Uitgetest

Is staan het nieuwe zitten? Onze redactie testte het uit.

Is staan het nieuwe zitten? Onze redactie testte het uit.

Te veel zitten zou net zo ongezond zijn als roken, aldus de bewegingsdriehoek van Het Vlaams Instituut Gezond Leven (je weet wel, die van de voedingsdriehoek). Daarom besloot ik om mezelf en de collega’s bij Charlie uit te dagen: staand werken, hoeveel uren per week hou jij het vol?

Waar medewerkers vroeger niet aan de loopbanden mochten zitten, doen veel medewerkers in de meeste sectoren weinig anders meer dan zitten. En ook na werktijd zitten we veel, vaak met onze smartphone of televisie erbij. Belgen zitten gemiddeld 55 procent van de tijd die ze wakker zijn, blijkt uit onderzoek.

Dat blijft niet zonder gevolgen. We hebben meer last van rugklachten en gewrichtsklachten. “Een menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen”, zegt Frédérique Neys, kinesitherapeute bij Move to Cure, de praktijk van Lieven Maesschalck in De Tijd. “Dat hebben we altijd al gedaan. Maar vandaag doen we zo veel zittend breinwerk dat we ons lichaam pijn doen. Zitten lijkt ontspannend, maar het zet onder meer de lage rug onder constante druk.” Bovendien heeft te veel zitten ook invloed op gewicht en bloeddruk, en het leidt tot een verhoogde kans op valincidenten, hart- en vaatziekten of zelfs kanker.

De bewegingsdriehoek laat zien dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om voldoende ‘beweegmomenten’ in te lassen, waarvoor je je kantoor niet eens hoeft te verlaten.

Door regelmatig een kort stukje te wandelen op de werkvloer kom je al een heel eind: je printer en vuilbak op een paar meter van je bureau zetten helpt al. En af en toe een glas water halen scheelt ook (en is gezond!). Bellen en vergaderen moet niet altijd zittend. Je kan met je collega al rondwandelend overleggen, bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk zal dit op het eerste zicht wel wat wenkbrauwen doen fronsen. De verticale revolutie moet op onze kantoren en scholen nog plaatsvinden. “Onze klassen staan nog steeds vol stoelen en banken, alleen wanneer zitten heel direct als nadelig wordt ervaren, zoals bij kinderen met ADHD, is het hier en daar al toegestaan om recht te blijven staan. Ook kantoren en werkplaatsen wachten nog altijd op de algemene introductie van sta-bureaus. Wie een stoelenverbod durft voor te stellen, wordt vooralsnog ronduit gek verklaard,” zei geriatrisch verpleger Peter Janssen deze week nog in De Standaard.

“Het is alsof je door te staan het gevoel hebt dat je geen tijd te verliezen hebt.”

Bij Charlie verklaarde echter niemand me voor gek, toen ik voorstelde om eens gewoon uit te proberen om staand te werken. Want het is ergonomisch verantwoord, en het zou ons productiever en beter geconcentreerd maken. We mochten van het bedrijf Jaswig twee standing desks zeven werkdagen lang uitproberen.

Zo’n standing desk zet je zelf in elkaar. Handig, want ook dat is lichaamsbeweging, en gelukkig gaat het sneller dan de meeste pakketten van IKEA. We hadden in minder dan een half uur de desks in elkaar gezet en enkele schouderklopjes later stond ik al aan de desks te werken. Eerste bevindingen: staan is verfrissend en helpt je beter werken. Het is alsof je door te staan het gevoel hebt dat je geen tijd te verliezen hebt. Je suft minder snel weg en hebt ook minder de neiging om te checken of je nog iets gemist hebt op Facebook, of veel te lang na te denken over je antwoord op een onbelangrijke email. Het is wel een beetje wennen om alleen of met twee rechtstaand te werken aan een standing desk terwijl de rest van de groep gewoon zit. De collega’s kijken meer naar je en lijken zich ineens hyperbewust van je aanwezigheid – best ongemakkelijk soms.

Actie op de redactie!

Niet alleen ik, maar ook collega’s Selma, Sophie, Jozefien en Louise spendeerden enkele uren achter de Jaswigs. “Het went wel, alleen heb ik niet de juiste schoenen aan.” Niet aan te raden met hakken of enkelbotjes dus. Na een uurtje staan was het klaar voor Louise. Niet goed? Juist wel, een hele verbetering voor het versturen van haar mails, vond Louise, maar voor ander soort werk ga je toch beter even goed zitten om meer tijd en ruimte te creëren in je hoofd.

“Ik moet zeggen: de derrière van de collega’s zagen er heel wat vrolijker en dynamischer uit aan zo’n standing desk.”

Voor Selma was het dan meer een spel van telkens afwisselend een half uurtje staan. Ook goed, meer hoeft het niet te zijn. Meer beweging was het doel en zo heeft zij de hare behaald.

Ik was daarentegen iets te ijverig en besloot op de vijfde dag een halve dag te staan (nochtans werd ons aangeraden om niet langer dan drie uur per dag te staan, maar ik kon het niet laten). Gevolg? Mijn to-do lijst van die dag en de volgende had ik er ineens door geraasd, maar ik ging wel fysiek vermoeid naar huis. Balance is dus key! 

Onze conclusie na zeven dagen staand werken:

  • “Ik voel me al veel sportiever! Alleen is dit geen sportclub maar werk… dus misschien wat rustiger aan doen.” – Renaldi (totaal uren: 10u)
  • “Het viel eigenlijk goed mee, het ging beter dan verwacht. Vooral leuk om te kunnen afwisselen tussen zitten en staan!” – Sophie (totaal uren: 2u)
  • “Ik vond het fijn, het hielp me met concentreren. Na een tijdje staan merkte ik wel dat ik aan de Jaswig ging hangen zoals op café aan de toog, maar dat betekent gewoon dat je weer even moet gaan zitten (lacht)” – Selma (totaal uren: 7u)
  • “Ik testte de standing desk maar heel even uit maar had vooral een goed zicht op de achterwerken van mijn collega’s terwijl zij aan het testen waren. En ik moet zeggen: hun derrières zagen er heel wat vrolijker en dynamischer uit aan zo’n standing desk. Ik wil zelf ook af van mijn ‘bureaupoep’ dus ik denk dat ik hem ook ga proberen!” – Jozefien (totaal 30 minuten)

Werken met de Jaswigs beviel ons over het algemeen goed en elk van ons zag daar zijn eigen voordelen in. Het is zeker een toegevoegde waarde in beweging op het werk. En misschien een goeie tip voor je baas als kerstbonus voor je afdeling in plaats van die saaie FNAC-bonnen elk jaar.

Enkele tips:

  • Staan is het nieuwe zitten, maar geen zorgen: zitten mag gelukkig ook nog
  • Beweging is het voornaamste doel, de duur ervan mag gerust variëren
  • Vergaderen kan ook staand, zolang er geen financiële statussen besproken worden, daar wordt iedereen alleen maar moe van 
Charlie-leden die geïnspireerd zijn en graag een Jaswig willen kopen, kunnen dat met korting doen. Houd de ledennieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. (Disclaimer; we kregen niet betaald om de standing desks uit te proberen of om erover te schrijven).

Schrijf je reactie

1 reactie

Uitvoerende duizendpoot van de redactie. Renaldi houdt zich bezig met de abonneeservice, analytics, en de socials on the weekly. Sporadisch ook eventplanner, grapjas en productieassistente als het moet. In haar vrije tijd vind je haar roddelend bij vrienden op de bank of op een pilatesmat op een zondagochtend. Sporty and spicy!

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen