn onderbewuste. Het vrouwbeeld met al haar restricties… Opvoeding, media en maatschappij veranderen ons. Beperken ons. Zo erg dat we het zelfs bijna niet meer van ons kunnen afschudden. Zo’n fototentoonstelling is echt een fijne manier om er bij stil te staan. En om er gesprekken over te beginnen met je omgeving.

 • Dietje says:

  Super…. Da is echt super… Van fotografie ken ik niets maar de idee van sylvia is super!!!! Velen zeggen da ik ook wa rebel ben… Dan is da meestal wat negatief bedoeld…. Maar WTF …. Gewoon super!!!!! Shit zeg…. Super!!!!!

 • Dieter says:

  Ik heb tranen in de ogen van het lachen bij deze foto’s. Ze zijn gewoon schitterend.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

 • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
 • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen