bingewatch bitch

Deze Netflix series zijn perfect om te bingen tijdens je vakantie

Deze Netflix series zijn perfect om te bingen tijdens je vakantie

Effe slecht weer of gewoon geen zin om onder de mensen te komen? Geen nood. Onze Bingewatch Bitch Charlotte lijst voor jou de beste Netflix series op om een avondje mee in de zetel te kruipen.

True crime series

Laat jij je graag meeslepen in true crime documentaires en binge je de geacteerde versies van waargebeurde verhalen alsof je leven ervan afhangt? Dan zijn deze series spek naar jouw bek. The Disappearance of Madeleine McCann, een achtdelige documentairereeks over het driejarige Britse meisje dat in mei 2007 spoorloos verdween. In de reeks komen meer dan veertig experts en betrokkenen aan het woord over de zaak. Maddies ouders Kate en Gerry weigerden deel te nemen. Maar er is ook Making a MurdererConversations with a Killer: the Ted Bundy Tapes en The People vs. OJ Simpson over het proces tegen American football speler O.J. Simpson. Zelfs als je al weet hoe het eindigt (spoiler alert: Ted Bundy krijgt de doodstraf en O.J. Simpson niet), blijf je aan mijn scherm gekluisterd wanneer documentairemakers en getuigen alle details van de zaak toelichten.

Maar wat zegt dat eigenlijk over jou? Ben je stiekem een ramptoerist die geniet van andermans lijden? Of beschik je gewoon over een gezonde portie nieuwsgierigheid? Je leest het hier.

Special

Het wordt moeilijk om nog een serie te vinden die op zo’n herkenbare manier een verhaal vertelt dat we nog nooit eerder op ons scherm zagen. Met zijn luchtige gevoel voor humor, diverse cast en zo’n titel, kan de serie niet anders dan bijzonder zijn. Bovendien duren de afleveringen om en rond de vijftien minuten, wat de serie extra bingeworthy maakt.

Special is gebaseerd op Ryan O’Connells memoires, I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves. Hij schreef niet alleen alle afleveringen, maar vertolkt ook nog eens de hoofdrol. De reeks gaat over Ryan Hayes, een jongere, iets meer awkward versie van O’Connell. De homoseksuele twenty something woont in bij zijn helikoptermoeder Karen, en zit in de knoop met zijn cerebrale parese, een bewegingsstoornis die hij als baby opdeed door een zuurstoftekort. Wanneer Ryan als stagiair aan de slag gaat bij het online magazine EggWoke, leert hij Kim kennen, een zelfzekere vrouw wiens posts het best scoren op de website. Al snel worden ze vrienden.

Waarom deze serie nu zo bijzonder en belangrijk is, lees je hier

One Day At A Time


One Day at a Time vertelt in afleveringen van dertig minuten over het leven van een Cubaans-Amerikaans gezin. Penelope Alvarez (Justina Machando) is aan het scheiden van haar man, die net als zij een oorlogsveteraan is. Ze werkt als verpleegster en woont samen met haar ietwat ouderwetse moeder en twee kinderen in een appartementje in Los Angeles. Tienerdochter Elena (Isabella Gómez) is een rasechte feminist en activist tot in de kist. Daardoor ligt ze regelmatig in de clinch met haar conservatieve grootmoeder Lydia (Rita Moreno), die als kind naar de VV verhuisde om het regime van Castro te ontvluchten. Elena’s 12-jarige broer Alex (Marcel Ruiz) is grappig, charmant en naar eigen zeggen ‘the cute one in the family’. En dan is er nog Schneider (Todd Grinnell), de rijke huisbaas die kind aan huis is bij de familie Alvarez en (vaak zonder succes) woke probeert te zijn. De sitcom verrast met zijn onversneden maatschappelijke en politieke kritiek. Zowat elke aflevering kan je zowel doen bulderlachen als tot tranen toe beroeren. Het vierde seizoen zal niet langer op Netflix, maar op POP tv te zien zijn, maar de vorige seizoenen zijn wel nog beschikbaar op het bekendste streamingplatform.

Waarom One Day At A Time absoluut moet blijven bestaan, lees je hier.

De leukste LGBT+ personages op Netflix

Captain Holt (Brooklyn 99): Ray Holt (Andre Braugher) is de kapitein van het politiekorps in het 99ste district van Brooklyn. Hij is een rechtvaardige leider, die openlijk praat over hoe hard hij als zwarte, homoseksuele man heeft moeten vechten om zo ver te geraken in een bastion vol witte heteromannen. In het begin van de serie lijkt Holt een strenge, stoïcijnse en ietwat saaie man, maar we leren hem snel kennen als een genereuze, hartelijke kerel die het beste voorheeft met de mensen om zich heen.

Darryl Whitefeather (Crazy Ex-girlfriend): Darryl Whitefeather (Pete Gardner) is het vleesgeworden tegengestelde van subtiliteit. Hij is de baas van het hoofdpersonage Rebecca in de reeks en eerlijk gezegd een beetje een vreemde vogel. Hij wil wanhopig graag beste vrienden zijn met zijn collega’s en is niet helemaal mee met het concept ‘personal space’. Maar hij is ook een fantastische vader, iemand die het beste ziet in iedereen en die – soms op een ietwat klunzige manier – erg hard zijn best doet om anderen gelukkig te maken. En hij is zo openlijk biseksueel dat je er alleen maar heel gelukkig van kan worden. 

Noni Marks (Sense8): Eerst even dit: als je Sense8 nog niet gekeken hebt, dan heb je de beste uren van je leven nog voor je. Begin te kijken, je zal er geen spijt van krijgen. En dat is mede dankzij Nomi Marks (Jamie Clayton), één van de acht hoofdpersonages van de reeks. Ze krijgt op een dag een mentale link met zeven andere mensen die verspreid over de hele wereld leven. Samen moeten ze zich beschermen van mensen die hun ‘soort’ als een bedreiging zien voor de rest van de mensheid. Nomi is superslim, heeft altijd een plan en is de liefste badass die ik ooit gezien heb.

Deze Netflix series raadden onze andere redacteurs aan:

Renaldi: Black Earth Rising is een aanrader voor wie zich zou willen verdiepen in het verhaal van de Rwandese genocide en de conflicten met hun Congolese buren. Volg Kate Ashby (gespeeld Michaela Coel), een Rwandese juriste die ontsnapte aan de genocide en geadopteerd werd door de Britse advocate Eve Ashby. Eve besluit een zaak aan te nemen die haar dochter forceert om op zoek te gaan naar haar eigen identiteit en trauma’s te herleven van haar jongere jaren. Zoekend naar de waarheid wordt de inmenging van Europese landen steeds maar in vraag gesteld. Wie zijn schuld was het nu echt?

Sophie: Kijk ook zeker naar Period. End of Setence, een documentaire over Indische vrouwen die een stille seksuele revolutie plannen. Op het Indische platteland, waar menstruatie nog een stigma is, maken vrouwen goedkoop maandverband op een nieuwe machine en vechten ze voor hun financiële onafhankelijkheid.

Ann-Marie: Hebben jullie Knocking Down The House al gezien? Een documentaire over Alexandria Ocasio-Cortez en andere outsiders die het opnamen tegen lang zittende Democraten. Ik heb er zowaar bij moeten huilen. Een aanrader. Ik weet nog niet waarom het me zo raakte. But it did.

“Nachtmerries zijn dus uitgesloten, hartkloppingen daarentegen niet. Gaan met die flow!”

Elodie: Heb je zin om je Spaans te oefenen? In de Netflix-reeks La Reina del Flow sleurt het hoofdpersonage, Yeimy Montoya, je 82 episodes lang mee in haar wraakqueeste. De emotionele rollercoasters, drugssmokkel, Zuid-Amerikaanse muziek én flinke dosis romantiek maken La Reina del Flow een typisch verhaal van light after darkness. Een lichtere versie van Queen of the South zou je het kunnen noemen. Nachtmerries zijn dus uitgesloten, hartkloppingen daarentegen niet. Gaan met die flowAhora!

Annelies: Wanneer men het in de pers heeft over de miniserie Wanderlust (BBC/Netflix), gaat het in de eerste plaats over de veelvuldige stomende seksscènes. Daarvoor kijkt een mens uiteraard niet! Het is ook en vooral een onderhoudend portret van hedendaagse relaties, een realistische weergave van het actuele thema ‘polyamorie’ in het bijzonder. Met de fantastische Toni Colette. Aanrader!

Jozefien: Een serie die je niet mag missen is When they see Us, een van de meest bekeken series is in de VS. Regisseur Ava Duvarnay vertelt het waargebeurde verhaal van The central Park Five, 5 tienerjongens die ten onrechte opgepakt werden voor de brutale verkrachting van een blanke vrouw. Door valse verklaring die onder dwang en manipulatie afgenomen werden, geraken ze in de cel en wordt hun leven vernietigd. Kijk ook zeker het nagesprek met de cast, Oprah, Ava Duvarnay en de 5 mannen op wie de serie gebaseerd is. Deze serie laat je achter met een gat in je hart en een groot onrechtvaardigheidsgevoel, maar net daarom is hij het bekijken waard.

Schrijf je reactie

1 reactie

Charlotte Wollaert is freelance journalist en eindredacteur. Als achtjarige schreef ze haar eerste fictieboek en sindsdien heeft de schrijfmicrobe haar niet meer losgelaten. Haar hobby’s zijn kippen knuffelen, bankhangen, dt-fouten de wereld uithelpen en stevig lachen om haar eigen moppen.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen