Interview

Geld maakt (samen) gelukkig

Bijzonder filmproject zoekt believers

Geld maakt (samen) gelukkig

Vriendschap, een zolderkamer en een overvloed aan ideeën: daarmee begon productiehuis Poolhert in 2015. Twee jaar en heel wat reportages verder, ontmoeten we de oprichters en creatieve breinen Marie de Hert en Ellen Pollard om over hun nieuwe project ‘Samen gelukkig’ te praten. “Onze verhalen zijn warm en authentiek. We houden van eerlijke portretten van echte mensen,” zo vat Marie Poolhert samen. Foto’s: Toni Claessens

De Poolhertbal begon te rollen na de eerste twee documentaires die Marie en Ellen in eigen beheer maakten. “We brachten de nachtwinkels in Antwerpen in beeld die mogelijk getroffen zouden worden door de voorgestelde ‘imagotaks’. Het resultaat stuurden we op naar verschillende redacties en De Morgen reageerde enthousiast,” vertelt Ellen. Die samenwerking beviel goed en later volgde een stevige reportage over transgenders. Daarna haalden de Poolherten een samenwerking met Vranxck & de Nomaden binnen. Zo werd een zolderkameridee een bedrijfje: Poolhert Productions.


Geen sensatie, wel betrokkenheid

“In al ons werk brengen we maatschappelijke onderwerpen op een persoonlijk niveau in beeld, op een manier die mensen raakt,” vertelt Ellen. De Poolherten denken bij elke documentaire, film, muziekvideo of commerciële productie na over de impact die het project kan veroorzaken. “Liefst willen we een discussie starten, of mensen aan het denken zetten, al is het maar op kleine schaal.”

“Respect voor de personen die aan onze producties meewerken staat voorop.”

Groeien is leuk, maar voor Marie en Ellen is het belangrijk dat de Poolhertidentiteit niet verloren raakt. “Een groter bedrijf en betere kwaliteit zou super zijn, maar we willen persoonlijk betrokken zijn bij alle projecten,” zegt Marie. Ellen voegt er nog aan toe: “Ik zou niet de baas willen zijn van een heel team. Poolhert zal klein blijven, maar we zullen met veel mensen gaan samenwerken. Wat er ook gebeurt, wij willen ver weg blijven van sensatie. Eerlijke verhalen en respect voor de personen die aan onze producties meewerken staan voorop.”

Vergis je echter niet: de dames gaan grote dromen niet uit de weg. Als beginnende creatieve vissen in de Vlaamse filmvijver is een grote doorbraak niet zo eenvoudig. “In de filmwereld zijn er waanzinnig veel getalenteerde mensen. Producers en cinema’s hebben hun handen vol met alle aanvragen die ze krijgen. Moest er een producer of cinema interesse in ons hebben, dan horen we dat uiteraard graag,” zegt Marie met een knipoog.


Samen gelukkig          

En waar mogen we ons in de toekomst aan verwachten? Op dit moment werken Marie en Ellen aan Samen gelukkig, een kortfilm over de verrassende vriendschap tussen drie senioren en een jonge Irakese vluchteling. Niet alleen de jonge vluchteling die net in België aankomt, maar ook de senioren maakten in hun leven een oorlog mee. Samen Gelukkig vertelt hoe vriendschap generaties en culturen overbrugt.

“Voor mijn grootouders is het acteren in een fictiefilm een droom die uitkomt.”

Over authenticiteit gesproken: de rollen van de senioren worden vertolkt door Gusta, Chris en Maurits, de grootouders van Marie. De jonge Irakese vluchteling wordt gespeeld door Mohanad, die zelf naar België kwam als oorlogsvluchteling en die ook mee instaat voor het scenario van de film.

Marie: “Mijn grootouders zijn echt gevlucht in een oorlog, net zoals Mohanad acht jaar geleden. Door die twee werelden samen te brengen, ontstaat er een heel mooie en ontroerende dynamiek.” Oma Chris en haar vriend Maurice hebben al eerder meegespeeld in een muziekvideo en moeke Gusta heeft vroeger geacteerd. “Voor hen is het acteren in een fictiefilm een droom die uitkomt. Dat geeft het verhaal meer dimensie,” zegt Marie.


Echte vrienden

De kortfilm moet een mengeling van komedie en emotie worden, wat met deze acteurs als vanzelf lijkt te gaan. “Het klinkt heel melig, maar er zit gewoon zoveel liefde in dit project. De taalbarrière tussen de acteurs zorgt vaak voor hilariteit en oude mensen zijn vaak ook gewoon wat grappiger,” zegt Marie lachend.

“Elke week bezoekt Mohanad Gusta in het rusthuis met een bloemetje.”

Mohanad was in Bagdad een bekende scenarist, acteur en auteur, en had hij zijn eigen radioprogramma. Sinds hij in België woont, is het voortzetten van zijn carrière moeilijk. “Mohanad is in 2008 als Iraakse vluchteling naar hier gekomen. Wij werkten deze zomer samen en zijn daardoor goed bevriend geraakt. Het idee van Samen gelukkig is ontstaan uit verhalen die wij hoorden, uit zijn verhaal en onze eigen ideeën,” zegt Ellen.

Tussen alle acteurs is er een hechte vriendschap ontstaan. Elke week bezoekt Mohanad Gusta in het rusthuis met een bloemetje. “Dan gaan ze iets leuks doen, een taartje eten bijvoorbeeld. Zo spreken die twee – soms wel wat eenzame zielen – gezellig samen af”, zegt Ellen met een brede glimlach.


In december in de cinema?

Het concept van Samen gelukkig viel in de prijzen bij de Hello Crowd-wedstrijd van het kortfilmfestival in Leuven. Daardoor kan de kortfilm in december al in première gaan. “Met Samen gelukkig willen wij laten zien dat we dat we zowel documentaires als kortfilms kunnen maken.” zegt Ellen. “Wat de jury heeft overtuigd is de puurheid van het verhaal: het is komisch en toch raakt het je diep.”

Samen gelukkig is nog niet helemaal af. Wie werkzaam is in de Vlaamse creatieve sector wordt vaak weinig of niet betaald – en dat staat ook deze productie in de weg.  Poolhert Productions zet daarom crowdfunding in. “Dit is de eerste keer dat wij een fictiefilm via crowdfunding willen realiseren. Daarmee hopen we het juiste team te kunnen betalen om ons te versterken,” aldus Ellen.

“We barsten van de ideeën en het enthousiasme.”

De Poolhertjes vinden het hartverwarmend hoeveel mensen geloven in het concept van Samen gelukkig. Bij elke gift, groot of klein, geven ze ook iets terug. Wie z’n spaarpot bovenhaalt en 200 euro vindt, komt zelfs als figurant in de film. In afwachting van de uitkomst van de crowdfundingcampagne staan de opnames voor Samen gelukkig even on hold. Ellen: “We hebben goede hoop en willen in mei beginnen draaien. Als de campagne niet slaagt, moeten we op een andere manier aan het geld zien te komen.”

Hun levendige kantoor in de Winkelhaak, de Poolhert-tatoeages op hun armen en de twinkeling in hun ogen zijn een mooie weerspiegeling van de gedrevenheid van dit duo. Of zoals Ellen het zegt: “We barsten van de ideeën en het enthousiasme, het ontbreekt enkel aan middelen. Hopelijk brengt de crowdfunding daar wat verandering in. Fingers crossed!”

Meer info: www.poolhert.com
De crowdfunding kan je steunen via www.nl.ulule.com/samen-gelukkig

Schrijf je reactie

Marit is studente Journalistiek en een vrije vogel. Als trotse Hollandse bewoonster van Antwerpen gaat ze graag alle goeie feestjes en tweedehandsmarkten af. Soms sluit ze zichzelf op in haar kleine maar kleurrijke appartement om te schilderen of verder te schrijven aan haar genreloze boek. Marit heeft een zwak voor reizen en wil dit later graag combineren met mooie verhalen schrijven.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen