Column

Heimwee naar Jurassic World

1993 in 3D

Heimwee naar Jurassic World

Deze week ging Jurassic World in premiere. Redactrice Sofie is zware fan en blikt met heimwee terug naar 1993, het jaar waarin Jurassic Park uitkwam en ze verliefd werd op het witte doek.

1993 is het jaar van Free Willy. Een film met een combinatie van dramatiek – hoofdpersonage Jesse is een dakloze wees en ook Willy heeft mooiere tijden gekend – vage eco-spiritualiteit en dierenliefde waar geen 9-jarige aan kan weerstaan. Maar voor mij is het in de eerste plaats de eerste film waar ik met vriendinnetjes naartoe mag, zonder ouders. We worden met de auto afgezet voor de ingang van de bioscoop en mogen snoep kopen, plaatsjes zoeken en ons helemaal verliezen in het verhaal. We moeten huilen – of zeggen dat toch tegen elkaar – en we gaan allemaal lid worden van WWF.

1993 is ook het jaar van Jurassic Park. En opnieuw word ik helemaal ingepakt door het grote witte doek. Ik loop de filmzaal uit op de Bondgenotenlaan in Leuven en houd angstig de hemel in de gaten. Elk moment kunnen van achter het stadhuis de kraaloogjes van een T-Rex opduiken – zo intens heb ik alles beleefd. Ik neem me voor om, als het zover komt, stokstijf stil te blijven staan, want “they can’t see us if we don’t move”. Mijn verbeelding gaat helemaal loco. De bakken regen die uit de hemel stortten! De trillende gelatine! Die klauwen op de keukenvloer! De man die wordt opgegeten terwijl hij in een Dixi-hokje zit!

Voor het eerst in jaren heb ik een releasedatum opgeschreven. Er is gewoon een time portal opengegaan in mijn brein.

Een dikke twintig jaar later is de thrill factor veel moeilijker te vinden. In plaats van enkel naar een papieren poster te kunnen staren, kan ik weken op voorhand de trailer en de teasers aanklikken. Ik zie de hoofdrolspelers bij Graham Norton, Ellen Degeneres en in drie andere talk shows die krek dezelfde anekdotes vertellen over hun gênante beginjaren als acteur. Oh, en hoe hilarisch en onvergetelijk het was om samen te werken. En als ik niet op tijd in de bioscoop raak, vis ik de film later wel eens online op. Of niet. Het aanbod is ongelofelijk groot en het komt allemaal naar me toe. Gedaan met reikhalzend uitkijken. En gedaan met als een botsbal naar huis te stuiteren om in mijn bed na te pogoën van de adrenaline.

Schermafbeelding 2015-06-12 om 14.14.22

Zach & Gray in Jurassic World

Maar er is licht aan het einde van de tunnel: sinds deze week is Jurassic World in de zalen. Niet eens de eerste sequel (die kwam er al in 1997). Ook geen film gehuld in mysterie, met obscure acteurs. Ik weet dat  actrice Bryce Dallas Howard de dochter is van regisseur Ron Howard – Ritchie uit Happy Days – en ik heb een paar jaar geleden de venijnige paparazzi-beelden gezien waarmee haar zwangerschapskilo’s in de verf werden gezet. En toch kan ik dat allemaal naast me neer leggen. Op een nostalgie-schaal van 0 tot de blote buik van Janet Jackson scoort het Jurassic-gegeven nu eenmaal een vette X-Files. Voor het eerst in jaren heb ik een releasedatum opgeschreven, dat zegt genoeg. Er is gewoon een time portal opengegaan in mijn brein. Alsof ik opnieuw rondloop in mijn lagere school en het plots weer allemaal weet: de haakjes voor onze jassen, de geur van metaal in je handpalm als je de trapleuning had aangeraakt, het gefilterde daglicht in de refter. Proust met klauwen, schubben en tandjes. Ik ben zo blij als een kind met deze film. Ik wil nog eens anderhalf uur helemaal geabsorbeerd in één wereld zitten. Kijken in 1993D.

Schrijf je reactie

1 reactie

Sofie Rycken studeerde Germaanse Talen en Culturele Studies. Ze werkt als redacteur bij Canvas en is freelance journaliste voor verschillende tijdschriften. U zag haar de voorbije jaren misschien op de planken als gedumpt liefje, zwangere moordenares of gefrustreerde verpleegster bij het mooiste theatergezelschap van Leuven en omstreken.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen