Battle of the Sexes grijpt chauvinisme bij de (tennis)ballen

Anders Bekeken: Battle of the Sexes van Jonathan Dayton en Valerie Faris

Wie Battle of the Sexes bekijkt met Donald Trump, Harvey Weinstein en de storm van #metoo-getuigenissen in het achterhoofd, ziet dat de iconische strijd tussen Billie Jean King en Bobby Riggs na bijna 45 jaar nog altijd bezig is.

Sportfilms draaien zelden om sport en bijna altijd om zaken die niet in spelregels te vatten zijn. De ene keer is het een klassenstrijd die in de ring wordt uitgevochten of een kneusje dat zijn eigen angsten overwint, de andere keer een oude rekening die op het racecircuit gepresenteerd wordt. Zelfs tijdens een wedstrijd is sport vaak bijzaak. Dat ondervindt tennisster Billie Jean King (Emma Stone) als de voormalige tennisster en gokverslaafde Bobby Riggs (Steve Carell) haar voor een wedstrijd uitdaagt. “Dat is geen wedstrijd,” vertelt ze aan een medestander. “Het is een show!”

 

“Riggs ziet zijn kans schoon: de ultieme seksestrijd tussen hemzelf en Billie Jean, volgens hem een feministe met harige benen.”

Over welke show heeft ze het juist? De gemediatiseerde seksestrijd die de 55-jarige Riggs heeft uitgedacht om aan zijn eigen huwelijk met de rijke Priscilla te ontsnappen en weer wat spanning in zijn leven te brengen. Sinds hij met tennis stopte, werd zijn vrouw broodwinner van het gezin en sukkelde hij in een saaie kantoorjob die Priscilla’s vader voor hem regelde. Wat hij in zijn eigen huishouden verloor, probeert hij daarom na de uren via gokken terug te winnen. Als hij hoort dat Billie Jean uit de tennisbond stapt omdat ze niet hetzelfde prijzengeld krijgt als mannen, ziet Riggs zijn kans schoon: de ultieme seksestrijd tussen hemzelf – een zelfverklaard chauvinistisch zwijn – en Billie Jean, volgens Riggs een feministe met harige benen.

Grab them by the balls

Al klinkt dit allemaal gevaarlijk stereotiep, Jonathan Dayton en Valerie Faris’ uitwerking van dit populaire sportevent uit 1973 is dat niet.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!