Video

Girls on film: Top 10

Girls on film: Top 10

Vorige week ging The Hunger Games, Mockingjay Part 1 in première in België. Het is de derde film in de reeks waarin heldin Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de revolutie leidt tegen The Capitol. De laatste tijd zitten films met een vrouwelijke protagoniste in de lift (denk maar aan het succes van Frozen en Gravity, Blue Jasmine…). En dat mag ook wel, want een studie in 2013 wees uit dat slechts 15% van alle films een vrouwelijke hoofdrolspeelster hebben. Ja, u leest het goed: 15%. Zum janken. Wij bij Charlie houden wel van films met kick-ass ladies in de hoofdrol en somden voor jullie onze favorieten ‘chick flicks’ op.

 

1. Sigourney Weaver

Jozefien: “Wie sterke vrouwelijke hoofdrollen zegt, komt al snel uit bij Sigourney Weaver in Alien als badass bitch Ripley. Het script werd oorspronkelijk geschreven voor 7 unisex personages. Zo stond vermeld: The crew is unisex and all parts are interchangeable for men or women.’ Pas bij de casting werd beslist welke rol voor welke acteur/actrice weggelegd was. De toen nog vrij onbekende Weaver imponeerde regisseur Ridley Scott en Alien werd haar doorbraak in de filmwereld. Een klassieker.”

 

2. Meryl Streep

Klassebak Meryl Streep mag natuurlijk niet in ons lijstje ontbreken. Meryl kan alles aan: een haatdragende non in Doubt, een kille hoofdredactrice in The devil wears Prada of dolverliefde vijftiger in de romantische komedie It’s complicated. Zij is de reden waarom er meer interessante vrouwenrollen moeten komen in films. Het is telkens een feest om haar te zien spelen.

 

3. Kate Winslet

Kate

Barbara: “Ik hou van Kate Winslet. Ze speelt altijd zo authentiek, kwetsbaar en sterk tegelijkertijd. Er staat één beeld van haar op mijn netvlies gebrand. Het komt uit de film Holy Smoke. Ze staat ergens in een weide, naakt. En ik weet nog dat ik daar zo door getroffen was. Ik had nog nooit iemand zo naakt zien zijn in een film. Niks ‘mooi’ licht, flatterende houding of heet kronkelend lijf. Gewoon naakt. Zo sterk en kwetsbaar als een mens kan zijn. In één naakt beeld besloten. Punt.
Daarnaast beschikt die vrouw over zo’n rijk kleurenpalet als het op spelen aankomt. Ze kan zowat alles aan. Topwijf dus, wat mij betreft.”

 

4. Hillary Swank

Stephanie: “Ik maak er geen geheim van: ik heb een zwak voor vechtende vrouwen. In Million Dollar Baby vecht Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) om haar familie uit het trailer park te krijgen. Die familie keert haar ondankbaar de rug toe en uiteindelijk wordt ze door Billy the Blue Bear (gespeeld door Lucia Rijker!) op een lafhartige manier lamgeslagen. Dit is geen from zero to hero verhaal, maar een gestileerde impressie van het leven zoals het is: een aaneenschakeling van lelijke uppercuts, foute beslissingen en oneindige oneerlijkheid, afgewisseld met occasionele mooie momentjes en small time victories. Alle respect voor Swank, die zelf opgroeide in een trailer park en zelfs een tijdje met haar moeder in een auto woonde toen ze naar L.A. verhuisde om daar als actrice aan de bak te komen. ‘Life is like a boxing match: defeat is not declared when you fall down, but when you refuse to get up.’ Amen.”

 

5. Geena Davis & Susan Sarandon

Thelma and Louise, deze heerlijke buddy movie uit 1991 wordt nooit oud. Nadat Louise (Susan Sarandon) een man neerschiet die Thelma (Geena Davis) probeert te verkrachten, vluchten de dames naar Mexico. Onderweg komen ze in contact met een reeks foute mannen (waaronder een piepjonge Brad Pitt) en wordt hun mogelijkheid tot ontsnappen steeds kleiner. Het einde, waarin ze resoluut voor de vlucht voorwaarts kiezen, grijpt ons nog elke keer bij de keel. Sisterhood op zijn best.

 

6. Uma Thurman

Jozefien: “Toen ik Kill Bill de eerste keer zag, was ik compleet van mijn melk. Het wraakverhaal! De vechtscènes! De kostuums! Maar vooral de prachtige Uma Turman blies me van mijn sokken. Met de grootste naturel zette ze een vrouw neer zoals ik er een wil zijn: met lef, doorzettingsvermogen, onvoorwaardelijke liefde voor haar kind en vooral mad samurai skills. Regisseur Quentin Tarantino heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Uma zijn muze is en de reden voor de film Kill Bill. Rumor has it dat ze nu ook daadwerkelijk de lakens delen. Ik gun het hen.”

 

7. Ellen Page

Philippe: “Zonder twijfel Ellen Page in Juno. Vanuit een zeer kwetsbare rol (ongewenst zwanger tienermeisje) slaagt ze erin om een ongelooflijk sterke persoonlijkheid neer te zetten die veel volwassener in het leven staat dan alle andere personages. En dat ook nog eens zonder die kwetsbaarheid te verliezen en de bitch te moeten uithangen. Oh, en natuurlijk ook omwille van het ongeëvenaarde sarcasme:‘You should’ve gone to China, you know, ‘cause I hear they give away babies like free iPods. You know, they pretty much just put them in those T-shirt guns and shoot them out at sporting events.'”

 

8. Marillon Cotillard

Ilse:Marion Cotillard is zó goed. Meesterlijk hoe ze in Deux jours, une nuit – een film over psychologische terreur in een bedrijf – laat zien hoe je tegelijk kwetsbaar én sterk kunt zijn. Bijna ruik je haar zweet, als ze voor de mensen van haar eigen team staat en hen vraagt om voor haar te kiezen en niet voor hun bonus. Het moet aartsmoeilijk zijn om zo subtiel te spelen, maar zij is geloofwaardig tot de laatste minuut. Sinds die film denk ik zélf op moeilijke momenten: ‘Kom, doe even een Marion Cotillardke’. Ook al lukt dat niet altijd, het betekent wel dat Cotillard in die film uitermate inspirerend is.”

 

9. Jodie Foster

Inke:Jodie Foster moet in het lijstje, vind ik. Denk maar aan Nell, Panic Room, Little Man Tate. Niet alleen een geweldige actrice, maar zo intelligent dat het sexy wordt! Ze is open, gevoelig, en heeft een fantastisch gevoel voor humor. Een rolmodel. Over haar geaarheid zegt ze bijvoorbeeld: ‘I already did my coming out about 1,000 years ago, back in the stone age, those very quaint days when a fragile young girl would open up to trusted friends and family and co-workers, and then gradually and proudly to everyone who knew her, to everyone she actually met.'”

 

10. Demi Moore

Stephanie: “Als je het over ass kicken hebt, dan schuif ik zonder schaamte GI Jane naar voren. Demi Moore steekt hier de final frontier over: ze overleeft de fysieke en mentale hel van de Navy Seals training, trotseert en passant de menstruatiegrapjes, en vecht zich letterlijk een plaats in het ultieme mannenbastion. In de sleutelscène van de film wordt ze halfdood gefolterd, en deze scène is niet geschikt voor gevoelige kijkers, maar ik sta elke keer weer op de zetel mee te brullen wanneer ze met haar laatste krachten wankelend opstaat en roept: ‘Master chief, suck my dick!’.”

 

Ons lijstje was te kort voor deze kanjers:
Juliette Binoche in Trois Couleurs
Glenn Close in Dangerous Liaisons
Natalie Portman in Black Swan
Frances McDormand in Fargo
Gabourey Sidibe in Precious
Charlize Theron in Monster

Wie ontbreekt nog volgens jullie?

Schrijf je reactie

6 reacties
Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen