Alles wat je ooit wilde weten over de clitoris

Alles wat je ooit wilde weten over de clitoris

Als mannen een clitoris hadden gehad, zouden ze wedstrijdjes gedaan hebben wie de grootste had, ‘m eindeloos hebben nagetekend op de muren van het middelbareschooltoilet en pillen hebben uitgevonden in geval van impotentie of andere problemen. Feit is dat de clitoris, het belangrijkste vrouwelijke genotsorgaan, lang is onderdrukt en te weinig is onderzocht en besproken. Gelukkig is er nu Het Clitorisboek van Alexandra Hubin & Caroline Michel! Charlie-leden lezen nu een voorpublicatie.

Toen we besloten om een week samen door te brengen om aan dit boek te werken, hebben we tegelijkertijd een workshop georganiseerd om met een tiental vrouwen over hun relatie met de clitoris te praten. We wilden weten hoe hun clitoris reageerde op strelingen, maar ook wat zij daarbij voelden. Hun getuigenissen – alsook de talloze opmerkingen over en weer – waren erg waardevol voor een groter begrip van de fysiologische reacties van de clitoris en haar beloften in termen van genot. Want de clitoris wordt inmiddels wel bestudeerd en beter begrepen, maar wie kunnen er beter over hun leven, hun dagelijks bestaan en hun emoties vertellen dan de clitorissen zelf?

Het was dus de dag van de tien clitorissen, en met die van ons erbij twaalf. Tien clitorissen rond een grote tafel, allemaal anders (in theorie). Tien clitorissen van alle leeftijden, met meer of minder ervaring, eetlust, karakter. Het leek ons absoluut noodzakelijk om vrouwen het woord te geven, vooral om tot een uitwisseling te komen. Ons doel was niet om er een (mini)studie aan te ontlenen of er getallen uit te distilleren. We wilden gewoon dat er, door elke vrouw het hare te laten zeggen, reuring ontstond rond het vrouwelijke seksuele orgaan. Het principe was steeds duidelijk: wij stelden ze vragen en zij antwoordden schriftelijk. Daarna gooiden we de antwoorden door elkaar en lazen ze samen. Soms liet een vrouw weten dat het haar antwoord was, enthousiast geworden door de verschillende commentaren die haar visie opriep.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen