Groot Familie: hoe een theaterstuk tot nieuwe vriendschappen leidde

Zes maanden geleden repeteerden 21 laaggeletterde cursisten van Open School Antwerpen onder de hoede van regisseur Stefan Perceval op de planken van Rataplan in Borgerhout. Allemaal mensen, met én zonder toneelervaring, maar met een roots en een verleden in België, China, Polen, Somalië, Syrië, Marokko, Irak of Afghanistan. Door Mona De Brauwer
‘Groot Familie werd de zelfbedachte naam van hun toneelstuk, verwijzend naar de vriendschappen die ontstonden tijdens het repetitieproces. De vrouwen achter productiehuis Poolhert, Marie De Hert & Ellen Polard, volgden regisseur Stefan Perceval en zijn cursisten en maakten een korte documentaire over het toneelstuk en de band die groeide tussen de acteurs.

‘Groot Familie’ is opgebouwd uit stukjes leven, herinneringen, dromen en wensen van mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat hen verbindt is dat ze allemaal cursist zijn aan Open School Antwerpen, een centrum voor basiseducatie voor volwassenen. Door met universele thema’s te werken, wist de regisseur de deelnemers, ondanks hun uiteenlopende achtergronden, dichter bij elkaar te brengen.

Verlies leren verwoorden

“Een andere verbindende factor is dat deze mensen, meer dan anderen, al vaak afscheid hebben moeten nemen in hun leven”, zegt Marie, regisseur bij Poolhert Productions. Het verwoorden van deze realiteit is voor de acteurs een delicaat en soms pijnlijk proces.

Dat zie je in de docu bijvoorbeeld als de oudere Theofila met zachte stem opsomt van wie ze allemaal afscheid moest nemen: “Mijn ouders, mijn schoonouders, mijn twee broers, mijn kleindochter mijn kleinkind en mijn schoondochter”.

“‘Groot Familie’ toont de menselijkheid van mensen die vaak worden gecategoriseerd tot één anonieme massa.”

Tijdens de repetities proberen de acteurs geduldig de juiste woorden te vinden om pijnlijke herinneringen te delen in een taal die ze nog aan het leren zijn. Het uitdrukken van emoties en nuances is bijzonder moeilijk in een taal die niet je moedertaal is, en dat is precies wat de mensen van ‘Groot Familie’ doen. Het levert anekdotes en statements op in ongecompliceerde verwoordingen, gekleurd door de vele lagen eigen aan melancholie en hoop.


Onzichtbare verhalen

“Loop trots door de ruimte”, zegt Stefan Perceval op een gegeven moment tegen de acteurs. Het is niet meteen de meest evidente vraag voor mensen die vaak onzichtbaar zijn in de maatschappij. Op deze manier toont ‘Groot Familie’ ook de menselijkheid van mensen die vaak worden gecategoriseerd tot één anonieme, uniforme massa.

“Je passeert zoveel mensen iedere dag en je hebt geen idee waar iedereen vandaan komt, of wat zij hebben meegemaakt,” zegt Marie. “Het gaat om rijke innerlijk levens, verhalen waardoor je omringd wordt wanneer je in een stad woont.”

‘Groot Familie’, het theaterstuk en de documentaire, maken een paar van die mensen en hun verhalen voor even zichtbaar. Wat Open School betreft is het project zo geslaagd dat er volgend jaar weer een toneelstuk gemaakt zal worden. Hopelijk levert het wederom een grote, unieke en hartverwarmende familie op.

 

Groot Familie is een toneelproject van Open School Antwerpen en HETGEVOLG, onder regie van Stefan Perceval. www.basiseducatie.be/open-school-antwerpen
Documentaire door Ellen Pollard en Marie De Hert van Poolhert Productions

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen