Geil maakt geil

Onderzoeker Sofia Prekatsounaki over de oorsprong van seksuele verlangens

Vrouwen blijken behoorlijke narcisten tussen de lakens. Dit klinkt als een kei harde veralgemening, maar het onderzoek van Sofia Prekatsounaki, doctoraatstudente Seksuologie aan de KU Leuven, liegt er niet om. “We worden geil van de bevestiging van onze seksuele aantrekkelijkheid.”

In 2015 deed Prekatsounaki onderzoek bij 662 heterovrouwen die een vragenlijst over hun seksuele verlangens invulden. Naast begeerte spelen ook intimiteit en individualiteit een grote rol in onze geilheid.

“Object of desire affirmation, oftewel validatie als object van verlangen, gaat over het gevoel seksueel begeerd te worden.” Klinkt als een redelijk narcistisch dingetje. Hoe sexier een vrouw zich voelt, hoe meer zin ze heeft.
“Dit heeft te maken met het seksuele zelfvertrouwen van een vrouw, maar komt voor een groot deel ook voort uit de bevestiging die ze krijgt. Het idee dat vrouwen uitsluitend om relationele redenen seks hebben, kunnen we dus overboord gooien. Als we het hebben over seksualiteitsbeleving blijkt uit onderzoek dat vrouwen vaak juist op zichzelf gericht zijn en dit een positief effect heeft op hun seksueel verlangen.”

Is narcisme wel het goede woord? Je zou denken dat een narcist al over zoveel zelfliefde beschikt dat die geen bevestiging nodig heeft.
“Narcisme is inderdaad een ‘lastig’ woord omdat het allerlei connotaties heeft. Zoals het hier wordt gebruikt, verwijst het naar de aandacht voor de eigen seksuele behoeftes en naar een bepaalde mate van seksueel zelfvertrouwen, dat gepaard gaat met het geloof seksueel genot en plezier waard te zijn. Het gaat niet om egoïsme, een desinteresse in de ander of de ‘nood’ aan bevestiging, maar om de ‘waarde’ van deze bevestiging op seksueel verlangen.”

“Het gaat niet om egoïsme of de ‘nood’ aan bevestiging, maar om de ‘waarde’ van deze bevestiging op seksueel verlangen.”

Naast het krijgen van bevestiging blijken vrouwen ook geil te worden van intimiteit.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen