Samenwerking

De keuze van Charlie op het MOOOV Filmfestival

De keuze van Charlie op het MOOOV Filmfestival

Van 23 april tot en met 5 mei opent het MOOOV Filmfestival weer haar deuren in maar liefst 7 verschillende Vlaamse steden. Het festival geeft elk jaar een podium aan bijzondere filmmakers van over de hele wereld. In Beringen, Brugge, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout kan je maar liefst 86 films gaan bekijken. Wij selecteerden onze favoriete films én we nodigen je uit op de eerste Charlie x MOOOV avond in Turnhout, met onder andere Dalilla Hermans en Hilde Van Mieghem.

Redactrice Dalilla kiest Working Woman

“Working Woman gaat over Orna, een jonge vrouw met drie kleine kinderen en een echtgenoot ‘on a mission’. Terwijl haar man worstelt om zijn eigen restaurant van de grond te krijgen, zet Orna nieuwe stappen in haar carrière. Ze kan bij een oude bekende aan de slag als administratief bediende in zijn vastgoedkantoor. Al snel werkt ze zich op en wordt ze zijn rechterhand. Op het eerste gezicht het verhaal van zovele vrouwen: hoe jongleer je tussen moederschap, relatie en drukke carrière. Maar het verhaal kent een donkere wending: Orna’s baas, de oude bekende, maakt steeds opdringeriger avances. Als dat maar goed afloopt… Goed twee jaar na #MeToo maakte de Israëlische regisseuse en scenariste Michal Aviad deze film waarin ijzingwekkend serene acteerprestaties te noteren vallen en de sfeer van opgejaagde spanning nog lang blijft nazinderen. Working Woman grijpt je zo hard bij de keel zodat moeilijk valt uit te drukken hoe belangrijk dit verhaal is.”

Op 25 april organiseren we samen met MOOOV Filmfestival een eerste Charlie-avond in Turnhout; een straffe film gevolgd door een boeiend gesprek. Na de vertoning van ‘Working Woman’ ontvangt Dalilla Hermans regisseur Michal Aviad, actrice Hilde Van Mieghem, seksuoloog Wim Slabbinck en journaliste Arkasha Keysers. In een taboeloos en uitgebreid gesprek gaan ze op zoek naar antwoorden op enkele vragen die de film bij ons oproept. Hoe staan de zaken ervoor, anderhalf jaar na het losbarsten van #MeToo? Kan cinema ons helpen door ervaringen van vrouwen te vertellen die een lange tijd onzichtbaar bleven? Wij mogen 5 duo-tickets weggeven. Mail snel naar redactie@charliemag.be en wie weet zien we je daar! Meer info over de avond vind je hier.

Redactrice Arkasha kiest Las Niñas Bien

“Sofía is een welgestelde klassedame die zichzelf tot de Mexicaanse bourgeoisie van begin de jaren 80 mag rekenen. Chique outfits heeft Sofía in overvloed, realiteitszin net wat minder. Ze hecht meer belang aan haar manicure, haar tennislessen en de bloemen op haar verjaardagsfeest dan aan hoe het met haar kinderen gaat, het werk van haar man of hoe Mexico er economisch voorstaat. En dan is het plots 1982 en wordt de Mexicaanse peso bruusk en zwaar gedevalueerd. Sofía’s luxebubbel barst, zij en haar man spelen alles kwijt en ze gaat voluit in de ontkenning. Zelfs wanneer ze haar personeel niet meer kan betalen en haar kredietkaart wordt geblokkeerd, blijft Sofía chique feestjes afschuimen, designerjurken kopen en neerkijken op vrouwen die minder voorname woorden in de mond nemen. Sofía’s mantelpakjes met epoletten, haar oorclippers en lakkapsel zuigen je mee naar de exuberante jaren 80, die er in Mexico net dat tikkeltje anders uitzagen – en daarom nog interessanter zijn. Een tragikomisch drama met diep uitgewerkte vrouwelijke karakters die de Bechdeltest vlotjes doorstaan.”

Redactiemedewerker Renaldi kiest High Fantasy

“High Fantasy speelt zich af in Zuid-Afrika. Xoli, Lexi, Thami en Thatiana zijn vier vrienden die op camping trip vertrekken en op de afgelegen familieboerderij van Lexi’s familie verblijven. Lexi is blank en dit zorgt al eerder voor spanning en racistische confrontaties. Na de eerste feestelijke nacht worden ze wakker en ontdekken ze dat ze van lichaam zijn gewisseld. High Fantasy toont hoe seksisme, racisme en privileges mensen vormen en vriendschappen op de proef stelt. Als kijker word je meegenomen in het verhaal door de lens van de camera waarmee het kwartet hun trip registreert.  Aan de andere kant krijg je individuele gesprekken te zien van de hoofdrolspelers na hun avontuur. Heel ontwapenend om te zien hoe ze na hun belevenissen hun keuzes en gedrag proberen te verklaren. Ook grappig dat er werkelijk een out-of-body experience had plaatsgevonden en hoe dit hun leven voor altijd zal beïnvloeden.”

Redactrice Sarah kiest Las Herederas

“Las Herederas vertelt het verhaal van Chela en Chiquita, een stel dat al dertig jaar samen is. Ze hebben elk hun eigen rol binnen de relatie. Chiquita houdt het leven erin en zorgt dat ze samen het huis uit komen, terwijl Chela de kalmere persoon is die liever haar dagen al schilderend doorbrengt. Wanneer het koppel in slechte financiële papieren belandt en Chiquita plots naar de gevangenis moet wegens fraude, weet Chela niet goed wat te doen. Ze wordt door een oudere buurvrouw gevraagd haar rond te rijden waardoor ze prompt een taxidienst start. Hierdoor ontmoet ze Angy, één van hun dochters, die de levenslust bij haar opnieuw aanwakkert. De film kabbelt tergend traag voort, maar brengt de sfeer en leefomstandigheden van de personages daardoor mooi in beeld. De esthetiek en vooral de veelzeggende stiltes zijn alvast on point.

Redactrice Jana kiest Sibel

“Een verhaal over een meisje dat zich ontplooit tot een sterke vrouw. Beter kan niet, als je het mij vraagt. De film neemt je mee naar het platteland in Turkije waar Sibel, het hoofdpersonage, niet volledig wordt aanvaard door de dorpsbewoners. Ze kan namelijk niet spreken en communiceert enkel via een oude, gefloten taal. Hoewel de jonge Sibel sprakeloos blijft, brengt ze heel wat teweeg. Haar emoties rollen over haar gezicht en zelfs in haar manier van fluiten, voel je haar persoonlijkheid. Ik heb stiekem gehuild. Kan ik er wat aan doen dat ik een sucker ben voor verboden liefdesverhoudingen. Sibel ontdekt namelijk een gewonde man die ze stiekem verzorgt in het bos. De prachtige omgeving en het gefluit van Sibel zorgen voor een onwerkelijke setting. Die 95 minuten vlogen voorbij.”

Zin gekregen om te komen kijken? Het hele programma van het MOOOV Filmfestival vind je hier. Je kan op de site makkelijk opzoeken waar en wanneer jouw favoriete film getoond wordt.
MOOOV Filmfestival toont beelden die ons blikveld vergroten, onze horizon verbreden met films die thema’s aanroeren zoals gender, ras en sociale status. Dit jaar komt daar nog bij: kritische reflecties over uitbuiting en oorlog. Cinema als tegengeluid, dus. Maar MOOOV Filmfestival is meer: een groots, fijn en warm filmfeest vol liefdevolle gekte en passie. MOOOV geeft elk jaar opnieuw een podium aan bijzondere filmmakers van over de hele wereld. En natuurlijk ook een podium aan het publiek, voor een inspirerende onderdompeling, fijne  gesprekken en gezellige ontspanning in het tofste filmcafé. Van dinsdag 23 april tot en met zondag 5 mei, krijgt de bezoeker de kans om 86 verschillende films uit de hele wereld te zien in de best mogelijke omstandigheden. Je vindt de volledige programmatie terug op de website van MOOOV.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MOOOV Filmfestival. Charlie werkt samen met merken en organisaties die onze missie en waarden delen. Zo helpen we elkaar vooruit.

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen