Lijstje

Charlies Netflixtips voor Black History Month

Charlies Netflixtips voor Black History Month

Voor het tweede jaar op rij wordt Black History Month ook in België georganiseerd. Vanaf vandaag wordt zwarte kunst een maand lang gevierd met film, muziek, dans, open mic’s en zoveel meer. Wie liever vanuit de zetel de ‘movement’ wil steunen, kan dit met onze Netflixtips, boordevol black empowerment, die de Charlie-redactie zorgvuldig selecteerde.

Soe Nsuki – The Incredible Jessica James

“The Incredible Jessica James vertelt het verhaal van – u raadt het al – Jessica James. Jessica is theatermaakster in spe en fulltime, maar rampzalige Tinderdater. De film is, niet onbelangrijk, heel grappig! Daarnaast vertolkt actrice Jessica Williams eindelijk eens een realistisch, zwart en vrouwelijk personage in een film die niet per se de harde realiteit van zwart-zijn toont. Dat soort films hebben uiteraard ook hun waarde, maar soms wil je gewoon eens zorgeloos kunnen lachen. Het is belangrijk dat mensen met een donkere huidskleur ook dat soort rollen krijgen.”

Renaldi Diombo – Trigger Warning with Killer Mike

“Killer Mike is een Amerikaanse rapper en de helft van het rapduo Run The Jewels. Hij is een uitgesproken sociale activist die zich de laatste jaren meer heeft ingezet voor de black movement in de VS. Sinds januari heeft hij ook een miniserie op Netflix waarin hij verschillende social issues blootlegt en er creatieve en haalbare oplossingen voor probeert te vinden. In de eerste aflevering daagt hij zichzelf meteen uit om drie dagen lang enkel geld te besteden aan black owned businesses, van voedsel tot vervoer. De show wordt op een komische en vaak provocatieve manier gebracht, maar is zeker inspirerend voor activisten die hun woorden, en hashtags, in daden willen omzetten, ongeacht de impact ervan. #GetInspired!”

Elodie Kona – Nappily Ever After

“Nappily Ever After is een romcom die voor veel vrouwen met Afrikaanse roots maar al te herkenbaar is. Naast huidskleur speelt natural hair dé hoofdrol in het leven van veel zwarte mensen. De film vertelt in zes hoofdstukken, en evenveel haarstijlen, de haarcrisis die Violet (Sanaa Lathan) meemaakt. Zwembaden, regen en andere watergerelateerde situaties jagen Violet de stuipen op het lijf. De film is een komische, maar ook realistische weergave van de Afrocultuur in de zwarte gemeenschap. Het is een aanrader voor alle kroeshaarfanaten, maar ook voor liefhebbers van een romance met een sprookjesachtig einde.”

Anouk Torbeyns – The Two Killings of Sam Cooke

“Aan het begin van zijn carrière was Sam Cooke de ideale schoonzoon. Een Frank Sinatra imitator, strak in het pak, op maat van witte Amerikanen. Maar eens hij in clubs terechtkwam en voor zwarte mensen kon performen, veranderde hij in wat hij écht was: the father of modern soul en volbloed activist. Platenlabels wilden echter ten alle kosten voorkomen dat een zwarte man over politiek zou praten. Zij wilden louter een entertainer, geen artiest. Want om het in de woorden van Nina Simone, die andere legende, te zeggen: “How can you be an artist and not reflect the times?” Toegegeven, ik ben geen lyrics-persoon. Cooke is vooral een vaste waarde in mijn playlists omwille van zijn fantastische stem en muziek. Na het zien van de docu The Two Killings of Sam Cooke zal ik vanaf nu aandachtiger luisteren naar zijn teksten. Als lyrics te bedreigend zijn voor de witte mainstream, weet je dat er heel wat waarheid en lessen over black history in schuilt.”

Dalilla Hermans – Black Lightning

“Black lightning vertelt het verhaal van DC Comic’s personage Black Lightning, het alter ego van schooldirecteur Jefferson Pierce. Alle ingrediënten van een goed superheldenverhaal zitten in de plot: een gemene vijand, een overheidscomplot, en een superheld met magische krachten die hen bevecht. Maar er zit een extra saus over de reeks. Omdat Jefferson Pierce een zwarte man is, met twee zwarte dochters die in een overwegend zwarte buurt woont en opereert, krijgt het verhaal een gelaagdheid die ik bij andere superheldenshows mis. De gesprekken zijn echt. De slechteriken zijn vaak ook product van een door en door racistisch systeem. En in de dialogen komen dingen aan bod die vandaag de dag spelen bij Afro-Amerikanen. Jefferson is trouwens niet de enige held in de serie, ook zijn dochters nemen een belangrijke rol op zich. Iets met feminisme én black power in een DC-Comics-jasje gestoken: love it!”

Nog meer tips!

Omdat Black History Month in België probeert los te komen van een louter Afro-Amerikaanse context, geven we jullie nog enkele motherland suggesties: Lionheart is de eerste Netflix original die in Nollywood (Nigeria) werd geproduceerd. Voor de liefhebbers van romantische komedies is er het Zuid-Afrikaanse Catching Feelings. Als kind van een witte vader en zwarte moeder in een toen nog gesegregeerd Zuid-Afrika, praat Trevor Noah in zijn comedy specials regelmatig over racisme en kolonisatie. En tot slot een absolute must watch: Black Earth Rising, een serie die ons terugbrengt naar de Rwandese genocide en de conflicten met buurland Congo. We zijn nog maar net het gesprek aangegaan over de Belgische kolonisatie van Congo, maar mogen onze historische rol in Rwanda en Burundi daarbij zeker niet uit het oog verliezen. Let’s educate yourself!

Schrijf je reactie

Anouk Torbeyns is geboren in India en getogen in België. Haar huid is donker, maar haar privilege wit. Ze groeide op in een echt Vlaams boerengat en woont nu in de diverse stad. Ondertussen zoekt ze nieuwsgierig haar weg tussen al die schijnbare tegenstellingen. Als eindredacteur is ze verzot op de Nederlandse taal en als jonge journaliste zal ze waarschijnlijk meer vragen stellen dan antwoorden bieden.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen