Beeldreeks

Deze meisjes zijn stoerder dan jij

Deze meisjes zijn stoerder dan jij

Tussen de tien en zestien jaar oud zijn ze. Stereotypen en hokjes, daar malen ze niet om. Deze meiden hebben zich op een sport geworpen die hen uitdaagt – en daarmee dagen ze op hun beurt de gendernormen uit. Je dagelijkse dosis ‘hoop voor de toekomst’. Alsjeblieft. Tekst: Fleur de Backer

Adelisa, 10, kickboks bij The Bulldogs


“Als ik boks, voel ik mij zelfzeker. Vroeger werd ik gepest door de jongens van de klas. Daarom ben ik gaan boksen. Nu pesten ze mij niet meer. Jongens die commentaar geven, die kunnen maar beter zwijgen. Als meisjes overvallen worden, weten ze niet altijd hoe ze zich moeten verdedigen. Ik wel. Meer meisjes zouden daarom deze sport moeten doen. Je wordt er sterker van.”

 

Ans, 10, ijshockey bij Antwerp Phantoms


“Ik ben het enige meisje in de wedstrijdploeg. In het begin vonden de jongens het wel raar. Nu zijn ze eraan gewend en ik ook. Ik heb eerst drie jaar lang aan kunstschaatsen gedaan. Dat was veel sierlijker. Nu is er meer fysiek contact en kan ik mij veel meer uitleven. Als we een wedstrijd winnen, springen we altijd op een hoop. Dan probeer ik wel zoveel mogelijk bovenaan te liggen.”

 

Aline, 14, boogschieten bij Dae Ekeren


“Een paar jaar geleden vond ik een foto van mijn overgrootvader. Hij deed aan boogschieten. Daarom zijn mijn mama en ik er ook mee begonnen. Vroeger heb ik gedanst en reed ik paard, maar dat vond ik na een tijd een beetje saai. Nu is er meer afwisseling. Er zijn hier meer jongens dan meisjes, maar iedereen is gelijk. Ik vind niet per sé dat meer meisjes deze sport zouden moeten doen. Het is vooral belangrijk dat je je er goed bij voelt.”

 

Feline, 16, American Football, Antwerp Argonauts


“Ik ging altijd kijken naar de trainingen en wedstrijden van mijn broer. Na twee jaar wilde ik het ook wel eens proberen. Jongens in het team die ik al kende, moedigden me ook echt aan. Veel mensen vragen: “Speel je in een meisjesteam?” Als ik dan zeg dat ik in een jongensteam speel, zijn ze wel onder de indruk. We zijn nu met zeven meisjes. De coaches geven net zoveel aandacht aan de meisjes als aan de jongens en stimuleren ons enorm. Op lange termijn willen we ook een vrouwenteam opstarten. Dat bestaat in België nog niet. Toch wil ik dan ook nog bij de jongens blijven spelen. Samen met de jongens maken we net zoveel plezier.”

 

www.sarahvanlooy.be

Schrijf je reactie

Sarah Van Looy is fotografe en full-time nieuwsgierigaard. Als ze niet met haar fototoestel in de weer is, zit ze met haar neus in de boeken of maakt ze een lekkere vegetarische maaltijd. Ze houdt van mooie verhalen en mensen die de wereld willen verbeteren.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen