Anders Bekeken

Battle of the Sexes grijpt chauvinisme bij de (tennis)ballen

Anders Bekeken: Battle of the Sexes van Jonathan Dayton en Valerie Faris

Battle of the Sexes grijpt chauvinisme bij de (tennis)ballen

Wie Battle of the Sexes bekijkt met Donald Trump, Harvey Weinstein en de storm van #metoo-getuigenissen in het achterhoofd, ziet dat de iconische strijd tussen Billie Jean King en Bobby Riggs na bijna 45 jaar nog altijd bezig is.

Sportfilms draaien zelden om sport en bijna altijd om zaken die niet in spelregels te vatten zijn. De ene keer is het een klassenstrijd die in de ring wordt uitgevochten of een kneusje dat zijn eigen angsten overwint, de andere keer een oude rekening die op het racecircuit gepresenteerd wordt. Zelfs tijdens een wedstrijd is sport vaak bijzaak. Dat ondervindt tennisster Billie Jean King (Emma Stone) als de voormalige tennisster en gokverslaafde Bobby Riggs (Steve Carell) haar voor een wedstrijd uitdaagt. “Dat is geen wedstrijd,” vertelt ze aan een medestander. “Het is een show!”

 

“Riggs ziet zijn kans schoon: de ultieme seksestrijd tussen hemzelf en Billie Jean, volgens hem een feministe met harige benen.”

Over welke show heeft ze het juist? De gemediatiseerde seksestrijd die de 55-jarige Riggs heeft uitgedacht om aan zijn eigen huwelijk met de rijke Priscilla te ontsnappen en weer wat spanning in zijn leven te brengen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Johannes De Breuker is cultuurjournalist en redacteur. In zijn scherpe oordelen over film doorprikt hij graag filterbubbels. Inclusief de zijne.

Lees verder in Zin in
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be