durf te vragen

“Met kunst willen we vrede proberen te sluiten met ons eigen onbegrip”

Theatermaakster Laura van Dolron zoekt een antwoord op alle vragen

“Met kunst willen we vrede proberen te sluiten met ons eigen onbegrip”

In het live theaterconcert ‘Een antwoord op alle vragen’ probeert theatermaakster Laura van Dolron samen met theateracteur en -schrijver Willem de Wolf, componist Wilko Sterke en singer-songwriter Frank van Kasteren prangende vragen van het publiek te beantwoorden. De vier makers gaan filosofisch, maar ook humoristisch te werk volgens Laura’s eigen theatergenre. de stand-up filosofie.

Geruststellend weetje: de toeschouwers schrijven op voorhand hun vragen op, waardoor hun kwetsbaarheid in de zaal quasi onbestaande wordt. Nog tot april 2019 toert ‘Een antwoord op alle vragen’ door België en Nederland. Om in het thema te blijven beantwoordt Laura van Dolron enkele prangende vragen van de Charlie-redactie.

Kan theater de wereld veranderen en zo ja, wanneer heeft het dat al eens gedaan?
“Dat doet theater elke avond dat er een stuk gespeeld wordt. Alleen al omdat de toeschouwers niet elders zijn, brengt theater verandering in de wereld. Of het de samenleving ten goede verandert, is de vraag. Ik weet alleszins dat theater mijn wereldje op een positieve manier beïnvloedde, toen een jongeman door mijn voorstelling besloot het met zijn lief uit te maken. Een jaar later werd hij mijn geliefde. Nog een jaar later werd hij de vader van mijn eerste en daarna tweede dochter. Dit allemaal doordat hij toevallig die éne avond in de zaal zat.”

“Verveling is onvrede met de leegte die altijd therapeutisch is.”

Waarom maakt de mens kunst?
“Om de wereld te veranderen of om te tonen hoe mooi zij is. Én om mogelijkerwijs de vader van je kinderen te ontmoeten. Met kunst willen wij orde scheppen in de chaos en tevens vrede proberen te sluiten met ons eigen onbegrip. Je kan via kunst hetgene waar je je voor schaamt, uiten en ontdekken dat je niet alleen bent.”

Is verveling altijd slecht?
“Nee, zeker niet! Verveling is onvrede met de leegte die altijd therapeutisch is. Het betekent ook dat je tot rust kan komen.”

Was het internet in feite wel een goed idee?
“Ja en nee. Het internet is op zich een leuk concept, maar zoals elk idee is het een proces waar mensen bij betrokken zijn. Het internet is niet per se goed of slecht, het zijn mensen die mooie en minder mooie kanten hebben.”

“Er is nood aan de spiritualiteit die aan de basis van alle religies ligt en ondergesneeuwd is door dogma’s of theorieën.”

Kan je té veel nadenken over het leven?
“Jazeker. Dan slaap je niet, proef je je eten niet, voel je de regen of het klamme zijdezachte handje van je kleuter niet. Je leeft in je hoofd en mist het leven waar je tegelijkertijd over nadenkt. Wij verwarren vaak onze gedachten over de realiteit met die realiteit, terwijl deze denkwereld een schematische weergave is van de werkelijkheid.”

Is er nood aan een nieuwe religie?
“Nee. Er is nood aan de spiritualiteit die aan de basis van alle religies ligt en ondergesneeuwd is door dogma’s of theorieën.”

Als je zelf eender wat zou kunnen vragen, welke vragen zou je dan voorleggen en aan wie?
“Lieve dochter, weet je wel hoe mooi je bent?
Lieve oma, weet je wel hoe hard ik je mis?
Lieve geliefde, hoe kan ik nog beter van je houden?”

De volledige speellijst vind je op www.lauravandolron.com. Wij mogen van Laura vijf duotickets weggeven aan onze abonnees voor de voorstelling van 12 maart in de Vooruit in Gent. Hou de ledennieuwsbrief in de gaten. Wie nog geen abonnement heeft, kan daar hier iets aan veranderen!
Foto: Lars van den Brink

Schrijf je reactie

Elodie Kona is studente in de journalistiek met een breed interesseveld. Haar grootste passies zijn wetenschap, talen en dans. Van jongs af aan heeft zij ervaringen in het buitenland opgedaan, waaronder in Azië. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Frans en Engels én een vleugje Chinees. Daarnaast werkt zij af en toe als reporter bij DANST, een Belgisch dansmagazine, waar haar expertise in de danswereld van pas komt.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen