sponsored

Kaas vervangen moeilijk in een vegan diet? Niet met deze recepten

Kaas vervangen moeilijk in een vegan diet? Niet met deze recepten

Eén op de tien Belgen is vandaag flexitariër, en in drie jaar tijd steeg de consumptie van vleesvervangers met 40 procent. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om minder vlees en zuivel te eten en te experimenteren met de plantaardige keuken. Waarom ze dat doen? Simpel, uit onderzoek blijkt dat een meer plantaardige lifestyle een positieve invloed heeft op je eigen gezondheid én het klimaat. Zo kan je je CO2-uitstoot tot wel 73 procent verminderen.

Het enige wat je moet doen is je dagelijkse eetgewoontes aanpassen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Vooral kaas blijkt het nummer één product dat de consument het meest zou missen in een plant-based voedingspatroon. Tofu pionier SoFine Foods bracht daarom recent een 100% plantaardig alternatief voor feta kaasblokjes, SoCheeze. Deze plantaardige ‘feta’ kaasblokjes op basis van biologische soja worden gemarineerd in olie met diverse verse kruiden, specerijen en groenten. En, mooi meegenomen, ze bevatten minder verzadigd vet en zout dan fetakaas zelf. Holistisch en vegan chef Chantal Dierickx, van Food by GRØNT, ging met hen een samenwerking aan en ontwikkelde 6 exclusieve recepten. Wij mogen ze hier aan jullie voorstellen. Van een gevulde gazpacho tot gevulde courgette met quinoa en kastanjechampignon, hier vind je de inspirerende en lekkere recepten waarvoor je gegarandeerd smelt.

GAZPACHO MET SOCHEEZE KAAS MET MEDITERRANE KRUIDEN

Voor 1 liter gazpacho

  • 1,5 kg mooi rijpe tomaten
  • 1 kleine zoete gele ui, grof gesneden
  • 1 kleine geschilde komkommer, zaadjes verwijderd, grof gesneden
  • 1 medium rode paprika, zaadjes verwijderd, grof gesneden
  • 1 hand verse basilicum, extra voor afwerking
  • 1 lookteen, gekarameliseerd in de oven*
  • 60ml koudgeperste olijfolie
  • 2 eetlepels sherry azijn of rode wijn azijn
  • ¾ tl Himalaya zout of zeezout
  • Zwarte peper
  • 1 bakje (250 gram) SoCheeze mediterrane kruiden

* Om je look te karameliseren neem je een volledige lookbol, waar je de top vanaf snijdt. Je plaatst hem op een bakpapier, giet er een theelepel olijfolie overheen en pakt hem in, in het bakpapier. De lookbol kan alleen of samen met een ander ovengerecht 30-45 min mee in de oven tot hij mooi gekarameliseerd is.

Methode

  1. Was je tomaten, snijd ze doormidden, haal de zaadjes eruit en verwijder de kroon. Houd een deel van de zaadjes opzij voor afwerking. Snijd de tomaten grof.
  2. Plaats de tomaten, paprika, komkommer, ui, look, basilicum, zout en azijn in de blender. Blend gedurende enkele minuten, totdat de gazpacho mooi glad is.
  3. Kruid bij met peper en voeg de olijfolie toe terwijl de blender zacht draait.
  4. Verdeel je gazpacho in 4 kommen of 10 apero glaasjes. Werk je gazpacho af met de SoCheeze blokjes, tomatenzaadjes en basilicum.

PESTO VAN SOCHEEZE OLIJF

Serveersuggestie: opgerold in gegrilde aubergine
Voor 200 gram pesto

  • 60 gram SoCheeze blokjes olijf
  • 1 hand basilicum
  • 1 hand gewassen spinazie
  • 50 gram zonnebloempitjes
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 el olijfolie
  • ¼ tl zout

Methode

  1. Rooster de pitjes gedurende enkele minuten in een droge pan op een middelmatig vuur. Ze zijn klaar wanneer ze lichtbruin kleuren en mooi geuren.
  2. Doe alle ingrediënten, uitgezonderd de olijfolie, in je hakmolen of in een hoge plastieken beker en mix tot het fijn gehakt is.
  3. Voeg de olijfolie toe en mix deze er kort onder.

Voor de aubergines
Voor ongeveer 10 aubergine rolletjes

  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels olijfolie
  • ¼ tl paprika poeder
  • ¼ tl provencaale kruiden
  • Snuifje zout
  • SoCheeze olijf blokjes ter afwerking

Methode

  1. Verwarm de oven voor op 150°c
  2. Snijd de aubergine’s in plakjes van ongeveer 2 centimeter
  3. Meng de olijfolie en kruiden door elkaar en besmeer de aubergines hiermee langs 2 kanten.
  4. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede gril en laat ze gedurende 8 minuten garen in de oven.
  5. Besmeer de aubergineplakjes, wanneer ze voldoende zijn afgekoeld, met de pesto, rol ze op, en werk af met een SoCheeze (olijf) blokje en groene kruiden.

GEPOFTE BIETEN EN SOCHEEZE KAAS MEDITERRANE KRUIDEN SALADE MET KAPPERTJES EN DILLE

Side salad voor 4 personen

  • 4 middelgrote rode bieten
  • 1 el olijfolie
  • 2 eetlepels appelkappertjes, plus extra voor afwerking
  • ½ bussel dille
  • 4 eetlepels ongezoete soyayoghurt
  • 1 tl graanmosterd
  • Snufje zout
  • Sap van ¼ citroen
  • 1 citroen in partjes gesneden ter decoratie
  • Peper
  • 1 bakje (250 gram) SoCheeze mediterrane kruiden, uitgelekt

Methode

  1. Verwarm je oven voor op 180°c.
  2. Neem een stuk bakpapier, groot genoeg om de 4 bieten in in te wikkelen. Was de bieten en plaats ze op het bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en zout, sluit het pakketje en plaats gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven.
  3. Kruid ondertussen de yoghurt met de mosterd, peper en zout en citroensap.
  4. Wanneer de bieten klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen tot ze handelbaar zijn om te pellen. Pel de rode bieten en hak ze fijn (kleine blokjes) samen met de kappertjes en de dille.
  5. Dresseer de bietjes samen met de yoghurt, citroen en SoCheeze blokjes in een mooie schaal

GEVULDE COURGETTE MET QUINOA, GEBAKKEN KASTANJECHAMPIGNON EN SOCHEEZE ZONGEDROOGDE TOMAAT

Voor 4 personen

  • 4 ronde courgettes
  • 280 gram quinoa
  • 2 tl kurkuma poeder
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 2 tl tijm
  • 1 rode ui, in ringetjes gesneden
  • 1 bakje (250 gram) SoCheeze zongedroogde tomaat
  • olijfolie
  • Peper en zout

Methode

  1. Spoel de quinoa en breng hem samen met 1l gezouten water en het kurkuma poeder aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Zet het vuur uit en laat 5 minuten wellen in het water. Giet de Quinoa af en plaats opzij.
  2. Snijd de bovenkant van de ronde courgettes en hol ze uit (het vruchtvlees kan je gebruiken in bijvoorbeeld een soep).
  3. Plaats een pan op het vuur met 1 el olijfolie, bak de ui aan op een zacht vuur gedurende 10 min, tot de ui mooi zacht is.
  4. Verhoog het vuur en voeg de gesneden champignonnen toe met 2 tl tijm. Bak even aan op hoog vuur tot de champignonnen bruin aangebakken zijn.
  5. Meng de quinoa met de champignonnen, de SoCheeze blokjes en 2 el van de olie van het SoCheeze bakje. Kruid af met peper en zout. Vul de courgettes met het quinoamengsel en plaats gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.

COURGETTI MET BASILICUM, CHILIVLOKJES, CITROENZESTE EN SOCHEEZE OLIJF

Hapje voor 8 personen, of side salade voor 2 personen

  • 1 courgette
  • 1 el olijfolie
  • 1 hand vol basilicum
  • Zeste en sap van ½ citroen
  • 1 tl chilivlokjes
  • Snuif zout
  • Zwarte peper van de molen
  • 80 gram SoCheeze olijf

Methode

  1. Snijd de courgette in linten met behulp van een spiralizer of een dunschiller.
  2. Verwarm een pan op het vuur, voeg de olijfolie toe en voeg daarna de chilivlokjes toe. Laat 1 minuut aanbakken.
  3. Voeg de courgette toe, bak gedurende 1 minuut, blus met het citroensap en een snufje zout.
  4. Neem de pan van het vuur en meng er 60 gram SoCheeze blokjes, basilicum en peper onder.
  5. Rol de courgetti op met een vork en dresseer deze in een klein potje of op een apero lepel. Werk af met een SoCheeze blokje, chilivlokjes en verse zwarte peper

TIP! Bewaar de olie van de SoCheeze bakjes. Je kan er een heerlijke dressing van maken of gebruiken om in te bakken.

Je vindt de SoCheeze blokjes in de winkelrekken van Delhaize en Carrefour.
Recepten: Chantal Dierickx – food by GRØNT
Foto credits: Cailin Rose Grant-Jansen
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met SoFine Foods. SoFine Foods, in 1963 begonnen als gepassioneerde pionier in tofu, ontwikkelt en produceert plantaardige producten die vriendelijk zijn voor jou én onze planeet. Het is hun missie om innovatieve plantaardige producten te maken die niet alleen verantwoord, duurzaam en vriendelijk voor het milieu zijn, maar vooral ontzettend lekker. SoFine Foods werkt uitsluitend met biologische, non-gmo sojabonen en streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit binnen het gehele proces. SoFine Foods is gevestigd in Limburg: een ideaal vertrekpunt om heel Europa te voorzien van lekkere plantaardige producten en samen de wereld een beetje mooier te eten. www.sofine.eu

Schrijf je reactie

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen