Cultuur

Wij zijn Kelly

Wij zijn Kelly

Op 21 oktober opent de jaarlijkse kunstexpo One Armed Man, een tentoonstelling en ontmoetingsruimte met werk van 50 verschillende (toegepaste) kunstenaars. Onze fotografe Sarah Van Looy neemt ook deel aan de expo en sprak met een van de medewerkers van het team achter One Armed Man, Kelly De Meyer a.k.a. “Zij die tekent met foto’s en fotografeert met haar potlood.”

Kelly De Meyer, oftewel We are Kelly, is een illustratrice en ‘character designer’. Haar woonkamer staat vol met de vreemdste voorwerpen en poppetjes en de muren zijn behangen met prenten en illustraties. Kelly brengt het liefst niet voor de hand liggende onderwerpen in beeld en ze heeft een voorliefde voor de underdog. Acht vragen aan deze niet-alledaagse dame!

kelly illus

Wat is het verhaal achter de naam We are Kelly?
“We Are Kelly is ontstaan als een soort sarcastische knipoog naar de negatieve connotatie die mijn naam draagt. Kelly heten wordt vaak geassocieerd met marginale, onintelligente, oppervlakkige meisjes en vrouwen. Bij sollicitaties, opleidingen en het starten van een nieuwe job kreeg ik vaak na een tijdje te horen dat ik geen typische Kelly was. Dat vond ik eerst heel raar. Ik vind niet dat ik me steeds hoef te verantwoorden op een directe manier. Een luchtige en ludieke verwijzing daarentegen vind ik dan net wel geweldig. ‘We Are’ verwijst naar het feit dat iemand die Kelly heet zoveel meer is dan enkel het stereotype. Voor mij persoonlijk verwijst het naar de diversiteit van mijn werk en het inlevingsvermogen waarmee ik heel uiteenlopende topics in beeld breng.”

Ik hou er van om ’s avonds laat, wanneer iedereen al slaapt en het donker is buiten, mijn koptelefoon op te zetten en mij onder te dompelen in muziek.

Wat inspireert je?
“Mijn inspiratie komt uit alledaagse dingen. Iets dat ik toevallig tegenkom op straat, lees in de krant of dat mij persoonlijk is overkomen en me aangrijpt. Wat ook inspirerend werkt is muziek. Ik hou er van om ’s avonds laat, wanneer iedereen al slaapt en het donker is buiten, mijn koptelefoon op te zetten en mij onder te dompelen in muziek. Vaak is het eerder melancholische muziek met goede songteksten, gemaakt door artiesten waarvan ik weet dat ze de nummers van begin tot einde zelf hebben gemaakt. En als ik in een dipje zit, dan zet ik wat uptempo muziek op.”

Wat is het beste advies dat iemand je ooit gegeven heeft?
“Dat je soms moet leren loslaten. Het is een opmerking die ik al vaker heb gekregen van mensen die mij goed kennen. Ik ga hard op in de dingen en verlies mij in details waardoor ik soms te gespannen ben om nog te genieten. Dus heb ik geleerd dat het belangrijk is om iets meer in het moment te leven en gewoon te genieten. Het lukt me niet altijd, maar ik werk er aan.” (lacht)

kelly portretkelly kast

Waar zou je op dit moment het liefste zijn?
“IJsland! Ik heb er een paar weken rondgetrokken en dat was een van de fijnste reizen die ik ooit heb gemaakt. Daar kan ik wél loslaten en tot rust komen, omdat ik mij heel nietig voel tussen die prachtige, uitgestrekte landschappen. In zo’n omgeving lijkt alles waar je je thuis druk om maakt plots irrelevant.”

Waar lig je ’s nachts van wakker?
“Op dit moment alles op tijd afkrijgen voor de tentoonstellingen die er aankomen. Ik slaap de laatste dagen heel weinig, gewoon om ervoor te zorgen dat ik al mijn deadlines haal. Dus ik slaap eigenlijk te weinig om wakker te liggen.” (lacht)

Wat is je grootste verwezenlijking tot nu toe?
“Een hoogtepunt is zeker het mogen exposeren in het Museum Van Schone Kunsten hier in Antwerpen, evenals internationaal in New York en Seoul. Maar ik heb veel leuke momenten waar ik nu zo aan denk. Er een specifiek voorbeeld uitkiezen is moeilijk. Als er iemand naar mij toe komt met een opdracht over een gevoelig onderwerp, en ik slaag erin iets te verwezenlijken dat aan hun verwachtingen voldoet en ze zelfs overtreft; dat zijn voor mij belangrijke momenten.”

TheCharacters-LRMs.-Marionette-Heartstring_02-LR

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
“Ik zou willen leven van mijn werk als illustrator en vormgever. Daarnaast wil ik ook heel graag een intieme galerij uitbaten waar ik jonge kunstenaars een platform kan geven voor hun werk. Met daarbij een residentie waar ik internationale artiesten kan ontvangen. Wat er ook nog op mijn lijstje staat is animeren!”

Waarmee stel je tentoon op One Armed Man?
Ik stel er het project Something Wrong Within Natural Order tentoon, een collaboratie met Leen Diependaele van Samowar. Hiervoor hebben we kijkdozen ontworpen met soundscaping. Tijdens de expo heb ik ook een pop-up shop We are Kelly & Friends, met een curiositeitenkabinet waar zowel eigen werk als dat van anderen te zien zal zijn.

One Armed Man, van 21 oktober tot 8 november in De Oude Beurs in Antwerpen. www.onearmedman.be
Foto’s: Sarah Van Looy

Schrijf je reactie

Sarah Van Looy is fotografe en full-time nieuwsgierigaard. Als ze niet met haar fototoestel in de weer is, zit ze met haar neus in de boeken of maakt ze een lekkere vegetarische maaltijd. Ze houdt van mooie verhalen en mensen die de wereld willen verbeteren.

Lees verder in Zin in

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen