“De noodzaak van een goed afscheidsritueel is niet te onderschatten”

Hoe nieuwe rituelen en symbolen ons houvast geven bij verlies

Ons hoofd zit vaak zo vol met het leven, dat er weinig ruimte overblijft om te denken aan de dood. Laat staan om erover te praten. In alle rust. Met een kop koffie. Laat dat nu net zijn wat ik wil doen. Met Barbara Raes, creatieve ziel die in een vorig leven actief was in de Gentse kunstensector. In 2014 schoolde ze zich om tot begeleidster van alternatieve afscheidsrituelen. Naar aanleiding van Allerzielen, de dag waarop we traditioneel onze overledenen herdenken, bezoek ik haar werkplaats ‘Beyond the spoken’. Barbara ontvangt me met open armen en – jawel – een kop koffie.

Barbara Raes: “Tijdens mijn opleiding tot begeleidster van afscheidsrituelen ging ik regelmatig naar het crematorium om er uitvaartdiensten bij te wonen. De medewerkers moeten na een tijdje gedacht hebben. ‘Nu zit die gekke vrouw hier weer! Ze kan toch onmogelijk al deze overledenen gekend hebben?!(lacht) Maar het was leerrijk om al die diensten bij te wonen en er op een professionele manier naar te kijken. Vroeger was een uitvaart namelijk voor iedereen hetzelfde: De begrafenis ging door in de kerk. De vrouwen zaten links, de mannen rechts. Iedereen droeg zwart en zei gezamenlijk dezelfde gebeden op. Als je overdonderd bent door verdriet, geeft dat structuur en steun. Nu we met z’n allen minder religieus geworden zijn, hebben we veel van deze gebruiken losgelaten. Dat geeft vrijheid om zelf invulling te geven aan zo’n uitvaartdienst, maar ook onzekerheid en complexiteit.

“We hebben veel gebruiken losgelaten. Dat geeft vrijheid om zelf invulling te geven aan zo’n uitvaartdienst, maar ook onzekerheid.”

Hoe moet het nu? Wat moet ik aandoen? Welke muziek laten we spelen? Je hebt ook maar enkele dagen de tijd om zo’n dienst te regelen en dat maakt het voor veel mensen moeilijk om creatief uit de hoek te komen. Een goede uitvaartbegeleider kan je helpen om er een persoonlijk afscheidsritueel van te maken,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen