Uitgetest

Feesten als een échte Gentenaar

10 insidertips voor de Gentse Feesten

Feesten als een échte Gentenaar

De buik van de stad zwelt aan als die van een hoogzwangere vrouw. De uitgerekende datum zit eraan te komen en de spanning stijgt. Al een week op voorhand worden tonnen staal aangerukt om podia, fietsenstallingen en dranghekken mee op te trekken. De stad bulkt van blije verwachting: het zijn bijna Gentse Feesten. Charlie doet je tien insider tips aan de hand om die feesten als een echte Gentse nachtbraker te beleven.

1. Koop geen drank in nachtwinkels
De Gentse Feesten zijn gratis en dat willen we zo houden. Je pikt graag het afsluitend concert mee van Raymond bij Sint-Jacobs of kijkt reikhalzend uit naar de zuiderse ritmes van Polé Polé op de Graslei? Draag dan je steentje bij door je pinten en cocktails aan de officiële drankstandjes te kopen. Rugzakken met blikjes zullen je niet in dank afgenomen worden.

2. Pre-Gentse Feesten
Tot een paar jaar geleden startten de Feesten altijd op de eerste zaterdag voor 21 juli om te eindigen op maandag (aka ‘de dag van de platte portemonnees’). Maar de Gentenaar houdt van feesten en begon er daags voordien al aan. Insiders wisten dat je op vrijdagavond wel al op de Vlasmarkt terecht kon. Het stadsbestuur heeft daar een mouw aan willen passen door het startschot van de Feesten te verleggen naar vrijdag. Zodoende: sinds twee jaar kan je dus aan pre-Gentse Feesten doen op donderdag. Maar zeg niet dat wij het gezegd hebben.

3. Start de avond traag in het Baudelopark
Het Baudelopark (officieel Baudelohof) is een leuke plek om de avond te beginnen: een gevarieerd aanbod aan eten en drinken, veel plaats op het gras om te chillen en lekker centraal in de stad om vandaar je tocht verder te zetten. Ook met kinderen kan je er overigens gemakkelijk terecht overdag: de circusschool slaat er zijn tenten op en er zijn tal van dansinitiaties.

4. Neem te allen tijde je zonnebril mee
Het kan best zijn dat je vertrekt als het al donker is maar dat mag geen reden zijn om je zonnebril thuis te laten. Iedere Gentenaar zal het beamen: hij of zij heeft al meermaals de zon zien opkomen op de Vlasmarkt.

5. Vlasmarkt, je vaste waarde
Het hoge woord is eruit: Vlasmarkt. Het kloppend hart van feestvierend Gent. Het is op de ‘Flashmarkt’ dat je elke avond afsluit. Echt élke avond. Een dag op de Gentse Feesten is maar half als je niet tenminste vijf minuten op de Vlasmarkt hebt gestaan.

6. Afspraak onder ‘de bol’
Afspreken met vrienden op de Vlasmarkt is trouwens een koud kunstje: iedereen doet het ‘onder de bol’. Café Charlatan – sinds oudsher het epicentrum van de Vlasmarkt – zet een toren voor haar deuren en hangt daaraan de iconische discobal. Vroeger was het een statussymbool om op die toren te geraken maar tegenwoordig kan je er gewoon op mits betaling. De geruchten willen nu dat ook de bol zal vervangen worden door een glinsterend Vedett-flesje. Wat er ook van zij: afspraak onder ‘de bol’ (voor de Gentenaar zal het de bol blijven).

7. Irish Coffee
Als je één van al onze tips ter harte moet nemen, is het deze wel: op de Vlasmarkt drinkt men Irish Coffee. Dat moet gewoon. Verwacht geen kwaliteit; het zal goedkope whiskey en slagroom uit een spuitbus zijn. But trust us on this one, je slaat een modderfiguur als je het niet doet.

8. Plastuit
Voor de dames is er een lovenswaardige strijd gestreden: sinds een aantal jaren mogen zij gratis plassen. Vroeger konden mannen gratis plassen in openbare urinoirs, terwijl vrouwen 50 cent moesten betalen in de caravans. Dus hoewel je nu gratis kan gaan, raden we je toch aan de plastuit uit te proberen. De legende wil dat de dames van Kenji Minogue elkaar zo leerden kennen. Wie weet wat jou te wachten staat!

9. Botram mee uufflakke
Een klein hongertje diep in de nacht op de Vlasmarkt, is geen ongewone zaak tijdens de Gentse Feesten. Je maag en bioritme durven als eens overhoop te liggen. Het Botramkot biedt soelaas. Rondborstige dames en schaars geklede mannen smeren je ‘eene mee uufflakke’ (kopvlees), ‘eene mee koas’ of ‘eene mee sjokko’ voor de zoetemuilkes.

10. We zijn twee vrienden, jij en ik
Het mooiste aan de Feesten is dat iedereen altijd nieuwe vrienden maakt. Schrik niet als mensen spontaan met je beginnen te praten of te dansen. Nee, ze zijn niet onder invloed van drugs (hoewel we dat hier ook niet willen uitsluiten), it’s part of the deal. Het is hiernaar dat iedere Gentenaar elk jaar uitkijkt: de nieuwe banden, de gekte en het samenhorigheidsgevoel.

Foto’s: Krysztoff Dorion

Schrijf je reactie

Inke werd geboren onder het patronaat van de Heilige Jeanne d’Arc. De oorlog die zij voert, is er hoofdzakelijk één met zichzelf. Schrijven doet ze omdat een lobotomie het enige alternatief lijkt.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen