“De noodzaak van een goed afscheidsritueel is niet te onderschatten”

Hoe nieuwe rituelen en symbolen ons houvast geven bij verlies

Ons hoofd zit vaak zo vol met het leven, dat er weinig ruimte overblijft om te denken aan de dood. Laat staan om erover te praten. In alle rust. Met een kop koffie. Laat dat nu net zijn wat ik wil doen. Met Barbara Raes, creatieve ziel die in een vorig leven actief was in de Gentse kunstensector. In 2014 schoolde ze zich om tot begeleidster van alternatieve afscheidsrituelen. Naar aanleiding van Allerzielen, de dag waarop we traditioneel onze overledenen herdenken, bezoek ik haar werkplaats ‘Beyond the spoken’. Barbara ontvangt me met open armen en – jawel – een kop koffie.

Barbara Raes: “Tijdens mijn opleiding tot begeleidster van afscheidsrituelen ging ik regelmatig naar het crematorium om er uitvaartdiensten bij te wonen. De medewerkers moeten na een tijdje gedacht hebben. ‘Nu zit die gekke vrouw hier weer! Ze kan toch onmogelijk al deze overledenen gekend hebben?!(lacht) Maar het was leerrijk om al die diensten bij te wonen en er op een professionele manier naar te kijken. Vroeger was een uitvaart namelijk voor iedereen hetzelfde: De begrafenis ging door in de kerk. De vrouwen zaten links, de mannen rechts. Iedereen droeg zwart en zei gezamenlijk dezelfde gebeden op. Als je overdonderd bent door verdriet, geeft dat structuur en steun. Nu we met z’n allen minder religieus geworden zijn, hebben we veel van deze gebruiken losgelaten. Dat geeft vrijheid om zelf invulling te geven aan zo’n uitvaartdienst, maar ook onzekerheid en complexiteit.

“We hebben veel gebruiken losgelaten. Dat geeft vrijheid om zelf invulling te geven aan zo’n uitvaartdienst, maar ook onzekerheid.”

Hoe moet het nu? Wat moet ik aandoen? Welke muziek laten we spelen? Je hebt ook maar enkele dagen de tijd om zo’n dienst te regelen en dat maakt het voor veel mensen moeilijk om creatief uit de hoek te komen. Een goede uitvaartbegeleider kan je helpen om er een persoonlijk afscheidsritueel van te maken,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen