Blikvoer

De gruwelijke sprookjeswereld van Mothmeister

De gruwelijke sprookjeswereld van Mothmeister

What the…’ is je eerste reactie wanneer je de foto’s ziet van Mothmeister, het alter ego van twee gepassioneerde taxidermieliefhebbers. Gruwelijke portretten en vreemde sprookjesfiguren met opgezette dieren, wie houdt daar nu niet van? Charlie is alleszins geïntrigeerd. We vroegen dit geheimzinnige duo om meer tekst en uitleg. “Jezelf blootgeven is vandaag de dag doodnormaal. Op sociale media is het één en al exhibitionisme. Iedere dag weer diezelfde duckfaces. Boring as hell.”

 

Wie is Mothmeister? Wie zijn de mensen achter de kunstenaar?

“In het ‘echte’ leven hebben we een artistieke job. Een van ons is art director, de andere grafisch ontwerpster/fotografe. We zijn partners in crime, zowel in het echte als
 in het artistieke leven. Mothmeister is ons non-stop muterend alter ego. We creeërden Wounderland, een imaginaire, bevreemdende post mortem sprookjewereld waarin we groteske, gemaskerde wezens portretteren, meestal vergezeld van een zootje opgezette dieren.”

Van waar komt jullie liefde voor taxidermie?

“We zijn allebei verwoede verzamelaars van curiositeiten en schuimen al jaren rommelmarkten en tweedehandswinkels af. In onze studententijd ontdekten we de evoquerende environmentsculpturen van kunstenaar Edward Kienholz, een bevreemdende mix van afgedankte voorwerpen en taxidermie. Een overdosis aan inspiratie. We waren arme kunststudenten en begonnen ons interieur te decoreren (lees: vol te proppen met goedkope junk) à la Kienholz. Taxidermie was in die tijd verre van populair. De meeste opgezette dieren kwamen van stoffige zolders en uit vochtige kelders. Ze belandden op de vuilnisbelt of op rommelmarkten, waar je ze kon kopen voor een habbekrats. Onze collectie werd een verslaving en onze woonkamer is met de jaren uitgegroeid tot een heuse indoor-zoo.
In onze leefwereld konden de beestjes reïncarneren en kregen ze sprookjesachtige outfits. Tel daarbij onze uit de hand gelopen collectie maskers en kostuums en je hebt alle ingrediënten voor Mothmeister.

Taxidermie wordt dikwijls beschouwd als not done of afgedaan als wansmakelijk. 
Voor Mothmeister is taxidermie een vorm van kunst.”

moth10

Hoe griezelig en groezelig de figuren er ook uitzien, ze lijken allemaal even fier te poseren voor de camera. “Kijk naar mij!” lijken ze te zeggen.

“Jezelf blootgeven is vandaag de dag doodnormaal. Op sociale media is het één en al exhibitionisme. Iedere dag weer diezelfde duckfaces. Boring as hell. Wij beschouwen anonimiteit als een comfort zone. Onze maatschappij krioelt al van camera’s. Onze gemaskerde figuren en ‘knuffeldieren’ zijn niet meteen moeders mooiste en dat is een bewuste keuze. De lelijkheid, het afzichtelijke, het onvolmaakte triggert ons. Niet de afgelikte, voorgekauwde uniforme Barbie-schoonheidsidealen die de massamedia ons voorschotelen.”

 

moth

moth6
© outfit by Polina Yakobson

moth7
© outfit by Polina Yakobson

moth2

moth5

moth11

moth9

moth8

moth12

moth3

 

Je kan Wounderland bewonderen in Ukkelberrifun @ Ydde
op 27 en 28 februari en 1 maart 2015.
Of volg Mothmeister via Instagram

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Sarah says:

    Wow, daar word ik even stil van. The stuff nightmares are made of…
    Straf dat een paar foto’s zo’n sterke reactie kunnen oproepen.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen