Charlie live

Ontmoet ons tijdens het Festival van de Gelijkheid 2019

Ontmoet ons tijdens het Festival van de Gelijkheid 2019

Tijdens het Festival van de Gelijkheid, dat plaatsvindt op 27, 28, 29 en 30 november in de Vooruit in Gent, worden er weer enorm veel belangrijke thema’s behandeld. En het belooft als vanouds weer een feestje te worden! Charlie is erbij, hieronder lees je waar je ons kunt ontmoeten.

ELKE DAG: MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD

Charlie voorziet op drie festivaldagen een sessie ‘Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd’. Een aantal experts die weten wat wij niet weten, leggen dagelijks van 13.30 uur tot 15.00 uur een ‘moeilijk ding’ uit. Bijvoorbeeld: Waarom blijven mensen massaal water in plastic flessen kopen? Wat is een neutrino? Waarom komen lesbische vrouwen vaker klaar? En hoe kan het dat jouw vrienden altijd meer vrienden hebben dan jij?

Kort gezegd: 5 topics, 5 experts, 5 kleine maar verzadigende porties brainfood.

De Charlies Wim Slabbink, Aurélie van de Peer en Inke Gieghase zullen verspreid over deze dagen deelnemen aan de drie verschillende sessies. Charlie-journaliste Selma Franssen is alle dagen nieuwsgierige gastvrouw van dienst. Schrijf je in voor Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd op donderdagvrijdag of zaterdag.

CHARLIES OP DONDERDAG

Illustratie: Fatinha Ramos

Op donderdag trapt hoofdredactrice Jozefien Daelemans af met een pittig gesprek over sociale media. Vrouwen en mensen van kleur zijn online vaker slachtoffer van pesterijen, discriminatie en racisme dan wie dan ook, vooral wanneer ze iets willen bereiken – van doorbreken in de journalistiek tot een politieke campagne voeren. Kunnen we sociale media inclusiever maken – of moet er een einde komen aan het monopolie van de platformen? Schrijf je in en debateer mee!

Journaliste Yasmina El Messaoudi gaat op donderdag het gesprek aan over pesten. Want pesten op school blijft een hardnekkig probleem, alle sensibiliseringscampagnes ten spijt. Zo wordt in Vlaamse scholen gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig is zelfs dagelijks slachtoffer van lichamelijke en/of psychische pesterijen. Hoog tijd voor een goed gesprek.

Journaliste Selma Franssen dompelt zich diezelfde avond onder in de wereld van seksuele opvoeding. Wat leren jongeren vandaag eigenlijk? Weten ze wat echte toestemming inhoudt? Herkennen LGBTQI+ jongeren zich in dat wat ze over seksualiteit leren op school? Mag de les seksuele opvoeding best wat meer dokter Bea zijn? Inschrijven kan hier.

Journaliste Sarah Vandoorne is gastvrouw van de Factcheck op donderdag. We halen quotes uit de krant, populaire beweringen die iedereen makkelijk voor waar aanneemt … en zich snel in ons onderbewustzijn nestelen. Maar kloppen ze ook écht? 4 factcheckers krijgen de kans om een quote te weerleggen, beamen of nuanceren.

CHARLIES OP VRIJDAG

Op vrijdag is onze seksuoloog Wim Slabbinck te gast bij het panel Grijs, wijs en single. Want hoe doe je dat, 50 plus en single zijn? Voor steeds meer mensen een brandende vraag. Ook Charlie journaliste Emilie Plouvier bekommert zich om de oudere medemens in het debat Zorgzamer omgaan met zorg. Hoe kunnen we beter zorg dragen voor zij die zorg nodig hebben én voor zij die zorg verlenen?

Tijdens de Fair Fashion Talks, i.s.m. Gent Fair Trade, wordt de modesector gefileerd en neemt een panel duurzame alternatieven onder de loep. Deze keer is het thema ‘Greenwashing in de mode’. Met Jasmien Wynants, Lotte Philipsen, Olga Van Genechten en Ella Daeleman. De moderator van dienst is journaliste Sarah Vandoorne.

CHARLIES OP ZATERDAG

Op zaterdag brengen schrijfster Dalilla Hermans en illustratrice Fatinha Ramos samen met jullie het boek ‘Brown Girl Magic’ tot leven! In deze (voor)lees-en tekenworkshop duiken de jongste bezoekers samen met de auteur en illustratrice in het verhaal en voegen hun eigen magie eraan toe.

Ook op zaterdag: een stevig gesprek over M en V. Hoe lang gaat die opdeling nog mee? Hoofdredactrice Jozefien Daelemans stelt de vragen, Charlie journaliste Inke Gieghase , Piet Hoebeke (uroloog, voorzitter vakgroep Uro-Gynaecologie UGent, auteur De Penis), Griet Vandermassen (wetenschapsfilosoof UGent, auteur van ‘Dames voor Darwin en Jaouad Alloul (theatermaker, multidisciplinaire performer & activist) beantwoorden ze.

Tot slot gaat Charlie journaliste Selma Franssen op zaterdag in gesprek over het thema van haar boek, Vriendschap in tijden van eenzaamheid. Met Beate Volker (professor Maatschappij- en Gedragswetenschappen Universiteit van Amsterdam), Ojaimi Abolhab (Iraakse vluchteling, onthaalmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Lies Lecomte (chef digitale projecten en trekker van Het Grote Gelijk bij De Standaard) en Saskia De Coster (auteur van o.a. ‘Nachtouders’) zoekt ze het antwoord op vragen als: Bestaat de eenzaamheidsepidemie? Moeten we vriendschappen wettelijk erkennen? En kan vriendschap de wereld veranderen?

En ook op zaterdag is journaliste Sarah Vandoorne gastvrouw van de Factcheck. Wie er op deze dag in haar panel zit, zie je hier

Op het Festival komen zoals elk jaar een hele rij fantastische sprekers en artiesten langs. Dit jaar kan je er onder andere Christine Mussche, Gloria Wekker, Bart Moeyaert, Charlotte Adigéry, Peter Adriaenssens, Murielle Scherre, Sabrine Ingabire en Jeroen Olyslaegers zien. Het volledige programma vind je hier. Het is niet enkel te doen in de Gentse Vooruit. Ook in onder meer Sphinx Cinema, Triodos Bank, Amsab én in de publieke ruimte staat een boeiend programma voor je klaar! Opgelet: Inschrijven voor de panelgesprekken, documentaires en boekenclubs is noodzakelijk. Inschrijven kan via de website. Meer informatie: www.festivalgelijkheid.be

Op de vooravond van het Festival van de Gelijkheid (27/11) speelt de voorstelling Be Careful van Mallika Taneja in de Vooruit in Gent. Mallika Taneja laat zien hoe er in India – en ook elders in de wereld – nog altijd een link wordt gelegd tussen bijvoorbeeld de kledingkeuze van vrouwen en seksueel geweld tegen hen. Taneja uit in deze voorstelling haar eigen woede, en zet zich voor de strijd tegen vrouwenmishandeling in India in met haar eigen lichaam. Wij mogen van Vooruit 10 duotickets weggeven aan onze abonnees. Je houdt hiervoor best de volgende ledennieuwsbrief in de gaten. Meer info en tickets vind je hier.

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen