Lijstje

Internationale Vrouwendag: feesten, betogen en bijleren voor meer gelijkheid

Internationale Vrouwendag: feesten, betogen en bijleren voor meer gelijkheid

Denk je bij vrouwendag: yes! Maar bij wat je concreet kan doen: oei? Here you go: een lijstje met zeven dingen die je kan ondernemen om deze vrijdag alle vrouwen en de vrouw in jezelf in het zonnetje te zetten. Van meeschreeuwen in de Mars tegen Seksisme tot Netflixseries bingen met fantastische female leads.

Ondertussen weet iedereen dat 8 maart als Internationale Vrouwendag op de kalender staat. Het is een dag waarop vrouwen het heft in handen nemen en hun stem laten horen voor gelijkheid. Om een handig overzicht te krijgen van acties, evenementen en andere leuke dingen die je kan doen deze vrijdag: het überlijstje voor vrouwendag.

1. De benen warmlopen voor gelijkheid

Sinds een paar jaar organiseren bewegingen over heel Vlaanderen marsen op Internationale Vrouwendag. Deze vrijdag zullen honderden vrouwen en mannen de straten van Gent, Brussel en Antwerpen bestormen voor meer gelijkheid. RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme, is één van de voortrekkers in Vlaanderen. In Gent voert ze samen met UGent voor het derde jaar op rij acties. Om 12 uur zal er een staking plaatsvinden aan het pleintje voor het rectoraat van de universiteit met enkele speeches en een open mic momentje. Later op de dag, om 17.30 uur, zal de Betoging tegen Seksisme door de straten van Gent trekken onder het motto ‘van #Metoo naar #Wefightback’. Collecti.e.f 8 maars roept tussen 9 uur en 17 uur op tot staking van het werk overal in België, vanaf 17 uur kleurt de hoofdstad vrouwelijk met de betoging 8maars on the streets, die vertrekt aan het Centraal Station. In Antwerpen organiseert het collectief het Women’s strike festival op het Theaterplein. Vrouwenorganisaties en actievoerders zullen elkaar ontmoeten. Vanaf de middag is er ook acht uur lang #vrouwenstaking in de ether met Radio Centraal. Een overzicht van alle acties van Collecti.e.f 8 maars vind je hier.

2. Binge it like a bitch

Als je liever niet buitenkomt en toch een stevige portie vrouwelijkheid nodig hebt, biedt Netflix een resem series met sterke vrouwelijke hoofdrollen die very bingeworthy zijn. In Unbreakable Kimmy Schmidt wordt Kimmy gered uit een apocalyptische sekte in Indiana waar ze vijftien jaar gevangen leefde. In het moderne New York probeert ze een nieuw leven op te bouwen met de nodige hilariteit, absurde situaties en prachtige vriendschappen.

Chewing Gum geeft een inkijk in het bizarre leven van Tracey, een katholieke maagd die maar al te graag haar maagdelijkheid wil kwijtspelen. BAFTA-winnares Michaela Coel schreef zowel mee aan het script en speelt de hoofdrol in deze heerlijke sitcom.

In Russian doll beleeft Nadia de avond van haar 36ste verjaardag opnieuw en opnieuw wanneer ze vastzit in een tijdlus. De ene keer wordt ze geschept door een auto, de andere keer valt ze van de trap. Om telkens bij hetzelfde punt uit te komen. In acht afleveringen wordt er naar een climax toegewerkt die je tenen doen krullen.

3. Boeken met een scherp vrouwelijke randje

Als je minder fan bent van bingen en des te meer van boeken, zijn er heel wat straffe vrouwelijke auteurs om je in te verdiepen. Dichteres Siel Verhanneman verloor haar vader en zus enkele jaren geleden op korte tijd. In haar dichtbundels pent ze haar inspirerende gedachten neer over dat verlies. In Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn, laat ze zien hoe sterk ze is op emotioneel vlak en met haar pen.

Nog een sterk verhaal, opgetekend door Elke Lahousse, is het leven van topwetenschapster Petra De Sutter. De gynaecologe aan het UZ Gent leefde jarenlang in een mannenlichaam. In (Over)leven vertelt ze openhartig over de weg die ze heeft moeten afleggen om te worden wie ze vandaag is.

Voor wie het allemaal iets luchtiger mag, haalt best Echte vrouwen bestaan niet van Yasmine Schillebeeckx in huis. In het boek worden vastgeroeste mythes over vrouwen op een kritische en grappige manier aangepakt. Serieuze thema’s zoals seksisme en body image worden voor de spiegel gehouden. Schillebeeckx studeerde vrouwenstudies in Canada en schreef al verschillende columns rond seksuele intimidatie en catcalling. Een auteur om in het oog te houden dus.

 4. Vrouwen achter de decks

Feesten op vrouwelijke beats, gedraaid door vrouwelijke DJ’s? Hell yeah. Veel vrouwelijker gaat het niet worden op Push it, georganiseerd door RoSa vzw, Femma, Onder Stroom en Foxy Monkey Food. In 2018 zorgde RoSa er al voor dat de jaarlijkse Tijdloze muzieklijst van Studio Brussel geen #Tietloze werd door hun actie. Ze riep op om iconische vrouwelijke artiesten zoals Aretha Franklin en Amy Winehouse in de lijst te stemmen, met succes. Dat concept zetten ze dus nu om in een bangelijk feestje op het Eilandje in Antwerpen. Naast DJ’s staan ook performances van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House op de affiche.

5. De kracht van kennis

Omdat er over vrouwen en hun rechten nooit genoeg geweten kan worden: educate yourselves y’all. Over heel Vlaanderen worden verschillende inspirerende lezingen en gesprekken gehouden ter ere van Internationale Vrouwendag. In Roeselare kan je op vrijdag gaan luisteren in kenniscentrum ARhus naar Charlieredactrice Dalilla Hermans die er in gesprek gaat met journaliste Elien Spillebeen over de relevantie van Internationale vrouwendag, beeldvorming en racisme.

Ook Leuven laat van zich horen. Op zaterdag 9 maart zullen prikkelende uiteenzettingen gegeven worden over  genderdiversiteit en -identiteit. Gastsprekers van dienst zijn Petra De Sutter, gynaecologe aan het UZGent, Chaima Ahaddour, onderzoekster aan KU Leuven, en Bieke Purnelle, directeur van RoSa vzw. Muzikaal en theatraal worden de lezingen versterkt door Lisette Ma Neza, Jan Martens / GRIP & fABULEUS en Zem.

In de Vooruit in Gent zal feministische filosofe en cultuurcriticus Nina Power komen babbelen over haar boek One-Dimensional Woman. Met publicatiejaar 2009 lijkt het boek gedateerd, maar in het licht van vrouwenemancipatie in een consumentencultuur is het nog steeds hyperactueel. Ze linkt de statements uit haar boek met de realiteit en uitdagingen waar vrouwen vandaag voor staan.

 6. All-around festivals

Liever meer all-around dan een concertje, een feestje of een lezing? Combineren die handel. De Roma zal het weekend van 9 en 10 maart de setting zijn van Female Focus: een tweedaagse ode aan de vrouwelijkheid. Een weekend vol vrouwen aan het woord. Via workshops, een salongesprek en een speaking corner brengen vrouwen met diverse roots hun verhaal. Zaterdagavond geeft zangeres Mona Haydar het beste van zichzelf. Reserveren is noodzakelijk.

Acht dagen lang ontvangt hiphopfestival La Belle Hip Hop acht gastlanden op acht verschillende plaatsen in onze hoofdstad. Het festival belichaamt vrouwelijke hiphop met concerten, debatten en artistieke performances. Met thema Soeur Yes Soeur probeert de organisatie zijn engagement te tonen voor culturele ontwikkeling, gelijke kansen en de strijd tegen vrouwelijk geweld. Het festival is een unieke plek waar vrouwen elkaar ontmoeten in een subtak van de muziekwereld die gedomineerd lijkt te zijn door mannen.

Festival Primavera Feminista geeft drie maanden lang lezingen, concerten en voorstellingen rond feminisme in Latijns-Amerika in Mundana in Antwerpen. De organisatoren zelf staan dicht bij de feministische bewegingen in het zuidelijke deel van Amerika en geven zo informatie en beeldvorming die zo accuraat mogelijk is. Op 8 maart geven ze het startschot van het festival met een fototentoonstelling.

7. Cultuur en kunst

Om de dag cultureel door te brengen, kan je op verschillende plekken in Vlaanderen vrouwelijke kunst bewonderen. De stad Brussel organiseert van 6 tot 15 maart de Week van de rechten van de vrouw. Editie 19 werpt een blik op de objectivering van het vrouwelijke geslacht. Het programma van de Brusselse week staat bol van culturele voorstellingen. Op Vrouwendag zelf kan je afzakken naar Lesborama, een vrouwelijk filmfestival dat pleit voor de emancipatie van vrouwen, lesbiennes, biseksuele en transgenderpersonen in de maatschappij. Er zal een filmvoorstelling zijn over fat shaming. In Antwerpen kan je die dag een nieuwe landmark bezichtigen in PAKT te Berchem: een viertien meter lange muurschildering vol iconische vrouwen van de hand van hedendaags kunstenares Montana Engels. In het midden van de muur is er een blanco deel waar je voor kan poseren om de perfecte Instagramfoto te schieten.

Zijn er nog epic events die wij vergeten zijn? Laat het ons zeker weten! Want alle evenementen of acties die vrouwen en hun fantastische werking in de kijker zetten, zijn het vermelden waard.

Keep on rocking girls, happy International Womens Day!

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen