Dit beeld zagen we niet tijdens de lessen geschiedenis op school

1 beeld, 1000 woorden

Hoofdredactrice Jozefien was in een vorig leven art-director bij de weekbladen. Ook vandaag is ze nog elke dag met beeldvorming bezig: wat voor impact hebben de beelden die we zien op hoe we de wereld begrijpen? In de rubriek 1 beeld, 1000 woorden bekijkt ze elke maand met een kritisch oog een beeld dat haar heeft geraakt of aan het denken heeft gezet. Wat ziet zij dat anderen niet (willen) zien?

Een tijdje geleden zag ik voor het eerst 12 years a slave, van Steve McQueen, volgens velen de beste film die ooit werd gemaakt over de Amerikaanse slavernij (als je hem nog niet gezien hebt, kijk hem zeker. Hij staat op Netflix.). Na de film was ik helemaal van mijn melk. Door de acteerprestatie van Lupita Nyong’o die onder mijn vel kroop. Door de gedetailleerde weergave van de onmenselijke manier waarop de slaven werden behandeld, maar ook omdat ik mezelf erop betrapte hoe weinig ik afweet van een van de donkerste periodes in de Amerikaanse geschiedenis: wanneer de trans-Atlantische slavernij exact begon, wanneer deze eindigde en hoeveel mensen erdoor het leven lieten bijvoorbeeld (men schat 10 miljoen).

“Slavernij en kolonisatie is ook een zwarte pagina in onze Belgische geschiedenis.”

Ik probeer me te herinneren of ik er op school over geleerd heb, maar kan me weinig voor de geest halen. Ook in de schoolboeken van mijn kinderen vind ik weinig tot niets terug. Misschien omdat het ‘te ver van ons bed’ is en we eerder over de Europese geschiedenis leren dan over de onafhankelijkheid in Amerika? Zou kunnen.

Al googelend probeer ik informatie bij elkaar te sprokkelen. Want slavernij en kolonisatie is ook een zwarte pagina in onze Belgische geschiedenis, die maar al te graag wordt overgeslagen. Na een tijdje zoeken, beland ik op de site Rare Historical Pictures en zie ik deze foto:


Het bijschrift leest: Father stares at the hand and foot of his five-year-old,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!