De (verboden) vruchten in het aards paradijs

Anders Bekeken: Call Me by Your Name (2017) van Luca Guadagnino

Dat Call Me by Your Name zich in een aards paradijs afspeelt, zorgt ook voor de vele verleidelijke vruchten. Bij Elio is dat Oliver, de academicus die bij zijn familie intrekt. Dronken van liefde beleeft hij een amour fou die door Luca Guadagnino tot een indrukwekkend coming of age-drama werd gebotteld.

Sinds Call Me by Your Name (2017) vorig najaar in de Amerikaanse zalen verscheen, ging de filmpers in overdrive. De ene noemde Luca Guadagnino’s coming of age-drama een ‘queer meesterwerk’ de andere zag het als een ‘belangrijke toevoeging aan de queer canon’. Kortom: net zoals bij André Acimans gelijknamige en bejubelde debuutroman uit 2007, zal je niet naast Call Me by Your Name kunnen kijken.

Geheel terecht, trouwens. Het verhaal over het zeventienjarige wonderkind Elio (Timothée Chalamet) dat verliefd wordt op de belachelijk knappe Oliver (Armie Hammer), een jonge Amerikaanse doctoraatsstudent die door Elio’s vader geholpen wordt met zijn doctoraatsscriptie, is een wondermooi romantisch drama. Niet alleen omdat het handig grote emoties bespeelt zoals in Acimans boek, ook omdat Italiaans cineast Luca Guadagnino dit idyllische drama zo levenslustig en sappig (en dat mag je letterlijk nemen) naar het grote scherm brengt. Zónder aan de tragiek van het bronverhaal te morrelen.

Golven en gevoelens

Net zoals in zijn vorige film A Bigger Splash (2015) gebruikt Guadagnino immers het zonovergoten Noord-Italië als katalysator voor een broeierig en sensueel drama over de verlokkingen van het leven. In tegenstelling tot Guadagnino’s doorbraakfilm – waar overspel voor opschudding zorgt – is het in Call Me by Your Name dus de gierende passie tussen Elio en Oliver die voor een vloedgolf van emoties zorgt in het anders kalme Italiaanse buitenverblijf. In tegenstelling tot Moonlight (2016), Barry Jenkins’ Oscarhit van vorig jaar – over een jonge homoseksuele Afro-Amerikaanse man die in een ruwe buurt opgroeit,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen