Dit zijn onze favoriete nieuwsbrieven

We hebben Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram en tal van andere social media die de hele dag informatie op ons afvuren. Heb je soms het idee dat je een overkill aan content binnenkrijgt, of juist updates mist die je wel graag gelezen had? De good old nieuwsbrief biedt uitkomst, en maakt dan ook een comeback. Want het fijne aan nieuwsbrieven is dat ze op gezette tijden rechtstreeks in je inbox landen en dat er een mens achter zit die voor jou interessante artikels selecteert. Wij maakten voor jou een overzicht van onze favoriete nieuwsbrieven.

The Book of Life


In dit tijdperk van information overload wil The Book of Life de beste en meest nuttige ideeën voor ons emotionele leven verzamelen op één plek, onder de baseline ‘Developing Emotional Intelligence’. De website zelf is een prachtig vormgegeven, volledig gratis en advertentievrij (want gesponsord door The School of Life) toevluchtsoord waar je urenlang in kan grasduinen. De honderden essays putten inspiratie en troost uit kunst, filosofie en psychologie en helpen ons om onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen. Met titels als “The Problems of Being Very Beautiful” en “What comes after religion?” bieden ze vaak nieuwe en boeiende inzichten in alledaagse vraagstukken. Elke vrijdagnamiddag geeft hun nieuwsbrief een overzicht van de nieuwe stukken, die vaak voor interessante gespreksstof zorgen tijdens het weekend.

 

Brainpickings


Waarschijnlijk ken je Brainpickings al: Maria Popova stelt deze nieuwsbrief al tien jaar met liefde samen. Elke zondag valt er een lang overzicht met filosofische teksten, voorzien van prachtige illustraties, in je inbox. Denk aan Patti Smith die vertelt over haar 50 lievelingsboeken, Jack Kerouac over het verschil tussen talent en genialiteit, of E.E. Cummings die uitlegt hoe je kunt omgaan met haters. Na het lezen van Brainpickings wil je meteen naar de boekhandel rennen (of, nou ja, op de Amazon-links clicken) om de boeken die Popova noemt in huis te halen en verder te lezen.

 

Lenny Letter


Naast de baanbrekende serie Girls is ook dit geesteskind van Lena Dunham en Jenni Konner een schot in de roos. Lenny (van Lena + Jenni, duh) wil meisjes en vrouwen empoweren en hen stof tot nadenken te geven. Wie intekent op Lenny Letter krijgt twee keer per week een nieuwsbrief met kwalitatieve interviews, essays en columns in haar (of zijn) mailbox. Vaak is het voorwoord geschreven door Lena of Jenni zelf en zitten er gastbijdrages bij van enkele power women uit de entertainment sector of de sport- of ondernemerswereld. De inhoud beslaat thema’s als feminisme en politiek, maar je leest er even goed over vriendschap en kunst. Onder andere Hillary Clinton liet zich al interviewen door Dunham, en ook model Gigi Hadid schreef onlangs een pleidooi tegen street harassment. Soms een beetje een empowerment overload, maar zeker goed om af en toe eens bij te lezen!

 

Small victories

Deze nieuwsbrief, een initiatief van vredesorganisatie Peace is loud, is nog maar zes weken jong en voorziet je van een wekelijkse dosis positiviteit in tijden van Trump. Als je het even niet meer ziet zitten, is het fijn om eraan herinnerd te worden dat er ook nog goed nieuws uit Amerika komt, dat niet altijd de headlines haalt. In een decor van gifjes, sterren en regenboogjes lees je een overzicht van kleine en grote daden van moed en vooruitgang. Deze bijvoorbeeld: “Protesters held an LGBTQ dance party outside of Mike Pence’s new DC home. (Check out the videos!)” Je zou er nog bijna vrolijk van worden.

 

Blendle Nieuwsbrief


Blendle brengt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Nederlandse en Vlaamse kranten en tijdschriften. Je kunt via digitale krantenkiosk Blendle losse artikels aankopen (meestal tussen de 20 cent en 1 euro) en direct lezen. Via deze uitstekend samengestelde nieuwsbrief krijg je dagelijks de beste achtergrondartikels binnen, maar ook guilty pleasures, en artikels die aansluiten bij jouw interesses. Doordat Blendle voor jou een selectie maakt, zie je de bomen door het online mediabos weer, en bovendien zijn alle artikels voorzien van een sappige intro waar je meteen op wil klikken. Toch niet tevreden? Dan krijg je je geld terug. O ja, je vindt er ook de bookzines van Charlie, en door via Blendle te lezen ondersteun je de makers van journalistiek, ook niet onbelangrijk.

 

Fille Folle


Fille Folle is jong, badass en een beetje kwaad op de wereld. Blogster Ilona en illustratrice Aurike willen de stem horen van jonge meisjes die van aanpakken weten: echte rolmodellen die over echte topics praten. Fille Folle is hun tweewekelijkse nieuwsbrief, deels geïnspireerd op de Lenny Letter van Lena Dunham en Jenni Konner. Wij strikten Ilona bij de opstart van hun project voor een interview. “We willen meisjes in de kijker zetten die zichzelf elders misschien niet vertegenwoordigd zien.” Heb je zelf een tienerdochter of ben je een tiener of jong van geest, dan is dit je ding.

 

Media Nieuwsbrief van Ernst-Jan Pfauth


Ben je journalist of gebeten door nieuwe media en het wereldwijde web? Heb je soms moeite om fake news van echt nieuws te onderscheiden en twijfel je of het ooit wel goed komt met ‘De Media’? Dan is de medianieuwsbrief van Ernst-Jan Pfauth, uitgever en co-founder van De Correspondent, een houvast in turbulente tijden. Elke zaterdagochtend stuurt hij je de interessantste artikels over innovatie in de media.

 

Charlies Maandoverzicht


De meeste bezoekers van Charlie komen op onze website terecht via Facebook. Maar de algoritmes van Facebook veranderen al eens, waardoor je niet al onze artikels te zien krijgt. Daarom stellen we elke maand een nieuwsbrief samen met het beste van de afgelopen weken, zodat je zeker niets mist en rustig kunt lezen wanneer jij wil. Krijg je onze nieuwsbrief nog niet? Inschrijven kan heel eenvoudig hier.

 

Charlies ledennieuwsbrief


Speciaal voor Charlie-abonnees stellen we maandelijks ook een ledennieuwsbrief samen. Zo brengen we onze abonnees op de hoogte van de artikels die enkel voor hen toegankelijk zijn, gaan onze redacteurs elke maand op zoek naar de leukste dingen van het internet of delen hun favoriete boeken met jou, en laten je alvast weten welke artikels je de komende tijd van hen kunt verwachten. Daarnaast proberen we elke keer een give away of voorpublicatie voor onze leden te versieren. Klinkt goed? Kom bij onze club!

 

Gimme more!


Vond je in ons overzicht je gading niet? Geen probleem. Vanaf deze week is er Discover, een nieuw platform dat lezers helpt in het vinden van interessante schrijvers van persoonlijke nieuwsbrieven. Oprichter Martijn de Kuijper is grote fan van persoonlijke nieuwsbrieven: “We hebben diep respect voor de auteurs die zo gedetailleerd schrijven over niche onderwerpen, en dit zo graag willen delen met de wereld. In eerste instantie zijn we onze favoriete nieuwsbrieven intern gaan verzamelen, gewoon puur uit interesse, en uiteindelijk is dit dus Discover geworden.”

 

Zo, jij weet weer wat doen dit weekend. Nu enkel nog wat minder tijd op sociale media doorbrengen en je hoofd wordt weer helemaal helder!

 

Welke nieuwsbrieven hebben we over het hoofd gezien? Vul aan in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!