Interview

Lies Steppe: verdwijnen in de muziek

Lies Steppe: verdwijnen in de muziek

Lies Steppe presenteert met haar zachte stem Late Night Laika en Late Night Shift bij Klara. Ze maakt al haar hele leven muziek. Nu ligt haar tweede cd Still in de winkel. Een album met popmuziek die kwetsbaar, puur en ook warm is. Tijd voor een gesprek met een gepassioneerde zangeres. Door Dorien Boonen.[/post_intro]

 

Waarover gaat jouw muziek?

“Mijn muziek is heel persoonlijk. Ik probeer mijn eigen verhaal te vertellen, soms op een watmysterieuze manier of met omwegen. De muziek gaat over wie ik ben, maar ook over de zaken die ik zie en meemaak in het leven.Ik maak al muziek zolang ik me kan herinneren. Toen ik jong was schreef ik al teksten. En zingen heb ik echt nodig, anders voel ik me lastig.”

De combinatie tussen presenteren op de radio en zelf zingen, werkt dat?

“Ik wil met muziek bezig zijn, dat is ook de reden waarom ik voor de radio ben gaan werken. Zingen en radio maken vullen elkaar mooi aan. Het was de voorbije maand druk, maar ik krijg er veel energie van. Omdat ik laatavondprogramma’s maak, ziet mijn dag ziet er anders uit dan die van de meeste mensen. Mijn rustpunt is ’s morgens bij de koffie, niet ’s avonds na de werkdag. Maar dat maakt niet uit. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om even te relaxen.”

Het album heet Still, wat ook een nummer op de cd is. Waarover gaat dat nummer?

“Ik heb het nummer geschreven toen mijn vader heel plots is overleden. Ik had toen veel verdriet maar wou er iets moois mee doen. Het gaat over momenten die je doen stilstaan bij de dingen. Het is uiteindelijk de titel geworden omdat het meerdere betekenissen heeft. Het staat ook voor de ingehouden kracht en deining onder het oppervlak, die je terugvindt in de muziek. We wilden een warme plaat maken. En toch zijn er ook frisse nummers bij, zoals Daydream.”

Samen optreden is wel heftig. Je kan het misschien vergelijken met een koppel dat een verbouwing doormaakt.

Je hebt het album samen met jouw partner Patrick Steenaerts gemaakt. Heeft hij jou aangemoedigd om de cd te maken?

“We moedigen elkaar aan; samen muziek maken is voor ons een soort van natuurlijk proces. We hebben nooit anders gedaan en hebben elkaar ook op die manier leren kennen.

Soms is het wel heftig, samen optreden. Er valt een natuurlijke gêne weg omdat je heel eerlijk bent. Je neemt geen blad voor de mond en je kan het niet steeds met elkaar eens zijn. Dat is soms niet evident, maar de muziek komt altijd op de eerste plaats. Je kan het misschien vergelijken met een koppel dat een verbouwing doormaakt (lacht). Dat is ook een heftig proces, maar als het resultaat er dan is, is dat super. We hebben de cd uitgebracht met onze eigen platenfirma, dus het is een ervaring die we van begin tot eind gedeeld hebben.

Patrick heeft een dochter van 20 jaar en ik ben haar ‘parttime occasiemoeder’. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze ook bij ons een warme thuis heeft. Ze gaat wel eens mee naar de optredens, en dat vindt ze leuk. Het is mooi dat je kinderen kan laten voelen waar je hart naar uit gaat. Of dat nu muziek is, een job of een andere passie, dat maakt niet uit. Zo inspireer je hen misschien.”

Lies_Steppe_3

Wat vind je het leukste aan muziek maken?

“Dat je erin kan verdwijnen. Ik heb muziek nodig zoals eten en drinken. Het is een bepaalde energie waarin ik me kan onderdompelen, waarmee ik mezelf kan opladen, waarin ik mezelf kan uitleven. Het is iets dat boven al de rest staat, dat vinden zowel Patrick als ikzelf Muziek is mijn drijvende kracht.

Het samenwerken met al die verschillende mensen, niet alleen muzikanten maar ook de technici in de studio of bij optredens, is ook erg leuk. Ze zijn heel betrokken en gedreven, en ik bewonder hen. Het is een groot project waar we een jaar mee bezig zijn geweest. Je daagt jezelf uit om in zalen zoals de AB en de Roma te spelen; dat is een hele ervaring.

Muziek maken en optreden zijn twee verschillende dingen. Ik vind ze allebei fijn. Je kan alle indrukken en inspiratie kwijt bij het maken van een liedje, dat is zeker een uitlaatklep. Anderzijds is optreden ook super, omwille van de band met de ploeg. Je treedt op als groep en je reist samen, als clubje zeg maar, tussen de jongens. Het is een beetje rock’n-roll (lacht). Het is allebei even leuk omdat het ook twee kanten van mezelf zijn. Langs de ene kant heb ik het nodig om mij af te sluiten en muziek te schrijven, in stilte zoals de titel Still ook toont. Langs de andere kant wil ik mijn muziek naar buiten brengen en ambiance maken met anderen. Wannes Van De Velde zei ooit: ‘een zanger is een groep’, en daar ben ik het mee eens. Ik werk samen met hele goede muzikanten die ik enorm respecteer. Het is bij live optredens ook belangrijk dat je elkaar vertrouwt.

Het mooiste wat je kan bereiken met muziek is dat je mensen eventjes kan laten dromen.

Een cd is een momentopname, maar live optreden is steeds verschillend. Het publiek reageert anders, of de zaal is anders, er zijn veel factoren. Het mag niet altijd dezelfde show zijn, ik wil ruimte laten voor toeval. We treden op in verschillende steden en ik ben sowieso vaak onderweg. Ook dat vind ik fijn. Ik rijd veel met de auto; het is mijn tweede thuis. Hoewel ik graag onder de mensen ben, kan ik me in mijn auto afzonderen. Het wordt dan mijn plekje met mijn muziek.”

Als radiomaakster heb jij zelf al veel interviews gedaan. Welke vraag zou jij aan jezelf stellen?

“Dat is een goede vraag, daar moet ik even over nadenken…
Ik zou mezelf vragen waar ik naartoe wil. Ik wilde met fijne muzikanten samenwerken en die eer heb ik al gehad. Het zijn mensen die hun mening zeggen en mij uitdagen, ze laten me dingen doen waarvan ik zelf niet wist dat ik ze kon. We blijven streven naar beter, naar intensiteit, warmte en energie in de muziek. Dat ik steeds samen met goede muzikanten een verhaal kan blijven maken met muziek, dat is wat ik zou willen voor de toekomst.

Het mooiste wat je kan bereiken met muziek is dat je mensen eventjes kan laten dromen. Ik heb al gezegd dat ik in muziek kan verdwijnen, en ik hoop dat anderen dat ook kunnen. Ik hoop de mensen een extra mooi moment te geven, zodat de tijd voor hen even kan stilstaan. Ik hoop ze te kunnen meenemen in een liedje. Iemand heeft me eens verteld dat hij een periode geleefd heeft met de cd, en er echt iets aan gehad heeft. Dat was het mooiste compliment dat ik gekregen heb.”

 

Meer info: LiesSteppe.be

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen