Onderzoek

Geil maakt geil

Onderzoeker Sofia Prekatsounaki over de oorsprong van seksuele verlangens

Geil maakt geil

Vrouwen blijken behoorlijke narcisten tussen de lakens. Dit klinkt als een kei harde veralgemening, maar het onderzoek van Sofia Prekatsounaki, doctoraatstudente Seksuologie aan de KU Leuven, liegt er niet om. “We worden geil van de bevestiging van onze seksuele aantrekkelijkheid.”

In 2015 deed Prekatsounaki onderzoek bij 662 heterovrouwen die een vragenlijst over hun seksuele verlangens invulden. Naast begeerte spelen ook intimiteit en individualiteit een grote rol in onze geilheid.

“Object of desire affirmation, oftewel validatie als object van verlangen, gaat over het gevoel seksueel begeerd te worden.” Klinkt als een redelijk narcistisch dingetje. Hoe sexier een vrouw zich voelt, hoe meer zin ze heeft.
“Dit heeft te maken met het seksuele zelfvertrouwen van een vrouw, maar komt voor een groot deel ook voort uit de bevestiging die ze krijgt. Het idee dat vrouwen uitsluitend om relationele redenen seks hebben, kunnen we dus overboord gooien. Als we het hebben over seksualiteitsbeleving blijkt uit onderzoek dat vrouwen vaak juist op zichzelf gericht zijn en dit een positief effect heeft op hun seksueel verlangen.”

Is narcisme wel het goede woord? Je zou denken dat een narcist al over zoveel zelfliefde beschikt dat die geen bevestiging nodig heeft.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Sophie is ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en laat zich graag onderdompelen in al die verschillende werelden. Niet alleen omdat ze daar plezier in heeft maar ook omdat ze gelooft dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Ze zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees verder in Lijf

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be